АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторне завдання

Читайте также:
  1. V. Домашнє завдання.
  2. Вимоги до індивідуального завдання.
  3. Завдання.
  4. Завдання.
  5. Завдання.
  6. Завдання.
  7. Завдання.
  8. Завдання.
  9. Зауваження до виконання завдання.
  10. Зауваження до виконання завдання.
  11. ІІ. Тестові завдання.
  12. ІІ. Тестові завдання.

В даній лабораторній роботі джерелом монохроматичного світла є оптичний квантовий генератор (ОКГ). Незначне розширення його променя дозволяє вважати, що ОКГ є джерелом плоских хвиль, які дифрагують на гратці ДГ (рис. 1).

Дифракція спостерігається на екрані Е, що віддалений від дифракційної ґратки на відстань L.

Методика виконання роботи полягає в тому, що за відомою довжиною хвилі м та за виміряними в досліді величинами L та М (відстань від центра дифракційної картини до головного дифракційного максимуму з порядком m) і l (ширина робочої частини дифракційної ґратки, рівна діаметрові світлового променя) вираховуються величина періоду d, роздільної здатності R і кутової дисперсії D.

 

 
 

 

 


Рис. 1. Схема установки.

 

З формули (3) період ґратки , а з рис. 1 видно, що . Отже, період визначається за розрахунковою формулою

 

(8)

 

Використовуючи формули (6) і (7) і те, що в гратці працює загальна кількість щілини N = 1/d, одержуємо розрахункову формулу для визначення розділювальної здатності ґратки

 

(9)

 

Використовуючи формулу (7) і вираз (див. рис. 1.), одержимо розрахункову формулу для кутової дисперсії ґратки

 

(10)

 

Примітка: вмикати ОКГ тільки під керівництвом лаборанта, не допускати потрапляння лазерного променя в око.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)