АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінар 1. Культурний розвиток українських земель доби Київської Русі

Читайте также:
  1. II. Розвиток математичних знань.
  2. II. Розвиток математичних знань.
  3. II. Розвиток математичних знань.
  4. II. Розвиток математичних знань.
  5. II. Розвиток математичних знань.
  6. II. Розвиток математичних знань.
  7. II. Розвиток математичних знань.
  8. II. Розвиток математичних знань.
  9. III. Розвиток математичних знань.
  10. III. Розвиток математичних знань.
  11. III. Розвиток математичних знань.
  12. III. Розвиток математичних знань.

СЕМІНАРСЬКІ ЗАНЯТТЯ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ І КУРСІВ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ 6.03.05.02 - «ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА», «6.02.01.05» - «ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО. ІНФОРМАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ», 6.02.01.02. - «КНИГОЗНАВСТВО. БІБЛІОТЕКОЗНАВСТВО, БІБЛІОГРАФІЯ», 6.02.01.02 – «МЕНЕДЖМЕНТ»

 

(за вимогами кредитно-трансферної системи)

 

 

Рівне - 2014


УДК 008 (075.8)

В-54

Історія української культури: Семінарські (практичні) заняття з курсу. – Рівне: РДГУ, 2013. – 20 с.

 

 

Розробник: Виткалов С.В. – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри культурології РДГУ

 

Рецензенти:

доктор філософських наук, професор кафедри мистецтвознавства і експертної діяльності національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Афанасьєв Ю.Л.

кандидат філософських наук, професор. Возняк С.С. – завідувач кафедри культурології та інформаційної діяльності Волинськогонаціонального університету ім. Лесі Українки

 

Відповідальний за випуск: Виткалов В.Г., канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри культурології РДГУ.

 

Затверджено на засіданні кафедри культурології РДГУ, протокол № 2 від 20 вересня 2013 року.

 

Друкується за рішенням науково-методичної ради РДГУ, протокол № 1 від 25 жовтня 2013 року.

 

УДК 008 (075.8)

 

© Виткалов С.В.

© Рівненський державний гуманітарний університет, 2013


ВСТУП

 

Період державної незалежності України викликав чималий інтерес до розвитку різноаспектних теоретичних дисциплін, зокрема вивчення новостворених курсів, спрямованих не лише на дослідження культури нашої молодої держави, але й її становлення та розвиток, взаємозалежність та спорідненість з іншими культурами країн не лише близького зарубіжжя.

До таких належить і дисципліна «Історія української культури», спрямована на розуміння студентами культурно-мистецьких процесів, що тривають на наших теренах упродовж багатолітнього історичного періоду.

Повноцінне вивчення складається із залучення знань із дотичних дисциплін, які певною мірою відіграють важливу роль у комплексній підготовці майбутніх фахівців. Це, зокрема, такі дисципліни, як «Історія України», «Релігієзнавство», «Всесвітня історія», «Зарубіжна культура» та ін., що, в свою чергу, надасть можливість розширити кругозір та забезпечити повноцінні знання.

Тематика семінарських занять складена передовсім для студентів денної форми навчання спеціальності спеціальностей 6.03.05.02 - Економічна кібернетика», «6.02.01.05» - «Документознавство. Інформаційна діяльність», 6.02.01.02. - «Книгознавство. бібліотекознавство, бібліографія», 6.02.01.02 – «Менеджмент». Для студентів заочної форми навчання схожа проблематика може бути використана з певною корекцією на загальну кількість годин, відведених для вивчення зазначеного курсу.

Під час підготовки до занять студенти повинні переглянути значну частину візуального та відеоматеріалу, що рекомендується для повноцінного засвоєння дисципліни. Сподіваємося, що часописи «Український історичний журнал», «Пам’ятки України», «Політика і культура», «Слово і час», «Нація і держава», «Українська культура», «Критика», «Друкарство», «Вісник Книжкової Палати» та інші, а також наукові збірники, що друкуються в Гуманітарному університеті («Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку», «Актуальні питання вітчизняної і всесвітньої історії», «Актуальні питання культурології») стануть необхідними джерелами для вивчення зазначеної вище дисципліни, як і відповідна довідкова література. Чимало оригінального матеріалу із зазначеної вище проблематики зберігається у фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею, ознайомитися з експозиціями якого було б доцільно під час вивчення зазначеної дисципліни.

Для кращого засвоєння матеріалу студентам необхідно переглянути Програму дисципліни, до кожної з тем якої подано достатньо ґрунтовний обсяг рекомендованої літератури. Достатньо повний список літератури до кожної теми зосереджено у навчально-методичному посібнику з курсу (Виткалов В.Г. «Українська культура: методичне забезпечення дисципліни». – Рівне: РДГУ, 2007), що знаходиться у бібліотеці університету та на кафедрі культурології. В ньому студенти знайдуть і своєрідний план-проспект відповідей на ті чи інші питання до семінарських.

ТЕМИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ:

Семінар 1. Культурний розвиток українських земель доби Київської Русі

Годиии

План

1. Витоки культурного розвитку українських земель. Інокультурні впливи.

2. Київська Русь. Запровадження християнства та його роль у розвитку культури. Шкільництво і писемна культура. Типи шкіл. Жіночі школи. Освіта на українських землях. Зародження вищої освіти.

3. Монастирі як центри культурного життя. Форми їх культурної діяльності. Літописання. Витоки. Вплив на суспільну свідомість.

4. Мистецтво доби. Впливи на його становлення. Види мистецтва (Архітектура, фресковий живопис, іконопис, книжкова мініатюра тощо).

5. Інші форми матеріальної та духовної культури Київської доби (медицина, точні науки та ін.).

6. Історико-культурне значення традицій Київської Русі у подальшій долі українського народу.

Рекомендована література:

1. Горський В.С. Святі Київської Русі / В.С.Горський. - К.: Либідь, 1994.

2. Древняя Русь в свете зарубежных источников. - М.: Логос, 1999.

3. Давня історія України: Навч. пос.: У 2 книгах, кн. 2. / Толочко П.П. (кер. авт. кол.), Козак Д. Н., Крижицький С.Д. та ін. – К.: Либідь, 1994.

4. Терещенко Ю.І. Україна і європейський світ. Нарис історії від утворення старокиївської держави до кінця XVI ст. / Ю.І.Терещенко. - К.: Перун, 1996.

5. Станковий живопис Києво-Печерської Лаври. - К.: Мистецтво, 1995.

6. Українська культура історія і сучасність. - Львів: Світ, 2004.

7. Українська культура: лекції / за ред. Д. Антоновича. – К., 2004.

8. Лекції з історії світової та вітчизняної культури / За ред. А.Яртися, В.Мельника. – 2 вид., переробл. і доп. – Л.: Світ, 2005. – 568 с.

9. Художня культура Галицько-Волинської Русі: [монографія] / Р.Д. Михайлова. – К.: Слово, 2007. – 496 с.

10. Світова художня культура: від первісного до початку середньовіччя. Навч. посіб. для вузів / О.П.Щолокова, С.В.Шип, О.Л.Шевнюк, О.М.Семашко. – К.: Вища шк, 2004. – 175 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)