АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дайте визначення раптовим викидам вугілля і газу

Читайте также:
  1. VI. Дайте экспертную оценку результатам испытуемого.
  2. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  3. Блок визначення мінімального або максимального значення MinMax
  4. Визначення абразивності порід
  5. Визначення базових умов для задоволення потреб покупців
  6. Визначення беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства
  7. Визначення ваги бурового снаряду.
  8. Визначення величини резерва сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості
  9. Визначення виробничого циклу складного процесу
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ВЛАДИ
  11. Визначення вмісту механічних домішок у моторному маслі
  12. Визначення ВООЗ

Раптовий викид вугілля і газу - динамічне явище, що виникає внаслідок швидкого зміни напруженого стану насиченої газом вугільного пласта поблизу гірської виробки; супроводжується частковим або повним руйнуванням вугілля, бурхливим виділенням, газу і утворенням потоку вугілля, зваженого в газі. Фактором, що ініціює раптовий викид, є тиск гірських порід і меншою мірою тиск газу; фактором, що розвиває викид, - виділення газу із зруйнованого вугілля, а на крутих пластах - сила ваги самого вугілля. Характеристикою раптового викиду є його сила (інтенсивність), в основному вимірювана кількістю викинутого вугілля.

Гірський удар - динамічне явище, що виникає внаслідок миттєвого перетворення потенційної енергії, накопиченої в великих масах міцного вугілля і вміщуючих порід, в кінетичну, що супроводжується видавлюванням або викидом вугілля (іноді разом з породою) у гірничі виробки та різким сильним звуком. Гірські удари часто відбуваються внаслідок оголення і зависання великих мас гірських порід над виробленим простором.

Раптове обрушення гірських порід відбувається в результаті руйнування їх в незакріплених або недостатньо закріплених виробках.

Повітряний удар є наслідком гірського удару і раптового обвалення; відбувається при миттєвому заповненні гірничих виробок або виробленого простору вугіллям або породою, в результаті чого утворюється могутня повітряна хвиля.

Раптове висипання вугілля відбувається на пластах крутого падіння внаслідок недостатнього зчеплення та тертя між пластом і вміщуючими породами. Безпосередніми причинами раптової висипання можуть бути зниження тиску гірських порід на привибійну зону вугільного шару і зменшення внаслідок цього сил тертя, які надають пласту стійкість, а також недостатнє кріплення нависающего вугілля.

Раптове висипання вугілля, насиченої газом, зовні проявляється аналогічно раптових викидів вугілля і газу.

Раптовий віджимання і розчавлювання вугілля є наслідком нерівномірного прояви гірського тиску в часі і просторі. При раптових отжимах вугілля видавлюється в напрямку вироблення у вигляді блоку або розпушеного і перемятого матеріалу. На газоносном пласті раптовий віджим супроводжується посиленим газовиділенням.

Стрiляння вугілля і гірських порід є наслідком місцевого звільнення великих кількостей потенційної енергії поблизу оголення вугільного пласта або породи; проявляється в отбросе іноді на значну відстань шматків різної крупності.

Прориви води, газу або пливуна відбуваються зазвичай у тієї годину, коли виробка перебуває поблизу порожнин, які містять ці субстанції. Прориви води також можуть відбуватись із водойм, розташованих на денній поверхні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)