АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гуманістична педагогіка епохи Відродження

Читайте также:
  1. IX. ПЕДАГОГІКА
  2. Античний світ у різні епохи
  3. Гуманізм епохи Відродження
  4. ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ — УМОВА НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ.
  5. Загальна характеристика філософії Відродження.
  6. ЗАГАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕПОХИ
  7. КОНКРЕТНІ ТВОРЧІ НАДБАННЯ ЕПОХИ
  8. Політична думка епохи Відродження.
  9. РІВЕНЬ ЕПОХИ
  10. Соціально-політичні ідеї епохи Просвітництва.
  11. Тема 3. Правові учення епохи Відродження і Реформації

«Будинок Радості» Вітторіно да Фельтре

Найвідоміший серед педагогів-гуманістів був Вітторіно да Фельтре (1378-1446). Випускник Падуанського університету спочатку працював професором філософії, а в 1424 р. на запрошення мантуанського герцога Франческо Гонзатті (Гонзаго) очолює школу, яку сам називав «Будинком радості». Цією школою педагог прославився як батько гуманності і як перший шкільний учитель нового типу.

Приміщенням для школи був прекрасний палац, розташований на березі мальовничого озера, серед алей і фонтанів. Таким чином, Вітторіно да Фельтре першим здійснив ідею школи в природі, про яку пізніше говорили і мріяли багато педагогів. Стіни палацу були прикрашені фресками, що зображали дітей. Кімнати були великі і високі, мали багато світла і повітря. Вітторіно да Фельтре справедливо вважав, що красива, приваблива обстановка школи сприяє навчанню.

Вітторіно да Фельтре відрізнявся поєднанням аскетизму з дійсно людською м'якістю: «Краща прикраса людини, - говорив він, - це мудрість і благочестя, все ж інше блиск і облудність, і, отже, зовсім не входить у завдання виховання».

У «Будинку радості» зверталась велика увага на фізичний розвиток вихованців; з цією метою практикувались рухливі ігри, їзда верхи, боротьба, фехтування, стрільба з лука, плавання. Велике значення надавалося загартуванню.

На перший план педагог-гуманіст ставив моральне виховання:

«Краще добре жити, ніж добре писати». Він прагнув виявити індивідуальні особливості кожного учня і підходити до дитини, враховуючи ці особливості. Як гуманіст, Вітторіно да Фельтре центром навчання зробив класичні мови і літературу, причому вимагав (у протилежність середньовічному зубрінню) свідомого їх засвоєння і самостійної творчості учнів. У школі старанно вивчались римські (Вергілій, Ціцерон) і грецькі (Гомер, Демосфен) письменники. Велика увага приділялася стилеві і красномовству, алгебрі, астрономії і навіть елементам природознавства.

Вітторіно да Фельтре запровадив нові методи навчання:

> грамоти він навчав, використовуючи рухомі букви;

> початкові відомості з арифметики давались дітям в іграх;

> геометрію вивчали разом з малюванням, з роботами по вимірюванню площ і об'ємів.

Тілесні покарання були вигнані зі школи. Навіть на коліна ніколи нікого не ставили. Існувало самоврядування учнів.

«Школа Радості» Вітторіно да Фельтре

Основи функціонування «Школи радості»
Моральне виховання   Релігійне виховання Зміст: виконання релігійних обрядів Розумове виховання. Зміст:-сім вільних мистецтв, -історія, -музика, -астрономія, -алгебра, - геометрії, -класичні мови (грецька, латинська) та -література, -природознавство, -ораторське мистецтво, - красномовство.   Фізичне виховання Мета: загартування особистості. Засоби: -рухливі ігри, -їзда верхи, -боротьба, -фехтування, -стрільба з лука, -плавання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)