АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Парламентські вибори 1998 р. за змішаною системою

Читайте также:
  1. Вибори 1998-1999 рр.
  2. Вибори до Верховної Ради 2002 р.
  3. Грошовий мультиплікатор, коефіцієнт готівки, резервна норма. Мультиплікація грошової бази банківською системою.
  4. ЗА МОДУЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ
  5. Зв’язок між системою та моделлю. Ізо- та гомоморфізм
  6. Міжнародна реєстрація торгової марки за Мадридською системою.
  7. Парламентські вибори 2006 p.
  8. Політичні комунікації і вибори. Комунікативна основа виборчої кампанії.
  9. Порядок роботи зіз системою 1А33 в режимі «Основний»
  10. Президентські вибори 2004 р. Конституційна реформа
  11. Президентські вибори 2010 р. Скасування конституційної реформи

Тема: БОРОТЬБА ПОЛІТИЧНИХ СИЛ В УКРАЇНІ В 1995-2010 pp.

Динаміка партійно-політичного життя України другої половини 90-х років

Проведення виборчих кампаній 1994 р. та їх результати посилили зна­чення в суспільстві політичних партій. У другій половині 90-х років усе більшу роль відігравали партії центристського спрямування. Вони були наближені до владних структур («партії влади») і, на відміну від лівих пар­тій, декларували ринковий курс і демократичний устрій держави.

У січні 1995 р. завершилося формування Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) (СДПУ(о)). Партія декларувала ринкові перетворення і соціальний захист трудящих.

Помітним явищем у політичному житті стало також формування Народно-демократичної партії України (НДП). Вона увібрала в себе значну частину представників «партії влади». До неї належала велика кількість державних службовців, керівників обласних, міських та районних струк­тур. У складі НДП об'єдналися групи, які підтримували на виборах 1994 р. Президента Л. Кучму. Програмні установки партії передбачали створення вільного демократичного суспільства, яке мало базуватися на поєднанні ідей соціал-демократії та лібералізму.

Близькою до народних демократів була і позиція Аграрної партії Украї­ни (АПУ), яка організаційно оформилася на рубежі 1996-1997 pp. Її очолю­вала депутат Верховної Ради України Катерина Ващук.

У жовтні 1997 р. утворена «Партія регіонального розвитку України» (ПРРУ).

У жовтні 1997 р. було засновано партію «Реформи і порядок» (ПРП), яка стала п'ятдесятою зареєстрованою партією в Україні. Програмні цілі партії, що відобразились у її назві, передбачали утвердження демократичного сус­пільства, правової держави з соціально-ринковою економікою, підтримку вітчизняного виробника, сильну фінансову систему.

У цілому принципової різниці в програмних установках вказаних партій не було. Відмінність полягала у тому, що вони орієнтувалися на фінансово- промислові групи різних регіонів України.

Парламентські вибори 1998 р. за змішаною системою

Згідно з Конституцією України у 1998 р. мали відбутися вибори до Верхов­ної Ради. Відповідно до нового виборчого закону вони проводилися за пропорційно-мажоритарною (змішаною) системою. Зважаючи на це, партії ак­тивно включились у передвиборний марафон, виступаючи як індивідуально, так і в складі блоків. На цей час в Україні налічувалось вже більше 50 політич­них партій, а до виборчих бюлетенів 29 березня 1998 р. їх було включено ЗО.

Визначений законом 4 %-й бар'єр чисельності голосів, який давав партії чи блоку можливість взяти участь у формуванні складу парламенту, подо­лало всього 8.

Загалом перемогу в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі отримали представники лівих сил - 127 місць (комуністи, соціаліс­ти, прогресивні соціалісти, члени селянської партії), що відображало пев­ний протест суспільства відносно невдалих економічних реформ та падіння життєвого рівня населення. Решта - 96 депутатів представляли рухівців (32 місця) і центристів (члени Народно-демократичної партії, об'єднання «Громада», «зелені», об'єднані соціал-демократи). У 225 територіальних округах виборці віддали перевагу здебільшого безпартійним, тим, з ким пов'язували надії на сприяння у розвитку певного регіону.

Після тривалого марафону було обрано Голову Верховної Ради України - Олександра Миколайовича Ткаченка. Він народився на Черкащині, тривалий час працював на різних посадах, у т.ч. міністром у системі агропромислового комплексу, першим заступником Голови Верховної Ради України поперед­нього скликання. Новий Голова Верховної Ради був представником лівих сил, що позначилося на її роботі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)