АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік і контроль матеріалів

Читайте также:
  1. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  2. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  3. II. Контроль исходного уровня знаний студентов
  4. III. Выполните контрольную работу в соответствии с указаниями.
  5. III. Государственный надзор и контроль за соблюдением законодательства об охране труда
  6. IV. Організація. Контроль.
  7. А. контроль
  8. Автоматизований облік виробничих запасів на складі
  9. Административно-общественный контроль на предприятии
  10. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  11. Акустический и виброакустический контроль
  12. Алгоритм изменения дозы НФГ в зависимости от относительной величины АЧТВ (по отношению к контрольной величине конкретной лаборатории)

Завдання обліку і контролю матеріалів.

Матеріальні ресурси, будучи предметами праці, забезпечують разом із засобами праці і робочою силою виробничий процес підприємства, у якому вони використовуються одноразово. Собівартість їх повністю передається на щойно створений про­дукт. Питома вага матеріалів у собівартості виготовленої продукції становить понад 70%, а в хімічній промисловості — до 85%.

Займаються питаннями планування контролю й обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції технологічні служби підприємства, матеріально-технічного забезпечення і бухгалтерського обліку — як контролюючий орган.

Основні завдання контролю обліку в галузі зниження собівартості продукції в частині раціонального використання матеріалів, зниження норм витрат, забезпечення належного зберігання матеріалів, їх збереженості:

- контроль за збереженістю матеріальних цінностей у місцях їхнього зберігання й на всіх стадіях обробки;

- правильне й своєчасне документування всіх операцій щодо руху матеріальних цінностей, виявлення і відображення витрат, пов'язаних з їх виготовленням, розрахунок фактичної собівартості витрачених матеріалів і їхніх залишків по місцях зберігання;

- систематичний контроль за станом запасів;

- своєчасне здійснення розрахунків з постачальниками матеріалів, контроль за матеріалами, які знаходяться в дорозі, невідфактурованими постачаннями.

Для забезпечення контролю за збереженістю матеріальних ресурсів велике значення мають організація постачання на підприємствах, стан складського і ваговимірювального господарства. Всередині складів матеріали повинні розміщуватися по секціях, потім за типосорторозмірами у штабелях, на стелажах і на полицях з таким розрахунком, щоб забезпечити можливість швидкого їхнього приймання, відпускання і перевірки наявності. З цією ж метою в місцях зберігання матеріалу прикріплюється ярлик. Склади повинні бути повністю забезпечені справними вагами, вимірювальними приладами і мірною тарою.

Організація обліку і контролю матеріалів. Для виконання завдань з обліку матеріалів необхідно:

- мати номенклатуру-цінник;

- встановити чітку систему документації і документообігу;

- проводити у встановленому порядку інвентаризацію і контрольні вибіркові перевірки залишків матеріалів, вчасно відображувати в обліку їх результати.

Для організації обліку матеріалів на підприємствах розробляється номенклатура-цінник. Номенклатура — систематизований перелік найменувань матеріалів, напівфабрикатів, запасних частин, палива й інших матеріальних цінностей, використовуваних на даному підприємстві. Якщо ж у номенклатурі вказана облікова ціна кожного виду матеріалів, то вона називається номенклатурою-цінником.

Для обліку руху матеріалів застосовується облікова документація, яка відповідає вимогам основних положень щодо обліку матеріалів (рис. 6.5). Кількість екземплярів документів, що виписуються, повинна бути мінімальною.

Облік надходження матеріалів і розрахунків з постачальниками

Виробничі запаси матеріалів поповнюються за рахунок підприємств-постачальників. Відносини між підприємствами побудовані на основі договорів. В них передбачаються: найменування матеріалів, цінностей, кількість, ціни, терміни постачання, порядок розрахунків, способи транспортування, санкції за недотримання умов договору, порядок приймання і т.д. Підприємства-постачальники на відвантажену продукцію виписують платіжні вимоги і рахунки-фактури, передають їх банку для оплати і пересилають поштою покупцю. Платіжні вимоги і рахунки-фактури в першу чергу надходять на підприємство у відділ постачання або у фінансовий відділ, який здійснює оперативний облік виконання договірних зобов'язань. Там перевіряють відповідність їх договорам, реєструють у журналі обліку вантажі, що надходять, і акцептують, тобто дають згоду на оплату.

 

 
 

 

 


Рис 6.5. Класифікація облікової документації

 

Після реєстрації платіжна вимога одержує внутрішній номер (реєстраційний) і передається в бухгалтерію підприємства для оплати, а квитанція і товарно-транспортна накладна передаються в експедиційний відділ для одержання і доставки вантажу. З цього моменту в бухгалтерії підприємства виникають розрахунки з постачальниками. В міру надходження вантажу на склад виписується прибутковий ордер, який здається в бухгалтерію.

Порядок обліку невідфактурованих постачань.

Невідфактурованими вважаються постачання, за якими матеріальні цінності надійшли на підприємство без платіжного документа. На складі прибуткують їх, виписуючи прийомний акт, який надходить у бухгалтерію.

Порядок обліку матеріалів у дорозі.

Матеріалами в дорозі називаються такі постачання, за якими підприємство акцептувало платіжні документи, а матеріали на склад по них ще не надійшли. До обліку приймаються акцептовані платіжні документи незалежно від того, оплачені вони банком чи не оплачені.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)