АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Позиції галузі авіаперевезень в економіці ЄС

Читайте также:
  1. Адміністративні правопорушення в галузі охорони праці та здоров'я населення. Ведення адвокатом таких справ.
  2. Адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам'яток історії та культури. Ведення адвокатом таких справ.
  3. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  4. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  5. Аналіз пропозиції
  6. бізнес плюс освіта в морській галузі»
  7. В галузі охорони навколишнього середовища»
  8. В експозиції представлений комплекс церковних речей: риза з 12 апостолами, єпитрахиль, воздухи.
  9. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага та механізм її досягнення
  10. Висновки і пропозиції
  11. ВИСНОВКИ та ПРОПОЗИЦІЇ
  12. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —

Характерною ознакою ринку європейських авіаперевезень було переважання на ньому мережевих авіакомпаній (рис. 3).Прикладом таких авіакомпаній є в ЄС: Air France - KLM, Lufthansa, BritishAirways, Iberia, Austrian Airlines, British Midland, Virgin Atlantic, Spanair.

Друге місце на європейському ринку авіаперевезень займають бюджетні авіакомпанії (low cost). Саме поняття низькобюджетних авіакомпаній виникло на початку 1970-х років в США, а в Європі ця модель з’явилася у 1991 році внаслідок зміни бізнес-моделі авіакомпанії Ryanair (Ірландія) [3]. Характеризуються такі авіакомпанії максимально ефективною експлуатацією парку повітряних суден, максимальним зниженням всіх витрат з метою зниження тарифів. Польоти така авіакомпанія здійснює на короткі та середньої дальності маршрути. Прикладами бюджетних авіакомпаній у Європі є Ryanair, AirBerlin, EasyJet, TUIfly.

Останнім часом у регіоні ЄС-27 спостерігалося суттєве зменшення питомої ваги перевізників з мережевою бізнес-моделлю (в середньому на 4-5% щороку), у той же час, відповідно значно зросла частка бюджетних авіакомпаній, які на сьогодні здійснюють до половини авіаперевезень [4].

Рис. 3. Частка ринку географічної Європи за бізнес-моделями авіаперевізників у 2008 році*

*Джерело: Topical Report: Airline Business Models // ec.europa.eu/transport/air/doc/abm_report_2008.pdf

 

По мірі розвитку європейського ринку повітряних перевезень авіакомпанії ЄС надають великого значення покращенню та удосконаленню комерційної співпраці з іншими авіакомпаніями - створенню альянсів. Так, європейські авіакомпанії входять до провідних авіаційних альянсів (табл. 2). Без такої співпраці дуже важко забезпечити успішну експлуатацію багатьох авіаліній, особливо міжнародних, що проходять через території різних держав.

Таблиця 2

Участь авіакомпаній ЄС в провідних авіаційних альянсах*

Альянс Кількість учасників Учасники країн ЄС
Назва Країна
Star Alliance   Austrian Airlines Австрія
Blue1 Фінляндія
BMI Великобританія
Brussels Airlines Бельгія
LOT Польща
Lufthansa ФРН
Scandinavian Airlines System Данія, Норвегія, Швеція
Spanair Іспанія
TAP Portugal Португалія
SkyTeam   Air Europa Іспанія
Air France Франція
Alitalia Італія
Czech Airlines Чехія
KLM Нідерланди
TAROM Румунія
OneWorld   British Airways Великобританія
Finnair Фінляндія
Iberia Іспанія
Malev Hungarian Airlines Hungary
WOW 4 вантажні авіакомпанії Lufthansa Cargo ФРН
Scandinavian Airlines System Cargo Данія, Норвегія, Швеція

*Складено на основі даних:

Ø Star Alliance — Member Airlines - http://www.staralliance.com/en/about/airlines/

