АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Простори

Читайте также:
  1. I розділ
  2. Актуальність розділу.
  3. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  4. В – Індивідуальні розділи курсу
  5. Вимоги до написання підрозділу
  6. Вимоги до написання підрозділу
  7. Вимоги до написання підрозділу
  8. Висновки до розділу
  9. Висновки до розділу
  10. Висновки до розділу
  11. ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1
  12. ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2

В математичному аналізі вивчають множини довільної природи. Між елементами множин наявні певні співвідношення. В залежності від характеру цих співвідношень множини називають просторами: векторними, метричними, нормованими, евклідовими, топологічними тощо. Поширення основних фактів лінійної алгебри і математичного аналізу на ці простори є предметом вивчення функціонального аналізу. Це сучасна і дуже обширна область знань, яку можна осягнути заглядаючи у відповідні курси. Завдання цього розділу ознайомити з основами теорії. Важливо засвоїти означення основних просторів (, , , ,…), вміти знаходити відстань, норму та скалярний добуток в них та знати найпростіші їхні властивості.

1. Векторні простори. Векторним або лінійним простором називається непорожня множина , на якій задано операції додавання елементів, тобто оператор , і множення на числа (дійсні або комплексні), тобто оператор , так, що виконуються наступні умови:

а) для будь-яких і із ;

б) для будь-яких елементів , і із ;

в) існує єдиний елемент такий, що для будь-якого ;

г) для кожного існує елемент такий, що ;

г) для будь-яких і чисел та ;

д) для будь-якого ;

е) для будь-яких , та чисел i .

Таким чином, векторний простір – це упорядкована трійка , множини , операції додавання, тобто оператора і операції множення на числа, тобто оператора . Якщо множення здійснюється на дійсні числа, то такий простір називається дійсним векторним простором. Якщо множення здійснюється на комплексні числа, то такий простір називається комплексним векторним простором. Векторний простір , позначають, як правило, через , тобто тим же символом, що і множину, яка його породила.

Елементи , , векторного простору називаються лінійно залежними, якщо існують числа , , для яких і . Елементи , , векторного простору називаються лінійно незалежними, якщо з рівності випливає, що всі числа дорівнюють нулеві. Іншими словами можна сказати, що елементи , , векторного простору називаються лінійно незалежними, якщо вони не є лінійно залежними. Векторний простір називається скінченно вимірним, якщо в ньому існує скінченна кількість таких елементів , , що кожний елемент подається у вигляді: , де –деякі числа. Найменша кількість таких елементів називається розмірністю скінченно вимірного простору. Можна сказати і так. Векторний простір називається вимірним, якщо в ньому існує лінійно незалежних векторів, а будь-яка сукупність з його векторів є лінійно залежною. Базисом або базою скінченно вимірного векторного простору називається така сукупність з його векторів , , що кожний елемент єдиним чином подається у вигляді ..

. Скінченно вимірні простори і оператори в них вивчаються в курсі лінійної алгебри. Векторний простір, який не є скінченновимірним називається нескінченновимірним. Більшість просторів, які зустрічаються в математичному аналізі (простори , , і т.д.), є нескінченновимірними.

Приклад 1. Простір , тобто множина всіх дійсних чисел зі звичайними операціями додавання і множення, є дійсним векторним одновимірним простором. Базис в ньому утворює вектор і для кожного маємо .

Приклад 2. Простір , тобто множина всіх комплексних чисел зі звичайними операціями додавання і множення, є комплексним векторним одно вимірним простором. Базис в ньому утворює вектор і для кожного маємо .

Приклад 3. Простір многочленів (багаточленів, поносів) степеня є ()-вимірним. При цьому – його базис.

Приклад 4. Простір , тобто множина всіх функцій , неперервних на , зі звичайними операціями додавання і множення на числа (сумою двох функцій і називається функція , визначена рівністю , добутком числа і функції називається функція , визначена рівністю , є комплексним векторним простором. Цей простір є нескінченновимірним, оскільки будь-яка скінченна кількість функцій , , є лінійно незалежною.

Приклад 7. Простір , тобто множина всіх упорядкованих наборів з дійсних чисел зі звичайними операціями додавання і множення на дійсні числа (сумою двох векторів та називається вектор , добутком числа і вектора називається вектор ), є векторним простором. Він є вимірним. Базис в ньому утворюють вектори

, ,..., .

Цей базис називається стандартним базисом простору . При цьому, для кожного .

