АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Глава 1. ПРАВОВІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ

Читайте также:
  1. I. ГЛАВА ПАРНЫХ СТРОФ
  2. I. Розділ Загальні основи суспільного виробництва та економічного розвитку
  3. II. Глава о духовной практике
  4. III. Глава о необычных способностях.
  5. IV. Глава об Освобождении.
  6. IV. Глава подразделения по стране
  7. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  8. XI. ГЛАВА О СТАРОСТИ
  9. XIV. ГЛАВА О ПРОСВЕТЛЕННОМ
  10. XVIII. ГЛАВА О СКВЕРНЕ
  11. XXIV. ГЛАВА О ЖЕЛАНИИ
  12. XXV. ГЛАВА О БХИКШУ

УДК 347. 73 (075.8)

ББК 67.402 я 73

С 13

 

 

Гриф надано Міністерством освіти і науки України. Лист від 27.12.2000 № 2/2072.

 

 

Рецензенти:

Воронова Л.К., д.ю.н., професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка, академік Академії правових наук України.

Калюжний Р.А., д.ю.н., професор Київського інституту внутрішніх справ при Націо­нальній академії внутрішніх справ України.

Пацурківський П.С., д.ю.н., професор Чернівецького державного універси­тету ім. Ю. Федь­ковича.

 

С 13 Савченко Л.А., Цимбалюк А.В., Шкарупа В.К, Глух М.В. Фінан­сове право: Навчальний посібник. – Ірпінь: Академія ДПС України, 2001. – 85 с.

 

ISBN 966-7257-57-6

 

У навчальному посібнику розкрито основні категорії та поняття Загальної частини навчальної дисципліни “Фінансове право”, без оволодіння якими неможливе вивчення її Особливої частини.

Для студентів, які вивчають фінансове право та цікавляться питаннями законодавства.

УДК 347.73 (075.8)

ББК 67.402 я 73

 

 

© Академія ДПС України, 2001

ISBN 966-7257-57-6 © Савченко Л.А., Цимбалюк А.В.,

Шкарупа В.К, Глух М.В.

Вступ

Функціонування ринку неможливе без роботи фінансової сис­теми, що забезпечує його нормальне існування і розвиток. Внас­лі­док розвитку ринкової економіки вона зазнала багатьох змін.

Відомий французький дослідник фінансів та фінансового права Поль Марі Годме дозволив собі сентенцію про спів­вітчизників: “Проблеми фінансів добре знайомі кожному”. Сьогодні ми можемо повторити ці слова і про жителів України. Майже кожному щоденно доводиться так чи інакше відчувати на собі ці проблеми, емпірично пізнавати складну фінансову теорію і практику.

Уся діяльність держави пов’язана з фінансами – чим більше розвивається держава, тим більше потрібно їй коштів. Фінанси є основною складовою ринкової економіки, тому у країнах з роз­виненими ринковими відносинами давно усвідомлена необхідність досліджень у цій галузі, оскільки будь-яке рішення держави можна вважати реальним лише після знаходження можливості покриття витрат, пов’язаних з забезпеченням його грошовими ресурсами.

Відносини, що виникають у ході мобілізації, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів коштів, держава регламентує за допомогою фінансово-правових норм. Фінансова система може функціонувати ефективно при належно правоврегульованих фінансових відносинах.

Фінансові відносини складають основу предмета такої галузі права, як фінансове право, що входить у групу публічних галузей права.

Питання про місце фінансового права як самостійної галузі в системі права України залишалося дискусійним протягом багатьох років, але було вирішене в кінці 60-х – на початку 70-х років.

Автори навчального посібника зосередили свою увагу на пи­таннях Загальної частини даної галузі права, тому що без ово­лодіння її основними поняттями неможливе вивчення Особливої частини.

Навчальний посібник у схемах реалізує декілька завдань:

– по-перше, подає чітку структуру Загальної частини курсу “Фінансове право”, охоплюючи всі його теми;

– по-друге, кожна тема курсу розпочинається з переліку основних питань, які розкривають зміст самої теми;

– по-третє, у даному посібнику вказуються схематично не лише основні категорії кожної теми та зв’язок між ними, а й розкривається їх зміст.

Курс “Фінансове право” згідно з державним освітнім стан­дартом входить до програм підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Виходячи з цього, автори намагалися сформувати і викласти різноманітний матеріал таким чином, щоб навчальний по­сібник відповідав вимогам підручника з навчальної дисципліни “Фінансове право” і був корисним для різних категорій читачів – юристів, фінансистів, економістів, викладачів та студентів юриди­чних та економічних факультетів, слухачів курсів.

У запропонованому навчальному посібнику розглядаються: фінансово-правові норми та відносини; основи фінансової діяль­ності нашої держави; форми, методи, види фінансового контролю та органи, що його здійснюють, у тому числі контрольні повнова­ження органів державної податкової служби України; фінансово-правова відповідальність за порушення податкового законодавства тощо.

Навчальний посібник підготовлений колективом авторів кафедри фінансового та адміністративного права Академії держа­вної податкової служби України, які сподіваються, що зміст і систе­ма викладеного матеріалу дадуть можливість читачеві отримати необхідні знання з фінансового права і застосовувати їх у прак­тичній діяльності.


Глава 1. ПРАВОВІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ

 

1. Поняття фінансової діяльності держави.

2. Фінансова політика та фінансова система України.

3. Органи, які здійснюють фінансову діяльність в Україні.

4. Повноваження ДПА України у сфері фінансової діяльності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)