АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Олімпія – місце проведення Олімпійських ігор

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  5. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  6. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  7. VІ. Організація і проведення конкурсу
  8. Автоматизоване робоче місце (арм)
  9. Алгоритм проведення
  10. Алгоритм проведення
  11. Алгоритм проведення
  12. Алгоритм проведення

Олімпія була одним з самих популярних та почитаємих святилищь Давньої Греції. І навіть після підкорення Греції Македонією, а пізніше Римом історична роль Олімпії як культурного та релігійного центру збереглась, а її слава, як відмічає багато істориків, не згасла до зруйнування античної цивілізації. Олімпія мала все еллінське значення в період розквіту Стародавньої Греції та інтернаціональне (в повному сенсі цього слова) – в періоди еллінського та римського господства.

Олімпія представляє собою давньогрецьке поселення розташоване в північно-західній частині Пеллопонесу – на півдні області Еліди. З півдня її омиває ріка Алфей, з заходу – ріка Кладей, а на півночі від неї знаходиться гора Кронос. І тільки зі східної сторони простиралась низина, яка в половоддя заливалась водами Алфея.

Дорога з’єднувала Олімпію з морською гаванню Фейя, яка знаходилась в 15 км до заходу від святилища – біля мису Іхтіс. До неї вело декілька доріг та від різних міст Пеллопонесу. Неподалеку від Олімпії знаходилось поселення Піса (місце її розташування точно не встановлено), а також місто Елліда та інші давньогрецькі поселення.

Хоча про існування Олімпії як дуже важного давньогрецького святилища було відомо і в середньовіччя, і в епоху Відродження, однак тоді ще не було визначено її місцезнаходження.

Ідею вивчення стародавньої Олімпії запропонував, як вважають, французський вчений – історик Бернар де Монфокон у книзі «Палеография Греции»(1707г.) А в 1723 г. він у листі до архиєпископа острова Корфу вів мову про те, що якщо почати роботи в Олімпії, там можуть бути відкриті великіе цінності.

Про можливі цікаві для науки знахідки на території святилища Олімпії в 1764г. висловився німецький просвітитель та історик мистецтва Давньої Греції Іоганн Іоахім Вінкельман, у своїй книзі «История искусства древности».

Мандрувавший по Греції в 1766 році англієць Річард Чандлер, відвідавши район Пеллопонеса, знайшов неподалеку від гори Кронос залишки великого храму – частини його стін та обламки капітелій колонн.

Відвідавши Олімпію в 1787 г. французький мандрівник і вчений Фавель описав руїни храму Зевса, що там знаходились, і які в той час були глибоко розміщені в більш пізніші слої грунту. В 1788г. Бартелемі в «Описании античной Греции» вперше привели план Олімпії.

Перші серйозні розкопки Олімпії почав у 1824г. англійський археолог лорд Станкоф. У результаті його розкопок був складений план, який відображав те, якою була Олімпія в античні часи. В подальшому цей план неодноразово уточнювався при послідуючих археологічних розкопках. Це дозволило з більшою точністю відобразити розташування різних об’єктів та вигляд давньої Олімпії.

У 1829 г. в Олімпії під керівництвом французького археолога Дюбуа проводились розкопки, в ході яких з західної сторони храму Зевса були знайдені обламки мармурових прикрас будівлі. Свої знахідки французькі археологи відправили по річці Алфей до морського порту, звідти вивезли до Франції, де вони потрапили до французького Лувру.

У 1875 – 1881г.г. розкопки в Олімпії вели німецькі археологи під керівництвом Эрнста Курциуса. Але тепер (в отличие от того периода, когда исследования в тех местах вели французы) всі пам’ятники, що знаходили в Олімпії, повинні були залишатись у Греції. Спочатку археологічні знахідки відправлялись в Афіни, а в 1887р. був побудований музей в самій Олімпії.

Перші Олімпійські ігри сучасності, що відбулись в Афінах у 1896р., окрім всього іншого, сприяли і підвищенню інтересу до Олімпії, і активізації археологічних розкопок. Так, в 1906 – 1909 г.г., в 1921 – 1923 г.г. і в 1927 – 1929 р.р. німецькі вчені під керівництвом В.Дерпфельда вели розкопки у центральній частині Олімпії – у її священній рощі Алтіс (результати цих досліджень знайшли відображення у книзі В.Дерпфельда «Древняя Олимпия»1935р.).

Археологічні дослідження продовжувались в Олімпії і в другій половині 30 – их років ХХ ст. німецькими вченими (А.Геркан – 1936г., Р. Хампе та У.Янцен – 1937г., Е.Кунце та Х. Шлейф – 1938г.).

Дослідження в Олімпії були зупинені Другою світовою війною, а відновлені у 1952 г. (Е.Кунце) і продовжені в подальшому іншими археологами.

В Iv в. до н.е. Олімпійські ігри проводились з великим розмахом, це спонукало до будівельних робіт, направлених на реконструкцію стадіону та іподрому. На стадіоні розширили (до 10 м) доріжку для змагань з бігу, яка мала 192 – метрову довжину. Тоді ж отримав свій кінцевий вигляд і іподром.

Зусиллями, в основному, німецьких археологів вдалося майже повністю відновити у первоначальному вигляді стадіон в Олімпії. Від першого стадіону залишились небагато чисельні сліди. Другий стадіон знаходився приблизно в тому ж місці, що й перший. В середині Iv в. до н.е. стадіон перемістили на 75 м на схід. Побудований Леонідом стадіон мав арену (213 х 29м) та місця для глядачів (близько 50 тисяч) на схилах гори Кронос.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)