Приклад 8. Простір , тобто множина всіх упорядкованих наборів з комплексних чисел зі звичайними операціями додавання і множення на комплексні числа (сумою двох векторів та називається вектор , добутком числа і вектора називається вектор ), є векторним простором. Він є вимірним. Базис в ньому утворюють вектори

, ,..., .

Цей базис називається стандартним базисом простору . При цьому, для кожного ..

Приклад 9. Простір , тобто множина всіх послідовностей дійсних чисел зі звичайними операціями додавання і множення на комплексні числа (сумою двох послідовностей та називається вектор , добутком числа і послідовності називається послідовність ), є векторним простором. Цей простір є нескінченно вимірним, оскільки будь-яка скінченна кількість елементів , ,..., ,..., є лінійно незалежною в ньому.

Приклад 10. Простір , тобто множина всіх обмежених послідовностей дійсних чисел зі звичайними операціями додавання та множення послідовності на числа, є дійсни нескінченно вимірним векторним простором.

Приклад 11. Простір , тобто множина всіх таких послідовностей дійсних чисел, що , зі звичайними операціями додавання та множення послідовності на дійсні числа, є дійсним нескінченно вимірним векторним простором.

Приклад 12. Простір , тобто множина всіх таких послідовностей комплексних чисел, що , зі звичайними операціями додавання та множення послідовності на комплексні числа, є комплексним векторним простором (потрібно врахувати нерівність , завдяки якій сума двох послідовностей та з є послідовністю з ).

Приклад 13. Множина розв’язків лінійного однорідного диференціального рівняння є векторним простором. Це ж можна сказати про множину розв’язків будь-яких лінійних однорідних рівнянь (алгебраїчних, інтегральних і т.д.) та систем таких рівнянь. Множина розв’язків лінійного неоднорідного диференціального рівняння є векторним простором тільки у випадку .

Приклад 18. Простір не є векторним простором, .

Приклад 19. Простір , тобто множина всіх ірраціональних чисел зі звичайними операціями додавання та множення, не є векторним простором, оскільки .

2. Підпростір векторного простору. Множина називається векторним підпростором векторного простору , якщо вона є векторним простором з тими ж операціями додавання і множення на числа, які визначені на . Інакше можна сказати, що множина є векторним підпростором векторного простору , якщо для будь-яких i із та будь-яких чисел і виконується . Якщо –деяка непорожня підмножина лінійного простору , то множина всіх елементів , де , і –довільні числа, називається лінійною оболонкою множини і позначається . Лінійна оболонка непорожньої множини векторного простору є векторним підпростором простору .

Приклад 1. Множина не є векторним підпростором простору .

Приклад 2. є векторним підпростором простору .

Приклад 3. Для будь-яких і множина є векторним підпростором простору .

Приклад 4. Множина не є векторним підпростором простору .

Приклад 5. Лінійна оболонка непорожньої множини векторного простору є векторним підпростором простору .

Приклад 6. Множина всіх поліномів є векторним підпростором простору , тобто множини всіх функцій , неперервних на , зі звичайними операціями додавання та множення на числа.

3. Евклідові простори. Нехай –векторний простір. Кажуть, що на задано скалярний добуток, якщо кожним двом елементам і із поставлено число так, що:

а2) тоді і тільки тоді, коли ;

б2) для будь-якого із ;

в2) для будь-яких і із ;

г2) для будь-якого і із і .

д2) , для будь-яких і із .

Іншими словами, скалярний добуток – це функція , яка має властивості а2)–д2). На одному і тому векторному просторі можна задати різні скалярні добутки.

Комплексний векторний простір , на якому задано скалярний добуток, називається евклідовим простором або комплексним евклідовим простором, або унітарним простором. Точніше кажучи, евклідовий простір – це упорядкована пара векторного простору і заданого на ньому скалярного добутку. Інколи розглядають дійсний скалярний добуток . При цьому вважають дійсним і тоді умова рівносильна умові : для будь-яких і із . Дійсний векторний простір , на якому задано дійсний скалярний добуток, називається дійсним евклідовим простором. Евклідовий простір позначають, як правило, через , тобто тим же символом, що і множину, яка його породила.

Поняття скалярного добутку є узагальненням поняття добутку чисел. Функція , яка має властивості б2)–д2) називається передскалярним добутком, а векторний простір, на якому задано передскалярний добуток називається передевклідовим.

Теорема 1. Для будь-яких двох елементів та передевклідового простору справедлива нерівність Шварца (Коші-Буняковського) .

