АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні ряди комах з неповним перетворенням

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. Б) Основні властивості операцій над множинами
  3. Б. Непрямий розвиток комах
  4. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  5. Бюджетна система України: основні характеристики
  6. Вимірювання кута фазового зсуву з перетворенням його на код
  7. Вимірювання кута фазового зсуву з перетворенням його на струм чи напругу
  8. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  9. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  10. Глава 12 ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ДЕМОКРАТІЇ
  11. ДЕМОКРАТІЯ: ПОНЯТТЯ ТА ОСНОВНІ ЗАСАДИ
  12. Екзистенціалізм та його основні напрями

Ряд Таргани. Тіло плескате; мають шорсткі надкрила; ротовий апарат гризучого типу. Живуть у рослинній підстилці (американський тарган), а де­які пристосувалися до існування в житлі людини і живляться харчовими про­дуктами (рудий тарган, чорний тарган).

Ряд Терміти. Суспільні комахи, у яких існує поділ на касти (робітники, солдати, самці та самки). Живляться деревиною, можуть ушкоджувати де­рев'яні споруди. У самців та самок є по дві пари перетинчастих крил, рото­вий апарат гризучого типу. Термітники можуть сягати кілька метрів заввиш­ки. Основний представник – терміт шкідливий.

Ряд Прямокрилі. Мають прямі надкрила, під якими містяться віялоподі­бні задні крила, трибальні задні ноги, органи слуху; у самців є органи стреко­тіння. Ротовий апарат гризучого типу. Більшість представників рослиноїдні, але є й хижаки. Основні представники: зелений та сірий коники, вовчок (ка­пустянка), сарана.

Ряд Воші. Безкрилі кровосисні паразити людини та ссавців. Тіло сплю­щене з боків, ротовий апарат колюче-сисний, очі розвинені погано, на кінцях лапок є рухомий кігтик, яким воша чіпляється до волосини хазяїна. Живуть у волосяному покриві або в одязі; є переносниками збудників черевного та по­воротного тифу. Основні представники: головна, платтяна, лобкова воші.

Ряд Клопи, або Напівтвердокрилі. Передні крила напівм'які (напівнадкрила); ротовий апарат колючо-сисного типу, має вигляд хоботка. Основні представники: клоп-черепашка (висисає зернівки злаків), клоп-водомірка (хижак, бігає по поверхні води), клоп-гладун (плаває за допомогою задньої пари видовжених ніг, хижак) та інші.

Ряд Рівнокрилі. Мають колюче-сисний ротовий апарат; дві пари перетинча­стих крил, задня з яких менша за розмірами; живляться соками рослин. Основні представники: попелиці, цикади (є співочі види, що живуть у кронах дерев).

Ряд Бабки. Хижаки, що нападають на здобич у польоті. Мають рухому голову з великими очима, дві пари сітчастих крил, гризучий ротовий апарат, видовжене тіло. Найкращі літуни серед комах, що здатні нерухомо зависати у повітрі та розвивають швидкість до 100 км/год. Основні представники: бабка-дозорець, бабка-коромисло та інші.

Роль комах у природі та житті людини:

• найчисельніші в угрупуваннях (біоценозах);

• входять до переважної більшості ланцюгів живлення;

• хижі та паразити регулюють чисельність тварин;

• запилювачі рослин;

• деякі види людина розводить штучно (бджоли, шовковичний шовко­пряд);

• шкідники культурних рослин;

• живляться продуктами харчування і псують їх;

• кровососи; переносники збудників хвороб.

 

 

Порівняльна характеристика внутрішньої будови представників класів членистоногих
Класи Ракоподібні Павукоподібні Комахи
Представ-ник Річковий рак Павук хрестовик Травневий хрущ
Органи руху П'ять пар ходильних ніг (перша – клешні, для захисту), черевце та хвостовий плавець (для плавання) Чотири пари ходильних ніг Три пари ходильних ніг, дві пари крил
Порожнина тіла Змішана (міксоцель, за­повнена гемолімфою); проміжки між органами заповнені жировим тілом (пухка сполучна тканина, що запасає поживні речо­вини, утворює клітини крові та бере участь у виділенні) Змішана (міксоцель); проміжки між органами заповнені жировим тілом (пухка сполучна тканина, що запасає поживні речо­вини, утворює клітини крові та бере участь у виділенні) Змішана (міксоцель); проміжки між органами заповнені жировим тілом (пухка сполучна тканина, що запасає поживні речо­вини, утворює клітини крові та бере участь у виділенні)
Травна система Рот, глотка, стравохід, шлунок (два відділи: жуйний та цідильний), кишка, анальний отвір; є травна залоза – печінка Рот, глотка, стравохід, шлунок (сисний), кишка, анальний отвір; є травна залоза – печінка; трав­лення зовнішнє Рот, глотка, стравохід, во­ло, шлунок з хітиновими зубцями, кишка, анальний отвір; є слинні залози, а травна залоза відсутня
Дихальна система Зябра Легеневі мішки, трахеї Трахеї, що відкриваються дихальцями на черевці
Крово-носна система Незамкнута; гемо-лімфа; серце з трьома парами отворів, розміщене у головогрудях; кровоносні су­дини Незамкнута; гемолімфа; серце у вигляді м'язової трубки з трьома парами от­ворів, розміщене у черевці; кровоносні судини Незамкнута; гемолімфа; серце багатокамерне, трубчасте; єдина суди­на – аорта; кров участі у транспорті газів не бере
Видільна система Пара зелених залоз (видозмінені мета-нефридії), протоки яких відкривають­ся біля основи вусиків Мальпігієві судини, відкриваються в кишку Мальпігієві судини, відкриваються в кишку; жирове тіло (накопичує продукти обміну)
Нервова система Навкологлоткове кільце; черевний нервовий лан­цюжок; нерви Головний мозок; головогрудний ганглій (злиття вузлів черевного нервово­го ланцюжка); нерви Головний мозок; черевний нервовий ланцюжок; нер­ви
Органи чуття Органи дотику, нюху та рівноваги знаходяться у вусиках; очі складні (фа­сеткові) Органи дотику – волоски на тілі; органи нюху та смаку – на ногощупальцях та ходильних ногах; органи смаку є також у бічних частинах глотки; вісім простих очей Органи дотику – волоски у шкірі. Є рецептори тем­ператури, вологості, ко­ливань повітря (слуху), нюху (у вусиках), смаку (на ротових органах, а у мух – на лапках)
Розмно-ження та розвиток Роздільностатеві; розвиток прямий Роздільностатеві; розви­ток прямий Роздільностатеві; розви­ток прямий, або непрямий (з метаморфозом)

 

 
 

9. Тип Хордові. Високоорганізовані вториннороті, двобічносиметричні тварини. Тип на­раховує 41 тис. видів, що мають хорду (внутрішній осьовий скелет). Всі Хор­дові мають центральну нервову систему трубчастого типу, вторинну порож­нину тіла, зяброві щілини у глотці (у первинноводних, а у вторинноводних вони утворюються під час ембріонального розвитку і до народження тварини замінюються на легені).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)