АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки до розділу. Аналіз особливостей договору страхування як способу забезпечення зобов’язань дає можливість визначити його як домовленість між страховиком і страхувальником

Читайте также:
  1. Актуальність розділу.
  2. Вимоги до написання підрозділу
  3. Вимоги до написання підрозділу
  4. Вимоги до написання підрозділу
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. ВИСНОВКИ
  8. ВИСНОВКИ
  9. ВИСНОВКИ
  10. Висновки
  11. ВИСНОВКИ
  12. Висновки

 

 

Аналіз особливостей договору страхування як способу забезпечення зобов’язань дає можливість визначити його як домовленість між страховиком і страхувальником, за якою страховик бере на себе зобов’язання в разі настання страхового випадку (невиконання або неналежне виконання основного зобов’язання) відшкодувати кредитору страхувальника (за основним зобов’язанням) в межах ліміту відповідальності збитки, ненавмисно завдані страхувальником, а страхувальник зобов’язується своєчасно вносити страхові платежі та виконувати інші умови договору. Основною метою даного договору є захист майнових інтересів потенційних заподіювачів шкоди. Укладаючи договір страхування і сплачуючи страхову премію, страхувальник має на меті забезпечити власний майновий інтерес – отримати певну грошову компенсацію (витрати на попередження і зменшення збитків, судові витрати тощо) і зберегти належний йому майновий стан. Договір страхування як спосіб забезпечення зобов’язань є гарантією отримання кредитором належного відшкодування збитків, завданих діями чи бездіяльністю страхувальника-боржника за основним зобов’язанням.

Серед істотних умов договору страхування як способу забезпечення зобов’язань виділяємо: об’єкт, предмет, страховий ризик (страхові випадки), ліміт відповідальності страховика (страхова сума), розмір страхового внеску та строк дії договору. Згідно з Законом України “Про страхування”, об’єктом страхування виступають майнові інтереси, які не суперечать законодавству і пов’язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди особі або її майну, а також – шкоди, завданої юридичній особі. У якості предмету договору страхування як способу забезпечення зобов’язань виступає особливого виду послуга, яку страховик надає страхувальнику і яка полягає в прийнятті на страхування ризику в межах страхової суми.

Договір страхування є оплатним, двостороннім, концесуальним, алеаторним, договором на користь третьої особи, публічним.

У системі цивільно-правових договорів він належить до договорів про надання послуг.

По суті, ми маємо справу з трьома основними договорами: договір страхування майна, особистості та відповідальності. Кожен з наведених договорів страхування має свої особливості.

До учасників договору страхування як способу забезпечення зобов’язань належать: страховик, страхувальник та вигодонабувач. Окрім вказаних учасників, існує ще одна категорія осіб, які сприяють виникненню страхових відносин і проводять їх документальне оформлення – це страхові посередники. Згідно із ст. 15 Закону України “Про страхування” посередницьку діяльність між потенційним страхувальником та страховиком можуть здійснювати страховий або перестраховий брокер, страхові агенти.

Договір страхування укладається у письмовій формі. У ст. 981 ЦК України визначено, що у разі недодержання письмової форми договору страхування, такий договір є нікчемним.

Залежно від форм страхування законодавець розрізняє договори обов’язкового та добровільного страхування.

Особливістю всіх договорів страхування є те, що страховик завжди зобов’язаний оплатити страхову послугу, так як в іншому разі договір не набуде чинності. Договір страхування, як і будь-який правочин, має відповідати загальним вимогам, додержання яких є необхідним для чинності павочину. Договір страхування є нікчемним або визнається недійсним у випадках, встановлених ЦК України. ЦК України (ст. 998) та Закон України “Про страхування”(ст. 29) передбачають також особливі випадки визнання договору страхування недійсним, якщо: його укладено після настання страхового випадку, а також, якщо об’єктом договору страхування є майно, яке підлягає конфіскації на підставі судового вироку або рішення, що набуло законної сили.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)