АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Техніка виконання візерункових тканин

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. VI Поточний контроль виконання роботи
  5. VI Поточний контроль виконання роботи
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  9. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  10. Банку, якщо він занадто ухиляється від виконання рекомендацій.
  11. Взаємодія між органами Держказначейства та державної податкової служби в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами
  12. Види бухгалтерського обліку виконання бюджетів

 

Для заставного ткацтва (у килимоткацтві його називають паласним) характерна гладка, рівна фактура тканини, малюнок виявляється тільки кольором. Контур малюнка даний уступами, причому, на межі двох квітів в тканині помітні невеликі, вертикально розташовані отвори - зазор. Малюнок на тканині виходить двосторонній

 
 

а
а
(рис. 12).

 

Всі ці особливості заставного ткацтва пояснюють технікою виконання. Узор виконується на верстаті без яких-небудь спеціальних пристосувань, тільки на ремізах шляхом прокладення ниток утоку окремими ділянками кожен певного кольору. Колірна насиченість досягається дуже великим застілом уточних кольорових ниток, що повністю закривають нефарбовану, сувору або білу основу. Узор тчеться строго по рахунку ниток, завдяки чому виходять уступи в малюнку. Зазори ж утворюються в тих місцях, де зустрічаються дві нитки утоку різного кольору, що огинають дві сусідні нитки основи.

Техніка заставного візерункового ткацтва - одна з найстародавніших і трудомістких; і фон і узор тут тчуться окремими ділянками (кожна ділянка своїм кінцем нитки) так, що човник на ділянках узору не застосовується зовсім. Кількість кінців ниток по ширині тканини буває дуже велике, до декількох десятків, що дуже утрудняє і уповільнює процес ткацтва. Зате ця техніка дає можливість дуже вільно застосовувати кольори. Кількість використовуваних квітів і їх розташування нічим не обмежена. На одній горизонтальній смузі в узорі може зустрічатися багато різних квітів. Узори можна виконувати дуже різноманітні - від простих до найскладніших орнаментальних форм.

Ще одна поширена техніка - бране ткацтво (ріс.13,а). Техніка браного ткацтва значно відрізняється від заставного. Фактура тканини тут завжди більш менш рельєфна: узор злегка виступає над поверхнею тканини і нагадує вишивку, з якою має багато загального. Рельєф узору в браном ткацтві ще більше посилюється, якщо застосовують товсті нитки у візерунковому качці. Це дає можливість створювати білий узор на білому фоні. В цьому випадку декоративний ефект досягається завдяки грі світлотіні.

У більшості ж випадків брані тканини двобарвні - з червоним узором на білому або суворому фоні.

 

 
 

 


Своєрідність браних тканин визначається особливою технікою виконання. У браному ткацтві як фон, так і узор тчуться човником по всій ширині тканини. Фон тчуть як просте домоткане полотно, на двох ремізах. Для прокидання ниток візерункового утоку застосовується особлива дощечка «бральніца», на яку заздалегідь набрані нитки основи згідно узору по рахунку. Цим і пояснюються уступи і геометризація орнаментальних форм.

Створюючі узор кольорові нитки в браному ткацтві, як в деяких видах рахункової вишивки, лягають настилом по полотну то з лицьового, то з виворітного боку, тому узор на вивороті є як би негативним віддзеркаленням узору на лицьовій стороні.

За способом виконання бране ткацтво близьке виборному, де для отримання узору застосовувалася та ж дощечка-«бральниця». Але тут візерунковий уток йде не по всій ширині тканини, від кромки і до кромки, а окремими ділянками, часто різними за кольором (ріс.13,b). Фонове полотно, як і в браному ткацтві, тчуть на двох ремізах за допомогою човника.

Ритм чергування колірних плям у виборному ткацтві набагато вільніший, ніж в браному. Тут на одній горизонталі в узорі можуть розташовуватися, як і в «заставах», відразу декілька кольорів. Фактура при виборному ткацтві залишається такою ж рельєфною, як і в браному. От браних тканин вони відрізняються тим, що в них елементи узору розташовані вільніше і між ними може бути досить великий простір гладкого полотняного фону, чого ніколи не буває в браному ткацтві (там це повело б до провисання візерункових ниток з виворітного боку).

Таким чином, головним декоративним засобом у виборному ткацтві служить теж колір, можливості застосування якого тут майже такі ж широкі, як в заставному ткацтві. Але тут, окрім колірного ефекту, починає грати роль і фактура, завжди більш-менш рельєфна. У виборному ткацтві, так само як і в браному, здійснимі як прості, так і найскладніші орнаментальні форми геометричного характеру.

Переборне ткацтво було відвіку поширене в українському і білоруському народному ткацтві. На вигляд переборная тканина декілька нагадує виборну (ріс.13,с), але значно відрізняється від неї по техніці виконання. Полотняний фон виконується тут теж за допомогою реміз, але кількість їх збільшено (зазвичай до чотирьох); дощечки не застосовуються. Для прокладення ниток візерункового утоку (які проходять, як і в «виборі», по окремих ділянках) застосовуються ремізи, в які особливим способом пробираються нитки основи.

Існує ще один цікавий вид народного ткацтва - ажурний з перевиванням ниток. На вигляд ажурні тканини відрізняються від всіх інших тим, що мають крізні просвіти - дрібні або великі, розташовані то у вигляді строчок-мережок, то у вигляді горизонтальних або вертикальних смуг і різної ширини кліток. У деяких виробах ажурним переплетенням виконувався узор типу браного, що складається з ромбів, хрестів і так далі

При ремізному ткацтві ремізи піднімають групу ниток основи таким чином, що при прокиданні ниток утоку на тканині утворюється узор без застосування яких-небудь інших пристосувань.

Ремізні узори в порівнянні з браними і заставами прості і завжди строго геометричні. Вони складаються з невеликої кількості одних і тих же елементів, що повторюються в різних комбінаціях і поєднаннях по всій тканині або на окремих її ділянках. У колірному відношенні ремізне візерункове ткацтво має певні закономірності: чергування кольорових ниток може йти тільки по горизонталі і по вертикалі, утворюю клітки або смуги.

 

 
 

Одін з поширених видів ремізного ткацтва - п'ятиремізне візерункове ткацтво (так звана «клетчатина»). Узор такої тканини утворюється дрібним настилом по утоку, що чергується в певному ритмі з ділянками гладкого полотна (ріс.14). Узори «клетчатини» різноманітні. Поверхня такої тканини як би покрита легкою фактурною сіткою узору, що має іноді досить складний ритм.

 

Особливість ручного візерункового ткацтва, витікаюча з його технологічних можливостей, - це відсутність механічного повторення елементів малюнка і чергування квітів на тканині.

Рапорт малюнка і кольору в ручних тканинах може бути збільшений до будь-яких розмірів, а в штучних виробах і абсолютно бути відсутнім. Це дозволяє вільно чергувати різні елементи малюнка, гладкі, рельєфні або ажурні переплетення, створювати колірні ефекти, підпорядковувавши їх єдиному ритму побудови, позбавленому який би то не було монотонності.

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)