АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи оцінки ефективності психотерапії

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

Застосовувані методи мають забезпечувати можливість виявлення критеріїв ефективності. Використовують клінічні шкали, психологічні тести, методи психофізіологічного дослідження, самозвіти, аналіз відео- та аудіозаписів, методи проективної діагностики, експертну оцінку.

Можна визначити два типи досліджень ефективності психотерапії: 1) наукові дослідження в лабораторних умовах (efficacy) та 2) у природних умовах (effectiveness). Дослідження типу efficacy спрямовані на виявлення причинно-наслідкових зв'язків між результатами та інтервенцією, що забезпечує ефект. Дослідження типу effectiveness зосереджені насамперед на виявленні наслідків безпосередньо для пацієнтів, які проходять психотерапію у терапевтів, що належать до різних шкіл [Cierpialkowska L., Czabala C., 2006].

Критеріями оцінювання ефективності впливу психотерапії є ефективність/дієвість, рентабельність, задоволеність пацієнта, підтвердженість практикою, етична відповідність [Бауманн У., Рейнеккер-Хехт К., 2003].

1. Для визначення ефективності/дієвості враховують:

1) статистичну значущість змін порівняно з первинними показниками та/або показниками контрольної групи;

2) клінічну значущість змін, визначену з урахуванням динаміки стану та наближення до показників норми;

3) відсоток пацієнтів із покращанням;

4) спектр змін з урахуванням позитивних та негативних наслідків, а також усіх можливих ефектів, не лише приналежних до цільової симптоматики;

5) паттерн змін, який є відображенням не лише динаміки окремих симптомів, а співвідношення рівнів їхніх виявів;

6) стійкість змін з урахуванням показників безпосередньо після завершення психотерапії, а також через деякий час для оцінки катамнезу;

7) ступінь негативних ефектів (небажані наслідки чи побічні впливи; відмова від терапії; рецидиви через певний проміжок часу);

2. Рентабельність оцінюють із врахуванням співвідношення затрати-ефективність та затрати-користь.

3. Задоволеність пацієнта як споживача враховують як один із критеріїв (реєстрація задоволеності пацієнта досить складна).

4. Підтвердження практикою розглядають як додаткову форму перевірки дієвості в дослідженнях психотерапії.

5. Етичну відповідність оцінюють з огляду на відповідність застосованих засобів цілі терапії, морально-етичну прийнятність методів та їхніх наслідків для пацієнта та оточення.

Бауманн У. та Рейнеккер-Хехт К. визначають, що важливі для планування й оцінки дослідження клініко-психологічної інтервенції критерії стосуються самої інтервенції, застосовуваних класифікацій, визначення залежних змінних, характеристик психотерапевтів та керіників дослідження, характеристик пацієнтів, а також процедури дослідження і аналізу результатів [Бауманн У., Рейнеккер-Хехт К., 2003]..

Опис інтервенції потребує характеристики досліджуваної та контрольної групи, детального представлення інструктажу досліджуваних, частоти й тривалості контактів, тривалості інтервенції, інформованості досліджуваних та психотерапевтів про здійснення дослідження, а також обстановки здійснення інтервенції та дослідження. Обов'язковим є опис визначення залежних змінних, методів їх визначення та тривалість катамнезу. Врахування якостей психотерапевтів є важливим для системного аналізу й передбачає урахування статі, професійної компетентності, досвіду, особистісних властивостей, а також прогностичні очікування терапевта. Опис пацієнтів передбачає опис процедури селекції та інструментів відбору, клінічний статус пацієнтів (діагнозу та симптоматика, анамнез хвороби, індивідуальні й особистісні характеристики), добровільність участі, принцип розподілу пацієнтів по групах. Опис процесу обстеження передбачає облік вибулих та причин вибування. Детального опису потребує статистичний аналіз результатів дослідження.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)