АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. В процесі вивчення даної теми необхідно звернути увагу на сутність та призначення економічної діагностики на підприємстві

Читайте также:
  1. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  2. Висновки та рекомендації
  3. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  4. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні рекомендації
  7. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  8. Загальні рекомендації
  9. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  10. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  11. ІІ. Методичні вказівки до виконання роботи
  12. Ільєнко О.Л. Методичні вказівки з англійської мови міжкультурної комунікації (для студентів 1-2 курсів денної форми навчання всіх спеціальностей), Харків, 2006. – 88 с.

 

В процесі вивчення даної теми необхідно звернути увагу на сутність та призначення економічної діагностики на підприємстві.

В результаті вивчення теми студенти повинні знати:

- визначення економічної діагностики;

- відрізняльні характеристики економічного аналізу і діагностики;

- склад економічної діагностики;

- послідовність здійснення економічної діагностики на підприємстві.

Економічна діагностика підприємства – аналіз і оцінка економічних показників роботи підприємства на основі вивчення окремих результатів, неповної інформації з метою виявлення можливих перспектив його розвитку і наслідків ухвалення поточних управлінських рішень. Як підсумок діагностики на основі оцінки господарського стану і його ефективності робляться висновки, необхідні для прийняття термінових, але важливих рішень, наприклад, про цільове кредитування, про покупку чи продаж підприємства, про його закриття, реорганізацію тощо.

Економічний аналіз – виведення економічних закономірностей з відповідних фактів економічної дійсності, розкладання економіки на окремі частини, так звані економічні категорії та їхнє комплексне дослідження.

Системний аналіз – це науковий метод дослідження складних, багаторівневих, багатокомпонентних систем і процесів, що спирається на комплексний підхід, облік взаємозв'язків і взаємодій між елементами системи.

На основі аналізу і дослідження складається прогноз і обґрунтування щодо змін і оптимізації існуючої організаційно-економічної підсистеми підприємства.

Системний аналіз поділяється на:

1. Аналіз організаційної підсистеми, який містить:

- аналіз політики (задачі);

- аналіз концепції, тобто системи поглядів, оцінок, ідей щодо досягнення намічених задач, способи їх вирішення;

- аналіз методів управління;

- аналіз способів організації праці;

- аналіз структурно-функціональної схеми;

- аналіз системи добору і розміщення кадрів;

- аналіз інформаційних потоків;

- аналіз системи маркетингу;

- аналіз системи безпеки.

2. Аналіз економічної підсистеми і діагностика підприємства.

Аналіз – метод наукового дослідження (пізнання) явищ і процесів, в основі якого лежить вивчення складових частин, елементів досліджуваної системи. В економіці аналіз застосовується з метою виявлення сутності, закономірностей, тенденцій економічних і соціальних процесів, господарської діяльності на всіх рівнях. Аналіз служить вихідною (відправною) точкою прогнозування, планування, управління економічними об'єктами і процесами, що протікають у них. Економічний аналіз покликаний обґрунтовувати з наукових позицій рішення та дії в сфері економіки, соціально-економічну політику, сприяти вибору найкращих варіантів дій. Мікроекономічний аналіз поширюється на окремі об'єкти і процеси, найчастіше має місце у формі аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств, фірм, включаючи аналіз обсягів виробництва, витрат, прибутковості. Ретроспективний аналіз представляє вивчення сформованих у минулому тенденцій. Перспективний аналіз досліджує майбутні процеси.

Діагностика як спосіб розпізнавання стану соціально-економічної системи за допомогою реалізації комплексу дослідницьких процедур і виявлення в них слабких ланок і вузьких місць відноситься до методів непрямих вимірів. Елементи соціально-економічних систем, властивості яких підлягають визначенню, звичайно недоступні для безпосереднього спостереження і виміру. Тому варто вимірювати не їхні параметри, а параметри процесів, породжуваних елементами цих систем і доступних для вимірів.

Отже, логіко-структурна схема економічної діагностики та її характеристика як процесу наведена на рис. 1.

 

Ключові терміни і поняття

 

- економічна діагностика;

- економічний аналіз;

- системний аналіз;

- мета діагностики;

- об'єкт діагностики;

- завдання діагностики;

- методи діагностики.

 

 
 

 


Рис. 1. Характеристика діагностики як процесу

 

Питання для повторення

 

1. Визначте предмет і об'єкт економічної діагностики як процесу.

2. Який комплекс завдань має вирішувати економічна діагностика як наука?

3. За допомогою яких методів проводять дослідження в економічній діагностиці в межах конкретних суб'єктів господарювання?

4. В чому відстежується взаємозв'язок дисципліни «Економічна діагностика» з такими базовими дисциплінами як «Економіка підприємства», «Внутрішній економічний механізм підприємства», «Планування діяльності підприємства», «Організація виробництва», «Маркетинг», «Менеджмент», «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства», «Потенціал підприємства», іншими загальнообов'язковими дисциплінами за спеціальністю 7.050107 «Економіка підприємства».

 

Теми для підготовки доповідей та рефератів

 

1. Значення економічної діагностики для підприємства в ринкових умовах господарювання.

2. Напрямки економічної діагностики та їх характеристика.

3. Методи економічної діагностики, їх характеристика та передумови застосування.

4. Порівняльний аналіз економічної діагностики та економічного аналізу, їх спільні риси та розбіжності.

5. Аналіз передумов виникнення економічної діагностики.

6. Методологічні та теоретичні основи дослідження діагностики як науки.

7. Історизм розвитку економічної діагностики як науки.

Допускається підготовка доповідей та рефератів з тем, які виникають з власної ініціативи студентів. Обов'язковою умовою є те, що ці теми повинні співпадати з тематикою заняття та бути узгоджені з викладачем.

 

 

Тема 2. Діагностика конкурентного середовища підприємства

 

Кількість годин: 1

 

Мета заняття: ознайомитись та засвоїти методологічні основи діагностики конкурентного середовища підприємства, а також перспективні напрямки її розвитку на вітчизняних підприємствах

 

План

 

1. Сутність діагностичних процесів в галузі оцінювання конкурентного середовища підприємства. Визначення та основні складові конкурентного середовища підприємства.

2. Формування системи збору зовнішньої поточної інформації про конкурентів в ієрархічному ринковому середовищі.

3. Система показників оцінки конкурентного середовища підприємства.

4. Перспективи використання економічної діагностики для прогнозування напрямку розвитку конкурентного середовища підприємства.

 

Питання для обговорення

 

1. Основні складові конкурентного середовища підприємства.

2. Склад та послідовність збору зовнішньої поточної інформації про конкурентів на досліджуваному ринку (ринковому сегменті).

3. Здійснення економічної діагностики конкурентного середовища.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)