АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КЛАСИФІКАЦІЯ ДИСЛЕКСІЇ

Читайте также:
  1. Банківські операції, їх класифікація
  2. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  3. Валюта, валютні цінності, класифікація валют.
  4. Види економічної інформації та її класифікація
  5. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  6. Види та класифікація банків.Банківські групи
  7. Види та класифікація бухгалтерських документів з касового виконання бюджетів
  8. Види цін та їх класифікація
  9. Влада як соціальний феномен. Ресурси влади. Класифікація влади.
  10. Глава 11. Ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, її структура та класифікація товарів
  11. Душ, його медична характеристика та класифікація.
  12. Економічна діагностика: сутність, класифікація за ознаками

В її основі лежать різні критерії. Залежно від видів її прояви поділяють вербальну і літеральную. Літеральна дислексія може проявлятися в нездатності або труднощі засвоєння букв. Вербальна – в труднощах читання слів.

Так само існує класифікація порушень читання залежно від первинного порушення. Вона може бути акустичної, оптичної і моторної. При акустичної формі відзначається недифференцированность слухового апарату, при оптичної дислексії – нестійкість сприйняття і уявлень, при моторної – порушена взаємозв'язок між слуховим і зоровим аналізатором.

Також існує класифікація порушень читання залежно від характеру порушень вищих психічних функцій. Слідуючи цим критеріям, логопеди виділили наступні види дислексії:

1. Фонематическая дислексія. Ця форма пов'язана з недорозвиненням функцій фонематичної системи. Дитині важко відрізняти схожі за фонетичному звучанню букви в словах (коса – коза, тому-будинок). Також їм властиво побуквенное читання і перестановка, пропуск або заміна букв.

2. Семантична дислексія (механічне читання). Вона проявляється в труднощах розуміння прочитаного, хоча читання технічно правильно. Це може бути обумовлено тим, що слова в процесі читання сприймаються ізольовано, поза зв'язком з іншими словами

3. Мнестическая дислексія. Ця форма проявляється в труднощі засвоєння букв, в нерозумінні яка буква відповідає певному звуку.

4. Оптична дислексія. Спостерігається проблема в засвоєнні і змішанні графічно подібних букв (Б-В, Г-Т).

5. Аграмматіческая дислексія. Властиво неправильне узгодження в числі, відмінку і роді слів і словосполучень.

Визначити чи є у дитини схильність до цієї хвороби можна в 5 років. Якщо така є, необхідно провести комплекс заходів з профілактики дислексії. Правильний підхід до процесу навчання, спостереження за розвитком дитини та психолого-педагогічна допомога, дозволяють уникнути розвитку захворювання.

Якщо все ж у дитини проявляються всі ознаки дислексії, необхідно приступати до лікування.

Існують різні програми для лікування дислексії. Це немедикаментозне вплив, спрямований на корекцію навчального процесу. Воно включає в себе тренування пізнавальних функцій і закріплення навичок правильного читання. Так само помітні результати при лікуванні дислексії можуть дати коригувальні вправи. Ці вправи можуть бути спрямовані на розвиток фонематичного і зорового сприйняття, зорового аналізу і синтезу формування просторових уявлень, розширення і активізацію словника.

Таким чином, усунення дислексії потребує диференційованому лікуванні. Методика її усунення будується з урахуванням характеру порушень, проявів розладів та їх механізмів

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)