АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ I. Основні засади внутрішньої політики Івана IV

Читайте также:
  1. I розділ
  2. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  3. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  4. The United States Department of Homeland Security (DHS) – Міністерство внутрішньої безпеки СШA.
  5. Актуальність розділу.
  6. Аналіз товарної політики підприємства
  7. Бази даних. Основні відомості
  8. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  9. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  10. В період нової економічної політики
  11. В – Індивідуальні розділи курсу
  12. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.

Зміст

Вступ

Розділ I. Основні засади внутрішньої політики Івана IV

1.1. Початок царювання, передумови й засади реформ.

1.2. Реформи управління

1.3. Опричнина: зміст та наслідки

Розділ II. Зовнішня політика Російської держави за часи правління Івана Грозного.

2.1. Казанський і Астраханський походи та підкорення Сибіру

2.2. Лівонська війна

Висновки

Використані джерела та література


Вступ

Актуальність теми. В сучасних геополітичних умовах, коли погляди і переконання однієї людини (лідера країни чи політичної сили) визначають зовнішнішю та внутрішню політику держави і навіть, цілого регіону - тема нашлї курсової роботи є вельми актуальною.

В історії Росії царювання Івана Грозного складає першу половину ХVI століття і є одною з найважливіших і переломних епох в історії Російської держави. В цей період не тільки значно розширилась територія держави, але й сталися значні зміни у внутрішньому житті країни. Багато було зроблено славного, світлого, великого за своїми наслідками. Зрозуміло, що з такими протилежними характеристиками багатьох явищ, характер і вчинки головної особи держави, царя Івана Васильовича, є надто загадковим. Саме такою загадкою Іван IV і увійшов в історію Російської держави. Вже сучасникам він здавався особою жорстокою і страшною: “Превысочайшего воистинну и преславнейша всех бывших, славиму же от конец небес до конец их”,- пише про нього дяк Іван Тимофеєв и додає: “... возненавиде грады земля своея... и всю землю державы своея, яко секирою, наполы некако рассече” [2.2, 90].

Реформи цього правителя відіграли важливу роль в історії Росії, адже Іван Васильович заклав міцну базу для своїх послідовників-реформаторів. У багатьох аспектах діяльність Івана Грозного була кроком вперед, кроком до перемоги «державних начал». І сьогодні залишається багато неясного в характеристиці правління Івана IV, і багато істориків мають інколи протилежні думки стосовно цього періоду історії Російської держави.

Мета роботи полягає у відтворенні цілісної картини зовнішньої та внутрішньої політики Івана IV Грозного в період його царювання.

Виходячи з мети дослідження визначено такі основні завдання:

- Вивчити, проаналізувати й систематизувати існуючу наукову літературу за темою курсової роботи та виявити історичні джерела.

- Проаналізувати і місце.

- Об'єктивно висвітлити реформи Івана Грозного.

- Визначити позитивні та негативні наслідки.

Об’єкт курсової роботи: є як найбільш яскрава постать в історії Російської держави Івана IV Грозного.

Предмет даної роботи – зовнішня та внутрішня політики, що проводились царем в середині XVI століття, їхні основні умови і система проведення.

Хронологічні межі. Хронологічно робота охоплює середину XVI століття, тобто період правління Івана Грозного, а саме 1533-1584 рр.

Історіографія проблеми. Головне ускладнення, з яким стикається будь-який дослідник російської середньовічної історії, зокрема епохи Івана Грозного, пов’язане з крайньою бідністю джерел.

Існує багато розбіжностей, думок стосовно подій, що відносяться до періоду правління Івана Грозного, і історики не можуть прийти до єдиного погляду на причини, сутність, наслідки і оцінку реформ, на загальну політичну діяльність царя.

Збереглось багато пам’ятників часів Івана Грозного: грамоти, синодики, послання, переписи тощо. Ми у своїй курсовій роботі використовували документи різноманітних хрестоматій.

