АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та види юридичних осіб

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  3. Валовий внутрішній продукт: поняття та методи розрахунку
  4. Введення поняття комплексного числа
  5. Визначте поняття і структуру особистості в соціології
  6. Визначте поняття «соціалізація особистості – 15 б.
  7. Відношення між поняттями
  8. Встановіть відповідність між поняттями та їх визначеннями
  9. Вступ. Поняття трудового права України як галузі права.
  10. Глава 1. ПОНЯТТЯ І СИСТЕМА ЮРИДИЧНОЇ НАУКИ
  11. Глава 1. ПОНЯТТЯ І СИСТЕМА ЮРИДИЧНОЇ НАУКИ
  12. Глава 28. ПРЕДМЕТ ЗАГАЛЬНОГО ПОРІВНЯЛЬНОГО ПРАВОЗНАВСТВА. ПОНЯТТЯ ТИПУ І ТИПОЛОГІЇ ПРАВОВИХ СИСТЕМ СВІТУ

 

З розвитком міжнародної торгівлі все більше значення для міжнародного приватного права набувають юридичні особи. Що ж розуміють під даним поняттям?

Існує кілька теорії юридичних осіб.

— Теорія фікції (Савін’ї). Вона полягає в тому, що волею може володіти лише людина, тому юридична особа існує тільки як абстрактне поняття, втілене законодавцем у суб’єкт права.

— Теорія персоніфікованої цілі (Беккера). Заперечуючи існування реального суб’єкта – юридичної особи, ця теорія визначає, що остання має за мету управління майном, тобто сама юридична особа виступає як персоніфікована ціль.

— Органічна теорія (Гірке) – визнає реальне існування юридичної особи, причому її прихильники ототожнюють юридичну особу з людською особистістю, розуміючи її як певну союзну особистість, соціальний організм, відмінний від суми осіб, які беруть участь у союзі.

— Реалістична теорія (Саллейля), визначивши реалістичність існування юридичної особи як суб’єкта права, відійшла від біологізації юридичної особи як суми індивідів.

— Теорія колективу (Венедиктова А.В.) полягає в тому, що державна юридична особа – це організований державою колектив робітників і службовців на чолі з керівником, на якого держава поклала виконання певних державних завдань і надала для здійснення цих завдань частину фонду державного майна.

Законодавство багатьох країн містить також різні підходи до цієї категорії. Так у Великій Британії: „Юридична особа — це утворення типу корпорації, що визнається як таке, що має законну особовість (legal personality), тобто здатне мати законні права і обов’язки. Зазначене поняття вживається як протилежне людській особі, яку називають “природною особою”.

У Цивільному кодексі Чилі так сформульовано це поняття: „Юридичної особою є особа фіктивна, здатна здійснювати права, нести цивільні обов'язки і вступати у правові та неправові відносини.”

Українське законодавство в ст. 80 ЦК зазначає, що «Юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановле­ному законом порядку.”

Як і в українському законодавстві (ч. 2 ст. 81 Цивільно­го кодексу України), за підставами виникнення виокремлю­ються юридичні особи публічного права та юридичні особи приватного права.

Якщо підставою створення юридичної особи публічного права є публічно-правовий акт (закон чи адміністративно-правовий акт), то для юридичної особи при­ватного права такою підставою є акт приватноправового характеру. Переважну кількість юридичних осіб приватного права становлять суб'єкти господарювання, які можна поділити на одноосібні та колективні. Найбільш поширені колективні суб'єкти, об'єднан­ня підприємців, що в Україні (ч. 1 ст. 81 ЦК України) та інших європейських державах поділяють на «об'єднання осіб» та «об'єднання капіталів».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)