АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. Адаптація– пристосування ока до зміни умов освітлення (рівня освітленості)

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Глосарій (Термінологічний словник)
  4. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  5. Докладний термінологічний опис рухової дії
  6. Економічний словник
  7. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  8. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  9. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  10. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  11. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  12. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ

Адаптація – пристосування ока до зміни умов освітлення (рівня освітленості).

Акомодація – пристосування ока до зрозумілого бачення предметів, що знаходяться від нього на неоднаковій відстані за рахунок зміни кривизни кришталика.

Акредитована лабораторія – лабораторія, що аккредитована згідно з відповідним законодавством України або міжнародними процедурами акредитації.

Аналіз ризику – процес, що складається з трьох взаємопов’язаних компонентів: оцінка ризику, управління ризиком та повідомлення про ризик.

Арбітражна лабораторія – лабораторія, акредитована відповідно до законодавства, що залучається до вирішення спірних питань за результатами лабораторних досліджень.

Арбітражне дослідження – лабораторні дослідження, що проводяться на вимогу особи, яка оскаржує результати попереднього лабораторного дослідження.

Ароматична речовина – речовина з визначеною хімічною формулою, що має властивості ароматизувати.

Безпечність харчових продуктів – відсутність токсичної, канцерогенної, мутагенної та іншої несприятливої дії продуктів на організм людини у разі споживання їх у загальноприйнятих кількостях.

Біологічно активна добавка – речовини або їх суміші, що використовуються для надання раціону харчування спеціальних лікувальних чи лікувально-профілактичних властивостей.

Біологічна цінність харчового продукту – провідний показник якості харчового продукту, який визначає ступінь його відповідності оптимальним потребам людини і гарантованої безпеки використання за фізіологічними нормами.

Викид – надходження в атмосферне повітря забруднюючих речовин або суміші таких речовин.

Вимоги безпеки для здоров’я і життя людини – розроблені на основі методичної науки критерії, показники, гранично-допустимі межі, санітарно-гігієнічні, епідеміологічні правила, норми, регламенти, тощо, спрямовані на усунення або зменшення шкідливого впливу на людину факторів довкілля, забруднювачів і хімічного і біологічного походження, токсичних речовин тощо.

Висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи – документ, який встановлює критерії безпеки та шкідливість для людини небезпечних факторів харчового продукту (групи продуктів), продовольчої сировини, супутніх матеріалів.

Відповідні міжнародні організації – Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Комісія з Кодексу Аліментаріус, Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (МЕБ) та інші міжнародні організації, якими розробляються рекомендації, інструкції та стандарти, пов’язані із захистом здоров’я та життя людей від харчових ризиків.

Вторинна сировина – відходи, які утворюються в процесі виготовлення продуктів і які можуть бути використані у виробництві іншої продукції або підлягають утилізації.

ГДВ – гранично допустимі викиди

ГДЕН – гранично допустимі екологічні навантаження

ГДК – гранично допустима концентрація.

Гігієна – це наука, яка вивчає вплив фізичних, хімічних, біологічних та соціальних факторів зовнішнього середовища на організм людини.

Гігієнічна експертиза – дослідження харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, у ході яких встановлюються критерії безпеки.

Гранично допустимі викиди – це кількість шкідливих речовин, яка не повинна перевищуватися під час викиду в повітря за одиницю часу, щоб концентрація забруднювачів повітря на межі санітарної зони не була вищою віл ГДК.

ДДД – допустима добова доза для людини.

Дезинсекція – це заходи, які здійснюються для боротьби з комахами. Вони можуть бути попереджувальними або винищувальними.

Дезинфекція - це знищення патогенних мікроорганізмів в оточуючому людину середовищі.

Дератизація – це знищення різними способами гризунів.

Державний нагляд – діяльність органів виконавчої влади, що здійснюється періодично з метою забезпечення дотримання відповідних санітарних заходів і технічних регламентів особами, які здійснюють виробництво та/або обіг об’єктів санітарних заходів і технічних регламентів.

Державний реєстр харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів – перелік харчових продуктів, продовольчої сировини та супутніх матеріалів (чи їх груп), які на підставі висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи визнані безпечними для споживання.

Дієтична добавка – вітамінні, вітамінно-мінеральні або трав’яні добавки, що приймаються разом з їжею або додаються до їжі в межах фізіологічних норм.

Екологічна безпека – збереження безпечного для існування живої та неживої природи довкілля, захист життя та здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища.

Експертний висновок – документ виданий Державною лабораторією ветеринарної медицини, який засвідчує придатність або непридатність до споживання людиною харчових продуктів.