Доведення. Справді,

(1)

для довільних , та . Якщо і , то . Взявши в цій нерівності , , та , послідовно отримуємо , , та . Таким чином, , якщо і , тобто нерівність Шварца в цьому випадку доведена. Якщо ж, наприклад, , то, взявши в (1) , одержуємо

,

звідки знову отримуємо нерівність Шварца. ►

Приклад 1. Простір , тобто множина всіх дійсних чисел з скалярним добутком є дійсним евклідовим простором. (функція також є скалярним добутком на ).

Приклад 2. Простір , тобто множина всіх комплексних чисел із скалярним добутком є комплексним евклідовим простором (функція не є скалярним добутком на ).

Приклад 3. Простір (часто пишуть замість ), тобто векторний простір зі скалярним добутком є дійсним евклідовим добутком.

Приклад 4. Простір (часто пишуть замість ), тобто множина всіх упорядкованих наборів з комплексних чисел, зі звичайними операціями додавання та множення на число та скалярним добутком

,

є комплексним евклідовим простором.

Приклад 5. Простір , тобто множина всіх таких числових послідовностей , що , зі звичайними операціями додавання та множення послідовності на число та скалярним добутком , є евклідовим простором.. Справді, з нерівності випливає, ряд є збіжним в , якщо і . Тому безпосередньою перевіркою переконуємось, що рівність задає скалярний добуток на векторному просторі , тобто є евклідовим простором. Часто розглядають комплексний простір , який складається з таких послідовностей комплексних чисел, що . При цьому скалярний добуток визначається рівністю .

Приклад 5. Простір , тобто множина всіх функцій , неперервних на , зі звичайними операціями додавання та множення функції на число та скалярним добутком

,

є евклідовим простором.

Приклад 6. Простір , тобто множина всіх функцій , неперервно-диференційовних на , зі звичайними операціями додавання та множення функції на число та скалярним добутком

,

є евклідовим простором.

Приклад 7. Простір , тобто множина всіх функцій , які мають на неперервні похідні до порядку включно, зі звичайними операціями додавання та множення функції на число та скалярним добутком

,

є дійсним евклідовим простором. Часто розглядають комплексний простір . В цьому випадку скалярний добуток задається рівністю .

Приклад 8. У просторі скалярний добуток чисел та знаходиться так: .

Приклад 9. У просторі скалярний добуток векторів та знаходиться так: .

Приклад 10. У просторі скалярний добуток векторів та знаходиться так:

.

Приклад 12. Простір , тобто множина всіх таких функцій , які є інтегровними за Ріманом на скінченому проміжку або функція є інтегрованою на в невласному розумінні зі звичайними операціями додавання та множення функції на число та скалярним добутком

,

є комплексним передевклідовим простором. і не є евклідовим, оскільки і , якщо Цей простір стає евклідовим, якщо функції і , для яких вважати рівними елементами простору .

Приклад 13. Простір , тобто множина всіх таких функцій , для яких функція є інтегрованою на в невласному розумінні зі звичайними операціями додавання та множення функції на число та скалярним добутком

,

є комплексним передевклідовим простором. і не є евклідовим, оскільки і , якщо Цей простір стає евклідовим, якщо функції і , для яких вважати рівними елементами простору .

4. Нормовані простори. Нехай –векторний простір, тобто множина , на якій задано операції додавання елементів і їх множення на числа і ці операції задовольняють вказані вище умови. Кажуть, що на векторному просторі задано норму, якщо кожному елементу поставлено у відповідність невід’ємне число так, що виконуються наступні умови:

а1) тоді і тільки тоді ;

б1) для всіх і ;

в1) для кожного і кожного (, якщо –дійсний простір, і , якщо –комплексний векторний простір);

г1) для всіх і всіх .

Іншими словами, норма на – це функція , яка має властивості а1)– г1). На одному і тому ж лінійному просторі можна ввести різні норми. Нормованим простором називається упорядкована пара векторного простору і заданої ньому норми. Нормований простір позначають, як правило, через , тобто тим же символом, що і множину, яка його породила. Функція , яка задовольняє умови б1)г1) називається переднормою.

Теорема 1. Якщо –евклідовий простір, то функція є нормою на .

Доведення. Справді, згідно з нерівністю Шварта . Тому

,

тобто , а виконання інших властивостей норми випливає безпосередньо з від повідних властивостей скалярного добутку. ►

Таким чином, кожний евклідовий простір можна розглядати як нормований простір з нормою ,

Теорема 2. Норму нормованого простору можна задати за допомогою деякого скалярного добутку рівністю тоді і тільки тоді, коли виконується рівність паралелограма (сума квадратів діагоналей дорівнює сумі квадратів його сторін) для всіх і .

