АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Понятійний апарат

Читайте также:
  1. Апаратна складова комп’ютера.
  2. Апаратура іонообмінного методу
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. ВИБІР ГІДРОАПАРАТУРИ
  6. Вибір контрольно - вимірювальної апаратури, інструкція по ремонту та регулюванню
  7. Діагностика технічного стану. Візуальний огляд. Методи та технічні засоби апаратної діагностики.
  8. До центральних апаратів больової рецепції зараховують різні ділянки ЦНС. Вкажіть, що вважається головним підкірковим центром?
  9. Електролікування, як основний вид апаратной фізіотерапії.
  10. Методи та технічні засоби апаратної діагностики
  11. Організація робіт в ремонтних відділеннях (карбюраторному, дизельної паливної апаратури).
  12. Паняційны апарат, задачы і функцыі сацыяльнай педагогікі як галіны навукі.

 

Класифікацію понятійного апарату наведено на рис.2.1

1. Групи людської спільності - суспільно-історичні стійкі групи людей, в яких відбувається відтворювання і розвиток людства. До них відносяться суспільство, нація, рід і сім'я.

2. Етапи становлення людини (ідентифікація, індивідуалізація і персоналізація) відображають процес перетворення людини як біологічної істоти в персональну людину, відмінну від інших: народження, молодість, зрілість і старіння.

3. Рівні розвитку людини характеризують чотири найважливіші ступені її со­ціального розвитку, починаючи з народженням організму, який є носієм генетичного коду людства, перетворення його в індивід, відмінний від тваринного світу, формування індивідуальності, що відрізняє його від інших індивідів, і, нарешті, перетворення в неповторну особу.

4. Родові якості людини відображають специфічні особливості, властиві в повній сукупності тільки людині. До них відносяться свідомість, мова спілкування, праця, досвід і потреба в діяльності. Зрозуміло при цьому існує повноцінна біологічна природа людини як носія родових якостей.

5. Відмінні компоненти особи характеризують найяскравіші властивості людини, по яких можна судити про рівень розвитку і індивідуальності особи. Це, перш за все, особові якості (ділові і моральні), психологія особи (темперамент, тип, мотивація), знання і уміння (життєві і професійні),інтелектуальні здібності і культурний рівень (високий, середній, низький).

6. Сфери людської діяльності по матеріальному виробництву (економіка, екологія, наука і мистецтво) і обслуговуванню людей (медицина, фіз­культура, педагогіка, управління) - найважливіші області в яких відбувається відродження матеріальних благ і власне людини.

7. Соціальні підсистеми людини утворюють специфічний світ, в якому відбувається становлення і розвиток особистості людини. До них відносятьсоціальні здібності, потреби, мотивацію, діяльність, відносини і інститути. Це те соціальне середовище, яке є невід'ємною частиною будь-якого цивілі­зованого суспільства.

8. Соціальна типологія осіб базується на класифікації рівня пот­реб, мотивації, знань і умінь, властивих різним категоріям людей. Пере­дбачено вісім типів осіб від ідеального позитивного -"хочу, знаю, умію" до негативного антипода - не "хочу, не знаю, не вмію".

Процес становлення людини з погляду соціальної філософії передбачає три основні етапи: ідентифікація, індивідуалізація і персоналізація.

Ідентифікація - це перетворення людини - народженої біологічної істоти в реальну людину, що оволоділа загальними родовими людськими якостями: умінням ходити, говорити, читати, писати, спілкуватися в групі.

 

 

Рис.2.1 Класифікація понятійного апарату

 

Індивідуалізація - це процес перетворення людини в індивідуальність, інди­відуума, відмінного від інших і володіючого соціально неповторними рисами: знаннями, уміннями, навиками, психологією поведінки.

Персоналізація - це перетворення індивідуальності в особу - суб'єкт суспільного життя, в соціально функціонуючу людину, інтелект, пізнання, риси вдачі якої характеризують її як особу.