Ø Our SkyTeam Carriers - http://www.skyteam.com/en/About-Us/Our-Members/

Ø OneWorld Member Airlines - http://www.oneworld.com/member-airlines/

Ø Авіаційна бібліотека - http://www.airwar.ru

Отже, альянси відіграють дуже важливу роль на європейському ринку авіаперевезень і надають велику кількість переваг та можливостей для своїх учасників. Завдяки участі в альянсі авіакомпанія підвищує свою конкурентоспроможність; так, авіакомпанії в сьогоднішній жорстокій і все більш конкурентоспроможній авіаційній промисловості, де з метою закріплення позицій в бізнесі уже сформувалися альянси, не можуть функціонувати на ринку самостійно. Одна авіалінія не може ефективно конкурувати з іншими і в результаті вона втрачає клієнтів. Індивідуальний перевізник зіштовхується з рядом обмежень щодо відповідності попиту пасажирів. Досвід країн Центральної Європи, які зі вступом до ЄС лібералізували внутрішні ринки авіаперевезень, свідчить, що невеликі національні компанії не витримують конкуренції з потужними європейськими авіакомпаніями і зазвичай банкрутують, або відмовляються від обслуговування міжнародних маршрутів (передусім далекомагістральних) чи поглинаються конкурентами. А поширення лібералізації європейського повітряного рухузалишається основною метою європейської авіаційної політики.

Також компанія за рахунок співпраці в альянсі може збільшити кількість пунктів призначення та підтримати імідж і створити образ світової авіакомпанії. Важливу роль відіграє і загальне збільшення ресурсів авіалінії, оскільки в результаті жорсткої конкуренції в авіаційній промисловості авіалінії по всьому світу почали приділяти більше уваги контролю над затратами ресурсів і скороченню витрат. Авіалінії-члени альянсів мають більше можливостей і варіантів знизити вартість та ефективно розподіляти ресурси, ніж авіалінії, які працюють самостійно.

Формування глобальних альянсів значною мірою є відображенням економічних інтеграційних процесів, які мають місце в Європі. Однак, на відміну від більшості галузей економіки, де її глобалізаціяпризвела до формування транснаціональних корпорацій, в сфері повітряних перевезень реальні злиття і поглинання були довгий час неможливими, оскільки поняття національного авіаперевізника вважається невід’ємною частиною державного суверенітету. Саме політичні обмеження призвели до формування глобальних альянсів авіакомпаній в їх сьогоднішньому вигляді.

Крім того, подальша лібералізація і послаблення національних суверенітетів (зокрема, в Європі) призвели до того, що і в галузі авіаперевезень почалися процеси злиття і поглинання, і це є характерноютенденцією на ринку європейських авіакомпаній. При цьому злиттявідбуваються значною мірою в межах уже сформованих альянсів. Наприклад, злиття KLM і Air France у рамках SkyTeam, при якому компанія показала помітне зростання операційного прибутку.

Особливістю ринку авіаперевезень ЄС є і той факт, що країни ЄС вводять заборону на польоти над своєю територією літаків застарілого типу, що зумовлює необхідність постійного оновлення машинного парку та переоснащення підприємств авіатранспортної галузі в цілому [5]. Також ЄС сформував та постійно оновлює так званий Чорний список авіаційних перевізників, що не допускаються до виконання польотів до країн ЄС. Всього в перелік включено понад 150 авіакомпаній, але жодної, крім українських, з європейського регіону [6]. Більшість з них є компаніями з Конго, Киргизстану, Індонезії, Сьєрра-Леоне та інші.

Загалом на сучасному етапі розвитку ринку авіаперевезень їх кількість швидко зростає, що стосується і ЄС (табл. 3).

 

Таблиця 3

Пасажирські перевезення в країнах ЄС за 2007-2010 роки*

(пасажирів)

Країна Роки
       
ЄС (27 країн)        
Бельгія        
Болгарія        
Чехія        
Данія        
ФРН        
Естонія        
Ірландія        
Греція        
Іспанія        
Франція        
Італія        
Кіпр        
Латвія        
Литва        
Люксембург        
Угорщина        
Мальта        
Нідерланди        
Австрія        
Польща        
Португалія        
Румунія        
Словенія        
Словаччина        
Фінляндія        
Швеція        
Велика Британія        

