АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Описати схему прориву газа

Читайте также:
  1. Блок-схему
  2. Дати визначення раптовим викидам .Описати комплекси заходiв.
  3. Описати механiзм гiрничого удару
  4. Описати розрахункову схему
  5. Описать и приложить схему отвала и привала судна, постановки и съемки с якоря
  6. Опишiть локальність потенційної викидонебезпечності.Приведiть схему
  7. После того как вы организовались, следует выбросить организационную схему.
  8. Правило побудови зовнішніх меж зон радіоактивного забруднення при їх нанесенні на карту (схему)
  9. Приложить схему набора судна
  10. См. схему 16.

Прориви газів або рідин, в тому числі пливунів, пов'язані з розкриттям гірської виробленням тріщин, що з'єднуються з підземними колекторами газу (рідини) або з поверхневими водоймами, або з наближенням гірничої виробки в газо - і водонепроникних породах до скупчення газу (води). Прорив газу або рідини відбувається в момент, коли опір породної стінки (перемички або запобіжного цілика), що відокремлює вироблення від скупчення, стає менше тиску рідини або газу.

На рис. 1 показана схема прориву газу з ґрунту пласта. При веденні очисних робіт відбувається розвантаження грунту від тиску гірських порід, яка врівноважувала тиск газу в суміжних з вугільним пластом пропластках вугілля. Розвантажені від гірського тиску породи деформуються і частково розтріскуються за рахунок реалізованої пружної енергії гірських порід. Утворюються тріщини і щілини заповнюються газом суміжних вугільних пластів і пропластков (супутників), газопроникність яких, внаслідок розвантаження від тиску гірських порід, сильно збільшується. Якщо процес розвантаження і тріщиноутворення по мірі посування вибою протікає рівномірно й тріщини безперервно відкриваються в робоче і вироблений простір, проривів газу не відбувається і вироблення робочого пласта заповнюються додатковою кількістю газу за рахунок дегазації супутників. Якщо ж породи, що залягають безпосередньо в грунті вугільного й пласта, мало газопроницаемы і відносно міцні або в'язки, то при їх розвантаженні газ, притікає під високим тиском з супутників, не буде мати виходу у виробку. При невеликій потужності газонепроникних порід останні здатні витріщає внаслідок тиску газу, утворюючи пустоти, які заповнюються газом до тих пір, поки він в якомусь місці (зазвичай поблизу забою) не прорве шар породи.

 

Рис. 1 - Схема прориву газу з ґрунту пласта:

1-вугільний пласт, 2 - прошарок вугільний, 3 - закріплений простір, 4-прорив газу, 5-покрівля, 6-підошва, 7 - вироблений простір.

Прориви газу з ґрунту зазвичай носять короткочасний характер і змінюються або суфлярних виділенням, або фільтрацією газу з супутників.

Причиною гірських ударів та раптових викидів вугілля і газу є руйнування вугілля (іноді також порід) з великою швидкістю. Таке руйнування ініціюється головним чином тиском гірських порід та може бути наслідком:

· - зростання статичного навантаження на вугільний пласт до деякої граничної величини;

· - динамічного навантаження на вугільний пласт з боку вміщуючих порід;

· - раптового зміни напруженого стану вугільного пласта в результаті швидкого впровадження гірничої виробки в масив (наприклад при вибуховою відбої вугілля).

· - раптового зміни напруженого стану внаслідок руйнування більш міцних включень вугільного пласта

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)