Філософія виділяє чотири потенціали людства, які можуть бути передані і освоєні людиною.

1. Екологічний потенціал - неживі і біологічні системи, які створюють природне навколишнє середовище: сади, парки, водоймища, річки; тварини, рослини і т.п. - екологічна фундація людства.

2. Технічний потенціал - штучні матеріальні системи для людської діяльності: будівлі, споруди, верстати, устаткування, транспорт, одяг, взуття і т.д. - технологічна фундація людства.

3. Генетичний потенціал - успадковані біологічні якості людського роду (антропометричні, біологічні, фізіологічні, психологічні), що еволюційно склалися, - генетична фундація людства.

4. Соціальний потенціал - історично створена система знань, умінь, уста­новок, відносин, культур, потреб, мотивації людини і соціальний фонд людства.

 

Поведінка індивіда - єдність психічних, спонукальних, регулюючих, відбивних, старанних, зовнішніх дій, здійснюваних для пристосування до середовища. Тобто, це дії по відношенню до суспільства, інших людей і оточуючого миру що розглядаються із сторони їх регуляції суспільними нормами моральність і права. Одиницею вимірювання поведінки є вчинок.

Поведінка організації регулюється макроекономічними, політичними (РЕST) чинниками і потенціалом керівника.

Як регулятори поведінки осіб і груп виступають: правові норми і декрети (політичні регулятори); виробничо-адміністративні статути і інструкції (організаційні регулятори); звичаї, традиції, громадські думки (суспільні регулятори); мораль.

Регулювання здійснюється на основі стимулів:

o вітальні стимули - направлені на задоволення вітальних потреб, сприяючих підтримці біологічного існування (VITA-життя);

o духовні стимули - задоволення духовних і соціальних потреб;

o групові і індивідуальні стимули;

o матеріальні, грошові, непрямо-матеріальні (пільги), моральні.

 

Організаційна поведінка - прикладна наука про психологічні, соціо-психологічні, соціальні і організаційно-економічні аспекти і чинники, що впливають і визначаючих поведінку і взаємодію суб'єктів організації людей, колективу, груп в цілому, один з одним та із зовнішнім середовищем.

Предметом дослідження в організації поведінки є закономірності - соціальні, психологічні, соціально-психологічні - поведінки суб'єктів господарської діяльності в організаційному середовищі, пов'язаної з розподілом, обміном, споживанням управлінням і володінням.

Дамо поняття особи і її складових.

Людина - це родове поняття, що вказує (з матеріальної точки зору) на відношення істоти до вищого ступеня розвитку живої природи - до людського роду. Людина - це специфічна, унікальна єдність біологічного і соціального. Як істота біологічна, вона підкорюється біологічним і фізіологічним законам, як істота соціальна - вона частина соціуму і продукт суспільного розвитку.

Особа - це саме очне в людині, найважливіша його соціальна ознака. Якщо людина - носій самих різних властивостей, то особа - це основна її властивість, в якій виявляється її суспільне єство. Особа виражає віднесеність людини до певного суспільства, певної історичної епохи, культури, науки і т.д.

Індивідуальність - це єдність неповторних особових властивостей конкретної людини. Це також своєрідність його психофізіологічної структури (тип темпераменту, фізичні дані, психічні особливості), інтелекту, світогляду; поєднання сімейно-побутових, виробничих і суспільних функцій, своєрідність життєвого досвіду. Індивідуальність - це неодмінна і найважливіша ознака особи.

В цілому, структура особи може бути - в теоретичному плані - представлена наступною схемою, яка, звичайно ж, вельми умовна:

o загальнолюдські властивості (відчуття, сприйняття, мислення, пам'ять, воля, емоції);

o соціально-специфічні риси (соціальні установки, ролі, ціннісні орієнтації);

o індивідуально-неповторні риси (темперамент, поєднання ролей, самосвідомість).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)