*Джерело: Офіційний сайт Євростату - http://epp.eurostat.ec.europa.eu

Отже, до 2008 року тенденція зростання кількості перевезених пасажирів продовжувалася, проте у зв'язку з кризою у 2009 році стало помітним загальне зниження кількості перевезених пасажирів (47 млн.), що становить 6,2%. Згідно з даними Європейської асоціації авіаперевізників (AEA), до якої входять 35 найбільших європейських авіакомпаній, вже у вересні 2008 року пасажирообіг членів асоціації знизився на 1,1 %, тоді як ще в серпні відзначався його ріст на 1,6 %, причому падіння попиту торкнулося як міжнародних, так і внутрішніх рейсів. До того ж вплинув і той факт, що в 2008 році світовий ринок цивільної авіації мав негативну динаміку ще на тлі високих цін на авіаційне паливо. Через це тарифи на переліт за 2008 рік збільшилися приблизно 15-25 %. Експерти Європейської асоціації авіаперевізників вказують, що це перше падіння рівня пасажирообороту з 1980-х років і воно зумовлене виключно економічними чинниками [7]. Проте у 2010 році відбулося зростання перевезень, особливо вантажних (табл. 4), а пасажирські перевезення зросли на 22 млн. пасажирів (3,1%).

 

Таблиця 4

Вантажні перевезення в країнах ЄС за 2007-2010 роки*

(тон)

Країна Роки
       
ЄС (27 країн)        
Бельгія        
Болгарія        
Чехія        
Данія        
ФРН        
Естонія        
Ірландія        
Греція        
Іспанія        
Франція        
Італія        
Кіпр        
Латвія        
Литва        
Люксембург        
Угорщина        
Мальта        
Нідерланди        
Австрія        
Польща        
Португалія        
Румунія        
Словенія        
Словаччина        
Фінляндія        
Швеція        
Велика Британія        

*Джерело: Офіційний сайт Євростату - http://epp.eurostat.ec.europa.eu

Авіакомпанії ЄС перевезли в 2009 році значно менше вантажів, передусім у зв'язку з кризою. Обсяги вантажних авіаперевезень скоротилися в грудні 2008 року на 12,3 %. Це безпрецедентний результат діяльності ринку авіаційних перевезень за останні роки [8]. Проте у 2010 році обсяг перевезених вантажів на 1,5% перевищив результат докризового 2008 року, відповідно відбулося зростання на 16% порівняно з 2009 роком. Крім того, в ІАТА уточнювали, що показники могли б бути вищими, але негативний вплив мали погодні катаклізми в Європі, у результаті яких європейський ринок авіаперевезень зростав повільніше, ніж в інших регіонах.

Розглянемо детальніше ринок авіаперевезень ЄС за країнами (рис. 4, рис. 5).

Рис. 4. Частка авіакомпаній ЄС на ринку пасажирських перевезень за країнами в 2010 році*

*Складено на основі даних Офіційного сайту Євростату:http://epp.eurostat.ec.europa.eu

На європейському ринку пасажирських авіаперевезень провідні позиції займають Великобританія, Іспанія, ФРН, Франція та Італія (рис. 4). На європейському ринку вантажних авіаперевезень найбільшу частку займають ФРН, Великобританія, Нідерланди, Франція та Бельгія (рис. 5).

 

Рис. 5. Частка авіакомпаній ЄС на ринку пасажирських перевезень за країнами в 2010 році*

*Складено на основі даних Офіційного сайту Євростату: http://epp.eurostat.ec.europa.eu

Отже, основними тенденціями, що склалися на європейському ринку авіаперевезень, є формування та зміні часток дев’яти різновидів бізнес-моделей авіакомпаній, зокрема постійне та суттєве зростання частки бюджетних перевезень і відповідне зниження частки мережевих; зростання обсягупасажиропотоку як на міжнародному, так і на внутрішньому ринку; розвиток вантажопотоку; втрати ринком авіаперевезень в умовах кризи та після кризове відновлення та зростання, особливо на ринку вантажних перевезень; створення та посилення ролі міжнародних стратегічних альянсів авіаперевізників та злиття авіакомпаній.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)