АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вправи та ігри на розвиток основних властивостей уваги

Читайте также:
  1. III. Вправи на спостереження за роллю дієслів у мовленні.
  2. IV. Тренувальні вправи.
  3. IV. Тренувальні вправи.
  4. IV. Тренувальні вправи.
  5. IV. Тренувальні вправи.
  6. V. Тренувальні вправи.
  7. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  8. Визначення властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест)
  9. Визначення основних параметрів пожежі.
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КРОВІ
  11. Визначте фактори середовища, які впливають на розвиток таланту і обдарованості.
  12. Виникнення грошей як історичний розвиток.

Рекомендації щодо розвитку уваги дітей старшого дошкільного віку

1. У кожне заняття включайте вправи, ігри на розвиток уваги, широко представлені в літературі для педагогів і батьків.

2. Включайте в заняття завдання, що потребують тривалого зосередження: намалювати місто, побудувати складний міст, прослухати і переказати казку тощо.

3. Частіше пропонуйте дітям, особливо з низьким показником розвитку уваги, вправи: у газеті, у старій книзі на одній зі сторінок закреслювати олівцем усі букви «а», намагаючись не пропускати їх (завдання поступово можна ускладнити, попросивши дитину закреслити всі букви «а», обвести у кружечок усі букви «к», підкреслити всі букви «о»).

4. Використовуйте дидактичні ігри з чітко вираженими правилами.

5. Регулярно включайте дітей у виконання завдань за попередньо розробленим планом дій: можна виконувати будівлі з конструкторів, малюнки, орнаменти, аплікації, вироби, форму яких ви задаєте словесно або за допомогою схеми.

6. Тренуйте дітей у переказі розповідей, казок за схематичним планом, складеним вами.

7. Пропонуйте дітям:

• повторювати слова, цифри, речення, сказані вами;

• незакінчені фрази, які потрібно закінчити;

• запитання, на які необхідно відповісти, заохочуючи тих дітей, хто намагається частіше відповідати на них.

8. Учіть порівнювати, аналізувати зразок і результати своєї або чужої роботи, знаходити і виправляти помилки.

9. Періодичне переключення з одного виду роботи на інший, багатогранна структура заняття, активна пізнавальна діяльність, формування операцій контролю і самоконтролю — такий підхід зробить заняття цікавим для дітей, що саме по собі сприятиме організації їхньої уваги.

 

ДОДАТОК В

Вправи та ігри на розвиток основних властивостей уваги

Вправа "Схована підказка".

У цій грі дозволяється підказувати, хоча і не зовсім звичайним способом. Вибираємо гравця і назначаємо його відгадувальником. Попросимо його на хвилинку піти з кімнати або відійти в сторону. Тим часом загадаємо яке-небудь слово. Це повинен бути іменник однини, що складається з чотирьох-п'яти букв, причому всі букви в ньому повинні бути різні, наприклад "стіл", "комар", "дошка", "вітрило" і т.п. Таких слів безліч, підбирати їхній довго не прийдеться.

Задача гравця - відгадати задумане нами слово. Так як це важка справа, те необхідно йому допомогти, тобто дещо підказати, але, зрозуміло, не прямо, а яким-небудь непрямим шляхом, спираючись на його кмітливість і увагу. Припустимо, що загадане слово "комар". Гравцю воно невідомо.

- Прошу підказати першу букву, - звертається він до граючих.

Це його право - вимагати підказку, причому підказувати можуть три будь-яких учасники гри, кожен по-своєму. Перша буква загаданого слова "К".

Як же підказати її, прямо не називаючи? Робиться це в такий спосіб. Троє граючих по черзі вимовляють по одному слову, до складу якого входить буква "К". Припустимо, один назве слово "компас", інший - "бабак", третій - "крапля".

В усіх трьох словах повторюється буква "К". Гравець виділить цю букву і запам'ятає її.

- Давайте другу букву! - вимагає він.

Троє інших граючих підкажуть йому другу букву, скажемо, такими словами: "урок", "слон", "дощ". Виділивши тричі повторювану в них букву "О", гравець постарається її також запам'ятати.

Якщо гравець буде уважний і не заплутається в наших підказках, то ми надаємо йому право самому призначити нового гравця, що відгадує, щоб продовжити гру. А якщо не відгадає задуманого нами слова, ми знову змусимо його відгадувати: нехай ще потренує свою увагу.

Гра “Де чий будиночок? “

Гра для розвитку стійкості уваги. Запропонуєте дитині малюнок із зображенням семи різних звірів, кожна з яких поспішає у свій будиночок. Лінії з'єднують тварин з їх будиночками. Потрібно визначити, де чий будиночок проводячи олівцем по лініях. А щоб ускладнити завдання для маляти, спробуйте зробити це без олівця.

Вправа "Що змінилося?"

Гра для тренування спостережливості. Грати найкраще з декількома дітьми. Усі стають в одну шеренгу. Ведучий викликає одну дитину і пропонує запам'ятати зовнішній вигляд кожного учасника гри. На це дається 1-2 хвилини. Після цього маля відвертається або виходить в іншу кімнату. Учасники гри, що залишилися, вносять дрібні зміни в костюм або зачіску: можна приколоти значок або, навпаки, зняти його, розстебнути або застебнути ґудзик, помінятися один з одним місцями, змінити зачіску і т.д. Потім дитина повинна назвати ті зміни в костюмах товаришів, які йому вдалося помітити.

Гра "Знайди відмінність у картинках".

Усі діти з задоволенням люблять розглядати картинки. Можна сполучити корисне з приємним. Запропонуєте маляті глянути на картинки, де, наприклад, зображені два гноми (або два кошенята, або дві рибки). На перший погляд вони зовсім однакові. Але, вдивившись уважніше, можна побачити, що це не так. Нехай дитина постарається знайти різницю. Можна ще підібрати кілька картинок з безглуздим змістом і попросити дитини знайти невідповідності. (див. додаток)

Вправа "Розфарбуй другу половинку".

Є і такі вправи на розвиток концентрації уваги. Потрібно приготувати кілька наполовину розфарбованих картинок. І маля повинне розфарбувати другу половину картинки точно так само, як розфарбована перша половина. Це завдання можна ускладнити, запропонувавши дитині спочатку домалювати другу половину картинки, а потім її розфарбувати. (Це може бути метелик, будиночок, ялинка і т.д.).

Вправа, спрямована на збільшення рівня розподілу уваги (уміння виконувати кілька справ одночасно). Прочитайте вголос невелике речення. Читання супроводжується неголосним постукуванням олівця по столі. Діти повинні запам'ятати текст і порахувати кількість ударів.

Можна провести цю вправу як змагання: хто правильно порахував, той і виграв, а хто виграв - одержує, наприклад, червоний кружок. Так як на занятті краще грати кілька разів, підрахунок виграшів проводиться наприкінці заняття, а переможців необхідно якось заохотити.

У процесі занять кількість пропозицій, використовуваних у тексті, збільшується.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)