АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Неоінституціоналізм

Читайте также:
  1. Економічна природа трансакційних витрат
  2. з «Історії економічних вчень»
  3. Нео- або нова інституціональна економічна теорія
  4. Нова інституційна економічна теорія
  5. Орієнтовна тематика курсових робіт для студентів філософського факультету, відділення політології
  6. Самостійна робота - 4 год.
  7. Становлення та основні етапи розвитку економічної теорії як науки
  8. Тема 1. Предмет та завдання курсу
  9. Тематика семінарських занять

Після другої світової війни відбулось відродження інституціоналізму на дещо інших засадах. Якщо неокласики і кейнсіанці сперечались щодо межі втручання держави в економіку, то інституціоналісти знайшли нові об'єкти дослідження: місця і роль в економічному житті НТР, інформації, влади, політики та ін. З'явилась нова течія: соціальний або індустріально-технологічний інституціоналізм. Відомим представник цього напряму є Д. Гелбрейт (1909). У своїх працях він розробив концепцію "врівноважу вальної сили", пропагував "суспільство добробуту".

У працях, опублікованих у 50-х роках Гелбрейт розглядає техніку як основу економічного прогресу. В його "Новому індустріальному суспільстві" (1967) знайшли найповніше відображення позиції теоретиків "індустріального інституціоналізму". Один з них - Р.Коуз (1910) - американський економіст. Одна з найважливіших заслуг Коуза полягає в тому, що він визначив і запровадив у науковий обіг таку категорію, як транс акційні витрати (витрати на пошук інформації про ціни, попит, пошук партнерів, укладання контрактів тощо).

Це знаменувало появу в інституціоналізмі так званого контрактного підходу до теорії інститутів, що зумовило виникнення нової міждисциплінарної науки: поєднання права, економічної теорії та організації.

В 60-х роках ХХ ст. сформувалась теорія суспільного вибору, її автором визнають видатного американського економіста Д. Б'юкенена (1919). Він опублікував багато праць на цю тему, зокрема "Формула згоди" (1962), "Теорія суспільного вибору" (1972).В основу теорії суспільного вибору в нього покладено ідею виявлення взаємозалежності політичних і економічних явищ, застосування економічних методів до вивчення політичних процесів. Б'юкенен виходить з припущення, що принцип раціональної економічної поведінки людини може бути застосований у дослідженні будь-якої сфери діяльності, де людина робить вибірку у тім числі і в дослідженні політичних процесів.

Усе викладене ще раз підтверджує думку про те, що інституціоналізм не має загальної теоретичної основи. Але водночас його напрямки мають чимало спільних рис. Основні характерні ознаки інституціоналізму:

1) критичний аналіз ортодоксальних теорій, побудований на розробці альтернативних програм;

2) спроба інтегрувати економічну теорію з іншими суспільними науками -соціологією, психологією, антропологією, юриспруденцією тощо;

3) намагання вивчати не стільки функціонування системи, скільки її розвиток (трансформацію капіталізму);

4) аналіз економічних відносин не з позицій так знаної економічної людини, її розрізнених дій, а з позицій організації суспільства, держави;

5) намагання посилити суспільний контроль над бізнесом, визнання необхідності втручання держави в економіку.

Сучасні інституціоналісти так, само критикують неокласичні й неокейнсіанські теорії. Їм властиве також розширення традиційних об’єктів теоретичного аналізу за рахунок нових актуальних питань.

 


Список літератури

1. Антология экономической классики: В 2Т/ Сост. И.А. Столяр. - М.; 1993 г.

2. Блауг М. Экономическая мысль в ретроспективе. - М.; 1994.

3. Гусейнов Р.М., Горбачёва Ю.В., Рябцева В.М. - История экономических учений. - Новосибирск, 2000.

4. История экономических учений / Под. ред. Автономова, О.Ананьина, Н. Макашевой: Уч. пособие. - М.: ИНФР - М, 2000.

5. Історія економічних учень: Підручник. / Л.Я. Корнічук, Н.О. Татаренко - К.:

КНЕУ, 1999.

6. Косов В.В. История экономических учений: Уч. пособие для студенто экономических специальностей. Харьков - ХГАГХ - 1996.

7. Костюк В.Н. История экономических учений: Курс лекций. - М.; 1997.

8. Курс экономики: Учебник./ Под ред. Б.А. Райзенберга. - М.: ИНФРА. М, 2000.

9. Основи економічної теорії: Підручник/За ред. А.А.Чухна. - К.: Вища школа, 2001.

10. Современная экономика. Общедоступный учебный курс. - Ростов-на-Дону; Феникс, 1998.

11. Сурин А.И. История экономики и экономических учений. - М.; 1998.

12. Титова Н.Е. История экономических учений: Курс лекций. - М.; 1997.

13. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Навч. посібник. - К.: Знання - Прес, 2000.

14. Ягаров Я.С. История экономических учений: Учебник для вузов. - М.: ИНФРА - 2001.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)