АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи міжнародного приватного права

Читайте также:
  1. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  2. I. Методические основы
  3. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ
  4. II. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА ДИСЦИПЛИНЫ
  5. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  6. IV ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ.
  7. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VI.УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  9. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  10. Административное право, как отрасль права в системе Российского права.
  11. Адміністративне право України як галузь права.
  12. Адміністративні методи державного управління.

 

Наявність у предмет міжнародного приватного права двох груп відносин зумовлює відповідно існування двох основних методів їх правового регулювання:

1. матеріально-правовий;

Колізійний.

Матеріально-правовий і колізійний метод — це два способи регулювання відносин з іноземним елементом, причому найбільш досконалим являється перший спосіб, при якому застосовують безпосередньо матеріальну норму без звернення до колізійної норми.

Матеріально-правовий метод врегулювання суспільних відносин притаманний будь-якій галузі внутрішнього права і характеризується як сукупність способів, напрямів впливу правової норми на суспільні відносини.

Колізійний ж метод – це такий спосіб врегулювання суспільних приватно-правових відносин, що ускладнені іноземним елементом, який самостійно не врегульовує суспільне відношення, а тільки визначає право, яким повинно бути таке відношення врегульоване.

Потреба застосування колізійного методу може виника­ти як у випадку неідентичності законодавства різних пра­вових систем з одного і того самого питання, так і у випадку їх схожості. Для винесення рішення на основі законодав­ства певної держави суд повинен, насамперед, зробити вибір між законодавством цих держав, тобто звернутися до колі­зійної норми. Колізійний метод застосовується також у разі відсутності міжнародної уніфікації матеріально-правових норм з певного питання.

Вирішення питання про те, яку правову систему обрати, коли системи кількох держав колізують одна з одною, в бага­тьох випадках являє собою доволі складне завдання. При його вирішенні нерідко виникає необхідність враховувати потреби міжнародної співпраці, розвитку господарських зв'язків між державами та інтереси сторін-учасників відносин.

Для міжнародного приватного права мають значення не будь-які колізії, а тільки такі, що виникають між іноземними системами (міжнародні колізії). Внутрішні колізії, наприклад такі, що виникають в одній правовій системі між різними її правовими формами чи галузями, не входять до сфери міжнародного приватного права.

Наприклад, „Право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.” За допомогою коліійного методу у даному випакду ми можемо точно визначити право якої держави повинно застосовуватися.

Інший приклад: „Захист права власності та інших речових прав здійснюється на вибір заявника відповідно до права держави, у якій майно знаходиться, або відповідно до права держави суду.” Тут позивач має можливість вибору права, що буде застосовуватися і такий його вибір здійснюється за допомогою колізійного методу.

 

Колізійна норма, відсилаючи до законодавства певної держави, самостійно не врегульовує правовідносини з уча­стю іноземного елементу» її існування має сенс за умови використання матеріально-празової норми, тобто такої, що по суті регулює відносини у міжнародному приватному праві.

Наявність і використання таких норм і визначає матері­ально-правовий метод регулювання зазначених відносин. Він полягає саме в тому, що відносини регулюються безпо­середньо юридичними нормами.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)