АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фактори, які впливають на формування особистості

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А) людської особистості
  7. А) Органічна частина культури суспільства й особистості.
  8. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  9. Акцешуація характеру та особистості
  10. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  11. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  12. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків

Поняття: індивід, особистість, індивідуальність.

Фактори, які впливають на формування особистості

(Поняття «особистість» широко використовується як у різних суспільних науках, так і в повсякденному житті. Коли характеризують якусь людину, то говорять про неї або як про особистість, або як про індивіда, або як про індивідуальність. У психології ці поняття розрізняються. Вихіднім є поняття «людина»).

Людина – це з одного боку біологічна істота (яка наділена свідомістю й мовою, здатністю працювати, оцінювати навколишній світ і активно його перетворювати), з іншого боку, людина - істота соціальна (це найсуттєвіша ознака людини, оскільки суспільне життя і відносини, колективна трудова діяльність змінили і підкорили собі її природну індивідуальність).

 

Конкретну людину з усіма її характерними ознаками позначають поняттям «індивід»

Індивід – це окрема жива істота, представник біологічного виду.

 

(Поняття «особистість» більш вузьке ніж поняття «люди­на». Коли ми говоримо про особистість, ми виходимо з су­спільної сутності і соціальних функцій індивіда).

Особистість - системна соціальна характеристика індивіда, що формує предметну діяльність та спілкування і зумовлює причетність до суспільних відносин.

(При цьому виникає питання: якщо особистість є ознакою індивіда, то чи будь-який індивід має цю ознаку? Річ у тім, що особистість - це ознака свідомого індивіда, який займає певну позицію у суспільстві і виконує певні соціальні ролі. Індивід, який народжений з глибокими відхиленнями у психіці, або той, що виріс поза людським оточенням, не зможе стати особистістю. Але це дуже рідкісні випадки. Набагато частіше трапляються, випадки, коли в людини недостатньо чітко сформована позиція особистості - стала система її ставлень до тих чи інших характеристик дійсності, яка виявляється у певній поведінці й вчинках).

√Отже, особистість - це діяч суспільного розвитку, свідомий індивід, який займає певне становище в суспільстві й виконує певну суспільну роль.

 

Індивідуальність людини – це неповторність, оригінальність особистості, сукупність тільки їй притаманних своєрідних особливостей.

Вона може проявлятися в одній або одночасно у декількох сферах людської психіки. Задоволення людини наслідками своєї праці, становищем у суспільстві, взаємовідносинами з іншими людьми значною мірою пов'я­зане з можливістю розвитку і реалізації індивідуальних рис характеру.

 

Фактори, які впливають на формування особистості

Особистість у суспільстві перебуває під постійним впливом багатьох факторів: економічних, політичних, куль­турних, національних тощо. При цьому вона водночас виступає як об'єкт і як суб'єкт суспільних відносин. Наприклад, у сфері економічних, трудових відносин, що склалися в процесі виробництва продукції, особистість може проявити себе пасивним виконавцем або ініціативним і самостійним працівником, орієнтованим на творче вирішення виробничих і управлінських завдань).

1. Політичні фактори. (На активність життєвої позиції людини впливають політичні відносини: наскільки вільно вона може реалізувати свої політичні права, брати участь у виборчих кампаніях, відкрито обговорювати проблеми суспільного життя).

2. Культурні фактори. (Особистість перебуває також під впливом культурних відносин. Переважаючі в суспільстві культурні норми та цінності через систему установ освіти і засоби масової інформації впливають на формування психіки особистості, її світогляду та соціальних установок. При цьому особистість у своїй практичній діяльності може або спиратися тільки на систему сталих норм та цінностей або послідовно провадити в життя нові прогресивні ідеї).

3. Соціальні фактори. (На психіку особистості впливає і психологія тієї соціальної групи, до якої вона належить: сім'я, навчальний або вироб­ничий колектив тощо. Позитивний або негативний досвід, взаємовідносини з іншими членами соціальної групи фор­мують відповідну систему внутрішніх установок особистості щодо суспільства, праці, людей, власних якостей).

4. Економічні фактори. (Особистість перебуває під впливом економічних, трудових відносин, які складаються в процесі вироблення і розподілу матеріальних благ).

 

 
 

 

 


Індивідуальність

 

 

2.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)