Доведення. Якщо , то з властивостей скалярного добутку отримуємо 1) і 2). Якщо ж 1) і 2) виконується, то переконуємось, що функція є скалярним добутком. ►

Приклад 1. Множина всіх дійсних чисел зі звичайними операціями додавання і множення та нормою є нормованим простором, що встановлюється безпосередньою перевіркою виконання аксіом норми.

Приклад 2. Простір , тобто множина всіх комплексних чисел із звичайними операціями додавання і множення та нормою , є нормованим простором, що встановлюється безпосередньою перевіркою виконання аксіом норми.

Приклад 3. Простір , тобто множина всіх упорядкованих наборів дійсних чисел зі звичайними операціями додавання і множення на числа та нормою , є нормованим простором, оскільки .

Приклад 4. Простір , тобто множина всіх упорядкованих наборів з комплексних чисел зі звичайними операціями додавання і множення послідовності на число та нормою , є нормованим простором, оскільки .

Приклад 5. Простір , тобто множина всіх таких послідовностей дійсних чисел, що , зі звичайними операціями додавання множення послідовності на число та нормою , є нормованим простором, оскільки .

Приклад 6. Простір , тобто множина всіх обмежених послідовностей дійсних чисел зі звичайними операціями додавання і множення на числа та нормою є нормованим простором, що встановлюється безпосередньою перевіркою виконання аксіом норми.

Приклад 7. Простір , тобто множина всіх таких послідовностей дійсних чисел, що , зі звичайними операціями додавання і множення послідовності на число та нормою є нормованим простором, що встановлюється безпосередньою перевіркою виконання аксіом норми.

Приклад 10. Простір , тобто множина всіх функцій , неперервних на , зі звичайними операціями додавання і множення на числа та нормою , є нормованим простором, що встановлюється безпосередньою перевіркою виконання аксіом норми.

Приклад 11. У просторі норма числа знаходимо так: .

Приклад 12. У просторі норму вектора знаходимо так: .

Приклад 13. У просторі норму послідовності знаходимо так:

.

Приклад 14. У просторі норм послідовності знаходимо так: .

5. Метричні простори. Кажуть, що на множині задано відстань , якщо кожним двом елементам і із поставлено у відповідність невід’ємне число так, що:

а0) тоді і тільки тоді коли ;

б0) для всіх із ;

в0) для всіх і із ;

г0) для всіх , і із .

Іншими словами, відстань на –це функція , яка має властивості а0)– г0)).

Нерівність зветься нерівністю трикутника.

Метричним простором називається упорядкована пара непорожньої множини і заданої на ній відстані . На одній і тій же множині можна задати різні відстані. Якщо з тексту зрозуміло, яку відстань задано на , то метричний простір позначають через , тобто тим же символом, що і множину, яка його породила.

Теорема 1. Якщо –нормований простір з нормою , то функція є відстанню на .

Доведення. Ця теорема випливає безпосередньо із означень. ►

Таким чином, кожний нормований простір можна розглядати як метричний з відстанню .

Теорема 2. Відстань на векторному метричному просторі можна задати за допомогою норми рівністю тоді і тільки тоді, коли: 1) для всіх , та із ; 2) для всіх із та всіх .

Доведення. Якщо , то з властивостей норми отримуємо 1) і 2). Якщо 1) і 2) виконується, то переконуємось, що функція є нормою і .►

Приклад 1. Простір , тобто множина всіх дійсних чисел з відстанню є метричним простором, оскільки .

Приклад 2. Простір , тобто множина усіх комплексних чисел із відстанню є метричним простором, оскільки .

Приклад 4. Дискретний простір, тобто довільна непорожня множина з відстанню

є метричним простором.

Приклад 5. Простір , тобто множина всіх упорядкованих наборів із дійсних чисел зі відстанню є метричним простором, оскільки .

Приклад 6. Простір , тобто множина всіх упорядкованих наборів із комплексних чисел зі відстанню є метричним простором, оскільки .

Приклад 7. Простір , тобто множина всіх таких послідовностей дійсних чисел, що , зі відстанню є метричним простором, оскільки .

Приклад 8. Простір , тобто множина всіх обмежених послідовностей комплексних чисел з відстанню є метричним простором, оскільки .

Приклад 9. Простір , тобто множина всіх функцій , неперервних на , зі звичайними операціями додавання і множення на числа та відстанню є метричним простором.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.075 сек.)