Енергетична цінність – показник, який характеризує частку енергії, що може вивільнитися з харчових продуктів у процесі біологічного окислення і використовуватися для забезпечення фізіологічних функцій організму людини.

Забруднююча речовина – будь-яка біологічна речовина, в тому числі організми, мікроорганізми та їх частини, або хімічна речовина, стороння домішка чи інша речовина, що ставить під загрозу безпечність та придатність харчового продукту.

Залишкові кількості пестицидів (ЗКП) – вміст діючої речовини пестицидів і агрохімікатів, їх похідні і продукти перетворення в живих системах (метаболіти) і у навколишньому природньому середовищі.

Звукові хвилі – коливальні зміни тиску повітря, які вимірюють такими параметрами як інтенсивність, гучність, спектр, часові інтервали.

Ідентифікація – визначення відповідності показників якості харчових продуктів і продовольчої сировини показникам встановленим у нормативній та технічній документації виробника харчових продуктів.

Інгредієнт – будь-яка речовина, включаючи харчові добавки та ароматизатори, що використовується для виробництва харчового продукту і залишається в цьому продукті по закінченні його виробництва навіть у зміненій формі.

Інфразвуки – це звукові хвилі частотою нижче 16–20 Гц.

КЕС – кризисні екологічні ситуації

Кінцевий термін споживання – термін, після закінчення якого, за будь-яких встановлений умов зберігання, харчовий продукт, вірогідно, не буде мати показників якості та не вважається придатним до реалізації.

Конвергенція — здатність ока при розгляданні близьких предметів займати положення, при якому зорові осі обох очей перетинаються на предметі.

Контамінант – будь-яка біологічна чи хімічна речовина, сторонній предмет чи інші речовини, що не навмисно додані до продукту, які можуть ставити під загрозу безпечність або придатність харчового продукту до споживання.

Контамінація – потрапляння або наявність контамінанту в харчовому продукті чи його оточенні.

Критичні точки виробництва – етапи чи операції в процесі виготовлення харчової продукції, проведення контролю під час яких запобігає можливості виробництва неякісної чи небезпечної продукції.

Максимальна межа залишків (максимально допустимий рівень залишків) – максимально допустимий вміст у харчових продуктах певної речовини, що має токсикологічне значення і є небезпечною для людей у разі перевищення її максимально допустимого вмісту у харчових продуктах.

Максимальний рівень – максимальний вміст (концентрація) забруднюючої речовини у харчовому продукті, яка є допустимою для такого продукту.

МДР – максимально допустимий рівень.

Медико-біологічні вимоги щодо якості харчових продуктів – комплекс критеріїв щодо безпеки та повноцінності продовольчої сировини та харчових продуктів.

Мікроклімат – це комплекс факторів, що впливають на теплообмін: температура, вологість, швидкість руху повітря та радіаційна тем­пература, які можуть перебувати між собою у різних співвідношен­нях.

Мікроклімат приміщень — це сукупність фізичних чинників та умов навколишнього середовища, які зумовлюють його теп­ловий стан і впливають на теплообмін людини.

НАССР (система аналізу ризиків та контролю у критичних точках) – система для ідентифікації, оцінки, аналізу та контролю ризиків, що є важливими для безпечності харчових продуктів.

Небезпечний фактор (у харчових продуктах) – будь-який хімічний, фізичний, біологічний чинник, речовина, матеріал або продукт, що впливає або за певних умов чи рівнів концентрації може негативно впливати через харчування на здоров’я людини.

Небезпечний чинник – біологічний, хімічний, фізичний чинник, які потенційно можуть заподіяти шкоду здоров’ю людини.

Новий харчовий продукт – харчовий продукт, включаючи інгредієнти такого харчового продукту, який ще не виходив на споживчий ринок України.

Норматив вмісту забруднючої речовини у відпрацьованих газах та впливу фізичних факторів пересувного джерела – гранично допустима кількість забруднюючої речовини у відпрацьованих газах пересувного джерела, що відводиться в атмосферне повітря.

Норматив гранично допустимого викиду забруднюючої речовини стаціонарного джерела – гранично допустимий викид забруднюючої речовини або суміші цих речовин в атмосферне повітря від стаціонарного джерела викиду.

Нормативи екологічної безпеки атмосферного повітря – група нормативів, дотримання яких запобігає виникненню небезпеки для здоров’я людини та стану навколишнього природнього середовища від впливу шкідливиз чинників атмосферного повітря.

Обов’язкові параметри безпечності – науково обгрунтовані та затверджені у встановленому законодавством порядку параметри (санітарні нормативи), недотримання яких у харчових продуктах може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людини.