Так, «Хрестоматія з історії СРСР з давніх часів до кінця XVIIІ ст.» є збірником актів, який зокрема вміщено документи епохи Івана Грозного, а саме уривки з «Судебника» 1550 р., «Избранная тысяча», документ про створення стрілецького війська, про дворянську кінноту, подано уривок з боярської книги 1556 р., документи стосовно Земських соборів, про введення опричнини в 1565 р. Всі ці документи є офіційними, таки чином вони виражають єдино правильну точку зору на питання, що розкриваються в них, і несуть в собі нейтральну інформацію.

Всю наявну літературу ми умовно поділили на три великі групи: 1)дореволюційну; 2) радянський період 3) сучасна література.

Серед праць дореволюційного періоду можна виділити роботи істориків Соловйов С. М., Костомаров М. І., Карамзін М. М., Ключевський В.

Дореволюційна група істориків не ставила перед собою задачу досліджувати якесь одне питання, що стосувалось або реформ Івана Васильовича, або опричнини, або його зовнішньої політики. Зокрема М. М. Карамзін в «Історії держави Руської» подає докладний опис всієї епохи Івана Грозного. Але основна складність в тому, що пише він старою мовою, що вже вийшла з ужитку, і частина його слів важко перекладається на сучасну українську мови. Для цього вченого характерна особистісна оцінка подій, інколи в шкоду фактам. Щодо Івана Грозного - подається всебічний опис його правління, доволі-таки докладно охарактеризовано його реформи, дана їм цікава оцінка.

Видатний історик В. О. Ключевський в дослідженні «Історичні портрети» створив відомий вже всім психологічний портрет Івана Грозного, завдяки якому історики мають змогу пояснити багато вчинків царя. А в праці «Короткий посібник з руської історії» докладно описуються реформи царя, подано їхню фактичну оцінку, але розглянуто не всі перетворення часів Івана Грозного.

М. І. Костомаров в праці «Руській історії в життєписах її видатних діячів» розбирає всю епоху Івана Васильовича, але основну увагу приділяє зовнішній політиці царя. Багато істориків в своїй роботи спирались на літописи та державні акти, що дійшли до наших часів, але не будемо виключати той факт, що в них можливі деякі історичні помилки або неточності з того чи іншого питання. Це і пояснює той факт, що в двох різних документах цар зображується або реформатором, або грізним деспотом і тираном.

В роботі Платонова С. Ф. «Повний курс лекцій з руської історії» і «Підручник з руської історії» на питаннях реформ Івана Грозного увага не зосереджена. Перетворення докладно не розглянуті, але подано їхню фактичну оцінку. Самі ж роботи відносяться до робіт дореволюційної епохи.

Радянський період. Скринніков Р. Г. в своїй книзі «Іоанн Васильович Грозний» він описує широку панораму подій, що супроводжували царювання Івана IV. Їхня оцінка будується на основі думок багатьох вчених, ця праця відрізняється конкретністю і обширністю різних питань того часу.

З книги Д. М. Альшица «Початок самодержавства в Росії» ми взяли інформацію щодо Обраної Ради, стосовно діяльності якої історик має власну точку зору, яка дуже рідко співпадає з точками зору інших дослідників.

Сучасна література. Де?

По багатьох питання до нашого часу сформувались вже усталені погляди, що дає нам змогу говорити, що ці питання перестали бути проблемними. Закритою проблемою можна вважати дослідження боярського правління, де історики єдині в очевидності боротьби за владу і в оцінці багатьох перетворень, що були проведені в цей період. Всі дослідники історії XVI століття вважають цей період періодом економічного підйому Російської держави. Всі історики сходяться в тому, що початок правління Івана Васильовича – це період необхідності реформ.

Структура роботи складається зі вступу, двох основних частин, висновків, списку використаних джерел та літератури.

В першому розділі подано постановку проблеми, коротку програму реформ, основні віхи правління Івана Грозного.

В другому розділі охарактеризована зовнішня політика, що проводились царем в середині XVI століття.

Практичне значення: робота може бути використана студентами-істориками при підготовці до семінарських занять, при написанні доповідей, рефератів.


Розділ I. Основні засади внутрішньої політики Івана IV


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)