АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОМПЛЕКСНІ ПРАКТИЧНІ СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ ДО ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

З ДИСЦИПЛІНИ «УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

ДО ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ

1. Розкрийте сутність управління персоналом в системі менеджменту організації, дайте характеристику управління персоналом як соціальної системи, кадрової політики та стратегії управління персоналом, кадрового планування в організаціях.

2. Охарактеризуйте процеси організовування діяльності та функції служб персоналу, організацію набору, відбору та оцінювання персоналу, формування колективу, його згуртованості та соціального розвитку.

3. Дайте загальну характеристику процесам розвитку, руху та вивільнення персоналу організації, соціальному партнерству та ефективності управління персоналом підприємства.

 

 

ТВОРЧІ ЗАДАЧІ ДО ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

Творча задача №1

На рис. 1 наведено ієрархію комунікацій між членами колективу всередині організації, а у табл. 1 — відповідні характеристики, що визначають ефективність цих комунікацій. Беручи за основу послідовність формування ефективності комунікацій, занесіть ці твердження у незаповнені прямокутники на рис. 1.

 

       
   
 
 

 

 


Рис. 1. Ефективність комунікацій всередині організації

 

Таблиця 1

Характеристики ефективності комунікацій в організації

Ефективність комунікацій на кожному рівні управління організацією залежить від: — задоволення особистих потреб і виконання очікувань, пов'язаних з належністю до групи; — належності до групи; — сили групової згуртованості; — внутрігрупових комунікацій; — ставлення керівництва до думок, які не узгоджуються з його поглядами; — групової дисципліни і групової моралі; — внутрігрупових емоцій

 

Творча задача № 2

 

Політика управління персоналом авіакомпанії «Дельта» має таке формулювання:

— політика набору, відбору і розстановки кадрів: набір кадрів здійснюється з фахівців, які мають профільну освіту, одержану у вищих навчальних закладах; відбір кадрів здійснюється за діловими якостями; розстановка кадрів здійснюється з резерву кадрів на просування по службі;

— політика профорієнтації, адаптації і підвищення кваліфікації кадрів: підвищення кваліфікації кожного працівника здійснюється у плановому порядку, не рідше одного разу що п'ять років за рахунок працівника;

— політика зайнятості: організація надає перевагу молодим працівникам; працівники звільняються з роботи при досягненні ними пенсійного віку, незалежно від займаних посад;

— політика управління службовим зростанням: у разі появи вакансій перевага у просуванні надається працівникам організації; на просування по службі не можуть розраховувати особи, які мали раніше адміністративні покарання;

— політика стимулювання: розміри оплати праці окремих працівників та їх груп є комерційною таємницею організації;

— соціальна політика: постійне вдосконалення соціальної інфраструктури; формування позитивного соціально-психологічного клімату в первинних трудових колективах.

Завдання:

Проаналізуйте кадрову політику організації за такими критеріями:

1. Повнота охоплення змісту роботи з персоналом;

2. Зміст окремих розділів кадрової політики;

3. Мотиваційна сила впливу кадрової політики на працівників ор­ганізації і тих, хто міг би в ній працевлаштуватися;


Творча задача № 3

 

Ключовими якостями менеджера є: освіта, досвід, вік, стан здоров’я, знання іноземних мов, уміння організовувати власну працю та ін. Складіть професіограму менеджера відділу перевезень авіаційної компанії доповнив наведений перелік ключових якостей менеджера та враховуючи, що даний вид трудової діяльності відноситься до типу «людина-людина».

КОМПЛЕКСНІ ПРАКТИЧНІ СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ ДО ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

Завдання № 1

І. Вихідні дані.

Авіаційна фірма «Політ» розширила парк повітряних суден з 10 до 17 літаків, внаслідок чого постало завдання пошуку кадрів для обслуговування придбаних літаків та здійснення авіаційних перевезень. З метою пошуку нових працівників керівник відділу кадрів АФ розмістив оголошення в засобах масової інформації, звернувся до кадрових агенцій та навчальних закладів. Використання вказаних технік добору кадрів дозволило вирішити кадрові проблеми фірми.

В авіафірмі також планується використати програму підготовки управлінського персоналу. Вартість програми підготовки у розрахунку на одного працівника дорівнює 1200 грн. Програмою планується охопити 21 керівника авіафірми. Вартісна оцінка відмінності результативності праці кращих і середніх працівників становить 15500 грн. Ефект підготовки складатиме 3/4 цієї величини і матиме місце упродовж двох років.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)