АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль маркетингу у господарській діяльності

Читайте также:
  1. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  2. S.I.2. Види діяльності, які може здійснювати юридична особа після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії)
  3. Акти, як форма правових засобів прокурорської діяльності.
  4. Аналіз депозитної та кредитної діяльності кредитних спілок
  5. АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. Аналіз та самоаналіз діяльності адміністративно-управлінської ланки
  7. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  8. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  9. Анкета «Оцінка діяльності учителя»
  10. В управлінській діяльності керівника
  11. ВИВЧЕННЯ І ОЦІНКА ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВЧИТЕЛЯ
  12. Види ігрової діяльності дошкільника і їх роль у психічному розвитку

Причини виникнення маркетингу

Причини появи і розвитку маркетингу
Виникнення і розвиток маркетингу як теорії та підприємницької практики зумовлені розвитком економічних відносин між суб'єктами господарської діяльності і зростанням продуктивності праці, яке стало наслідком науково-технічного прогресу, широкого застосування машин та обладнання, спеціалізації і розподілу праці (рис. 1.1). Все це спричинило різке зростання кількості товарів, перенасичення ринку, виникнення проблем із збутом продукції. Як наслідок цього — нераціональне використання ресурсів підприємства, погіршення фінансових показників діяльності фірм, зменшення грошових надходжень, а іноді й банкрутство підприємства, що призводить не лише до негативних економічних наслідків, а й до виникнення соціальних проблем, як, наприклад, безробіття.
У кінці 20-х — на початку 30-х років велика депресія, яка охопила світову економіку, стала каталізатором процесу формування маркетингу і прискорила прийняття його на озброєння на підприємствах
Одна з причин виникнення депресії 30-х років — це збої у плануванні. Шляхи відновлення функції планування показано на рис. 1.2.
Елементи практичної маркетингової діяльності появилися наприкінці XIX ст. Маркетинг як ринкова теорія у своїх перших проявах бере початки в 1902 році, коли в провідних університетах США (Гарвардський, Пенсільванський, Пітсбурзький) започатковано курс лекцій з проблем раціональної організації товароруху.
З 1911 року провідні компанії, такі як "Кертіс паблішинг Ко", започаткували служби маркетингу.
"Стихійним маркетологом" прозвано Томаса Едісона, тому що він уміло адсорбував ідеї і доводив їх до потреб ринку.
1926 р. — створення наукової організації викладачів маркетингу.
1937 p.— започаткування Американської асоціації маркетингу.
Період формування сучасної концепції маркетингу — ЗО—50-ті роки XX ст.

 

 

Роль маркетингу у господарській діяльності

Роль маркетингу полягає в тому, що він покликаний привести виробництво у відповідність із попитом. Зусилля маркетингових служб спрямовані на створення такого асортименту товарів, що відповідав би суспільному попиту. Багато уваги приділяється зовнішньому вигляду товару, його споживчим характеристикам, післяпродажному обслуговуванню. При цьому маркетингові зусилля повинні бути спрямовані на те, щоб переконати покупця, що даний товар є найкращим, створити „прихильність” покупця до товарної марки. Маркетинг спрямований на пошук найбільш ефективного сполучення традиційної і нової продукції, він є підставою для ухвалення рішення про розширення або скорочення обсягів виробництва, модернізації продукції або зняття її з виробництва, сприяє розробці і впровадженню планів розвитку підприємства. Систематичний і ефективний маркетинг підвищує культуру підприємницької діяльності, дозволяє підприємствам ефективно погоджувати ресурси з цілями, а цілі – із запитами покупців.
Використання маркетингу необхідно при встановленні торгових зв’язків з економічно розвиненими країнами. Однією з основних умов успішної діяльності вітчизняних організацій на світовому ринку є необхідність продуманого системного вивчення всього арсеналу засобів боротьби можливих конкурентів, щоб, по-перше, добре знати їх сильні і слабкі сторони і враховувати ці фактори при розробці експортної політики, по-друге, ефективно використовувати те позитивне, що є в конкретних формах і методах їхньої діяльності
Перед сучасним маркетингом як ринковою концепцією управління стоять такі завдання: старанно і всебічно вивчати ринок, попит, смаки і бажання споживачів, пристосовувати виробництво до цих вимог, випускати товари, що відповідають попиту; впливати на ринок і суспільний попит в інтересах фірми. Потреба в ринковій концепції управління в маркетингу стала особливо відчуватися останнім часом у зв’язку із загостренням конкурентної боротьби в країнах із ринковою економікою. Маркетинг підвищує обґрунтованість прийнятих рішень по різноманітних питаннях виробничої, науково-виробничої, фінансової і збутової діяльності, розповсюджуючи планомірність на сферу ринкових зв’язків. Це знаходить відображення в раціоналізації процесу товароруху, удосконалюванні практики урахування і прогнозування ринкової ситуації в процесі внутрішньофірмового планування. Маркетинг дозволяє знайти засіб пом’якшення й усунення криз надвиробництва, забезпечити відповідність попиту і пропозиції.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)