ОДК – орієнтовно допустима концентрація

Оцінка ризику – науково обгрунтований процес, який складається з ідентифікації небезпеки, характеристики небезпеки, оцінки впливу, характеристики ризику.

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку гризунів, бур’янів тощо.

Поживна цінність – усі основні природні компоненти харчового продукту, включаючи вуглеводи, білки, жири, вітаміни, мінерали та солі.

Показники якості продуктів для дитячого харчування – комплекс ознак і властивостей продукту, що визначає його поживну цінність і споживчі властивості та дають можливість ідентифікувати конкретний харчовий продукт.

Пресерви – солоний продукт з риби, інших водних живих ресурсів з додаванням консервантів чи антисептиків, розфасованих у герметизовану тару, що підлягає зберіганню при температурі від 0 0С до –15 0С.

Продовольча сировина – продукція рослинного, тваринного, мінерального чи біотехнологічного походження, що використовується для виробництва харчових продуктів.

Референс-лабораторія — лабораторія, акредитована відповідно до законодавства.

Ризик – можливість виникнення та вірогідні масштаби наслідків від негативного впливу об’єктів санітарних заходів протягом певного періоду часу.

Рівень включень – максимально допустима кількість (вміст) речовини, яка може використовуватися в харчовому продукті або додаватися до нього.

Санітарна охорона харчових продуктів – система законодавчих, організаційних та технологічних заходів, що забезпечують безпеку для здоров’я населення продовольчої сировини і готової продукції.

Санітарно захисні зони – це ділянки землі навколо підприємств, які створюють з метою зменшення шкідливого впливу цих підприємств на здоров’я людини.

Санітарно-епідемічна ситуація – стан середовища життєдіяльності та обумовлений ним стан здоров’я населення на певній території в конкретно визначений час.

Світловий потік (Ф) — це потужність світлового видимого випромінювання, що оцінюється оком людини за світловим відчуттям.

Сертифікат відповідності – документ, виданий уповноваженим (акредитованим) Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації, який засвідчує, що харчові продукти і продовольча сировина належним чином ідентифіковані і відповідають вимогам чинних нормативних документів.

Сертифікація – процедура, у ході якої уповноважений (акредитований) Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації орган документально засвідчує, що харчовий продукт або продовольча сировина відповідає встановленим вимогам.

СЗЗ – санітарно захисні зони

Сила світла (І) – це величина, що визначається відношенням світлового потоку (Ф) до тілесного кута (м). в межах якого світловий потік рівномірно розподіляється.

Спектр – це складові звуку, прості гармоніки коливання, які мають певну частоту, фазу і амплітуду.

Стандарт – нормативний документ, в якому встановлені для загального та багаторазового використання правила, вимоги, загальні принципи чи характеристики продукції.

Строк придатності – проміжок часу, визначений виробником харчового продукту, протягом якого харчовий продукт зберігає відповідність обов’язковим параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості.

Супутні матеріали – матеріали, які використовуються в процесі виробництва, зберігання, транспортування, реалізації, пакування та маркування харчових продуктів і безпосередньо контактують із цими продуктами, але самі є непридатні для споживання.

Ультразвуки – це звукові хвилі частотою вище 20 000 Гц.

Утилізація – переробка ветеринарних конфіскатів на технічні і кормові продукти

Фальсифікація – дії, що спрямовані на введення в оману споживача шляхом асортиментної, якісної, кількісної, інформаційної підробок продукції.

Фінансова санкція за порушення санітарного законодавства – це штраф за порушення санітарного законодавства, який накладається посадовою особою органів, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби України на підприємство, підприємця, установу або організацію, які порушили санітарне законодавство.

Фон – поверхня, що безпосередньо прилягає до об’єкту розпізнавання, на якій він розглядається.

Функціональний харчовий продукт – харчовий продукт, який містить як компонент лікарські засоби та/або пропонується для профілактики або пом’якшення перебігу хвороби людини.

Харчова добавка – природна чи синтетична речовина, яка спеціально вводиться у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей.

Харчова санітарія – це область гігієни харчування, яка здійснює практичні засоби по забезпеченню населення доброякісною і повноцінною їжею.

Шум – це одна з форм фізичного (хвильового) забруднення природного середовища, адаптація до якого організмів практично неможлива.

Якість харчових продуктів – це сукупність властивостей, які визначають ступінь придатності продуктів для харчування.

Яскравість (В) – визначається як відношення сили світла, що випромінюється елементом поверхні в даному напрямку, до площі поверхні, що світиться.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)