АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Недоліки та переваги роторного двигуна

Читайте также:
  1. Будова дизельного двигуна
  2. Вибір приводного двигуна
  3. Впускна система дизельного двигуна
  4. Деякі переваги спортивного взуття
  5. Діагностування двигуна за шумами і вібраціями.
  6. Ефективна потужність двигуна і механічний к.к.д.
  7. Камерні топки з твердим шлаковидаленням. При спалюванні яких палив використовуються ці топки? Їх переваги та недоліки.
  8. Конкурентні переваги.
  9. Конструкция и принцип действия двухроторного, маслозаполненного винтового компрессора
  10. Критичний реалізм: його особливості та недоліки. О. де Бальзак, Ч.Діккенс, Г.Флобер.
  11. Лізинг його переваги над іншими формами економічних зв’язків.
  12. Мажоритарна і пропорційна виборчі системи: переваги та недоліки

Вроджені вади
У перспективних схем є серйозні недоліки, впоратися з якими обійдеться дорого і важко.
Камера згоряння в роторного двигуна витягнутої форми, немов серпик молодого місяця. Природно, теплові втрати на більшій, ніж у звичайному циліндрі, площі приводять до високої теплонавантаженому двигуна і меншому ККД. У такій камері згоряння і ефективного перемішування робочої суміші не відбувається, а тоді - погана економічність і екологічність.
З точки зору технолога, роторний двигун далеко не подарунок. На відміну від звичайних поршневих двигунів, у яких процес згоряння палива відбувається поперемінно в різних циліндрах, а в проміжках камера згоряння охолоджується на такті впускання робочою сумішшю, роторний двигун має тільки одну камеру згоряння, що працює постійно. Тому ротор повинен бути стійким до температурних змін, коли нагрілися поверхню починає охолоджувати робоча суміш через такт.
Ще одна проблема - ущільнення. У поршневому ДВС кільця працюють під одним і тим же робочим кутом. У роторному двигуні, коли ротор ковзає кутами по поверхні статора, ущільнень доводиться працювати під різними кутами. Природно, тертя доводиться зменшувати, уприскуючи масло прямо в колектор. Екологічність ще більше страждає...
Ну і для замітки: роторний двигун просто не може працювати на солярці. Він не винесе таких навантажень, які властиві дизелю
У такому двигуні роль поршня грає сам ротор. Циліндром служить статор, що має форму епітрохоіди, і коли ущільнення ротора рухаються по поверхні статора, утворюються камери, в яких відбувається процес згоряння палива. За один оберт ротора такий процес відбувається тричі, а завдяки поєднанню форм ротора і статора число тактів таке ж, як у звичайного ДВС: впускання, стиснення, робочий хід і випуск. Анімацію роботи роторного двигуна можна подивитися тут.
У роторного двигуна немає системи газорозподілу - за газорозподільний механізм працює ротор. Він сам відкриває і закриває вікна в потрібний момент. Ще йому не потрібні балансирні вали, двосекційний двигун за рівнем вібрацій можна порівняти з багатоциліндровими ДВС. Так що ідея роторного двигуна в кінці п'ятдесятих здавалася сходинкою для автомобілебудування в світле будуще.

Переваги та недоліки газових двигунів

Останнім часом використання зрідженого газу стало популярнішим, що пояснюється в основному дешевизною газу в порівнянні з бензином. Проте в зрідженого газу як автомобільного палива є і інші переваги. Дуже важливе те, що це екологічно чистіше паливо, у вихлопі при роботі на газі міститься менше шкідливих речовин, (майже в два рази менше).Газ має вище октанове число (порядку 100 і навіть вище залежно від складу). Відповідно, практично неможливі детонаційні пошкодження двигуна. Зменшується знос циліндро-поршневої групи. По-перше при запуску холодного двигуна не утворюється плівки з бензину, що змиває мастило. У других, газ згорає повільніше і тиск в циліндрах наростає не так швидко - в результаті ударні навантаження на деталі двигуна менші. Завдяки кращому змішуванню газу з повітрям,(в порівнянні з бензином) і тому, що газова суміш рівномірно розподіляється по циліндру - покращується ХХ двигуна, двигун працює м'якше і тихіше. Крім того, після запуску холодного двигуна на газі можна їхати практично відразу, не вимагається тривалого прогрівання як на бензині. Газ не розріджує моторне масло, тому масло можна міняти рідше, ніж при експлуатації на бензині. Практично не утворюється нагару. Газ в порівнянні з бензином значно чистіший, тому в карбюратор не потрапляє бруд.

В порівнянні з бензином, в газу є один недолік: менша теплота згорання. Тому при роботі на газі потужність двигуна менша приблизно на 5 %. Інколи радять поставити декілька раніше запалення. Проте, це спірне питання. По-перше, це доцільно робити лише на автомобілях, що працюють на високооктановому бензині (95 і вище), - з тим, аби не доводилося ставити запалення пізніше кожного разу, коли треба їхати на бензині. По-друге, існує думка (в результаті проведених досліджень), що на високих обертах при роботі на газі навпаки запалення має бути декілька пізнішим, ніж для бензину. Тому краще зберегти регулювання, що рекомендуються для бензину.

Ще один недолік - місце в багажнику займає.

І останнє - на газі не можна заводиться в холодну погоду (мінус 10 і нижче). В принципі, двигун заведеться, але це знижує термін служби діафрагми редуктора. Тому краще запускати на бензині, але вже при температурі двигуна близько 40 можна перемикатися на газ.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)