АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 3. Т Е М А: Жанр антиутопії в творчості Вільяма Джеральда Голдінга («Володар мух»)

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

Т Е М А: Жанр антиутопії в творчості Вільяма Джеральда Голдінга («Володар мух»)

М Е Т А: з’ясувати специфіку антиутопії як жанру літератури, виявити риси антиутопії в романі Вільяма Джеральда Голдінга «Володар мух».

Завдання: письмово дати визначення поняття «антиутопія» та виокремити риси антиутопії в романі В. Голдінга «Володар мух»; усно виділити окремі етапи перетворення групи хлопчаків на плем’я дикунів і пояснити, що призвело до цього.

П Л А Н

1. Поняття про антиутопію, провідні риси цього жанру.

2. Роман «Володар мух» - гірка пародія на «робінзонади». Ознаки антиутопії,

антиробінзонади в творі.

3. Особливості розвитку сюжету і композиції роману. Простір і час в творі.

4. Герої роману як втілення філософських ідей письменника (Ральф, Джек, Саймон, Роха та ін.).

5. Образ Звіра в романі.

6. Назва та символіка твору (острів, хлопчики, мушля, вогнище, корабель тощо); його притчовий характер.

7. Методичні аспекти вивчення роману В. Голдінга «Володар мух» в школі.

Л І Т Е Р А Т У Р А

Градовський А. В. Парадокси здорового глузду: До аналізу роману В. Голдінга «Володар мух» // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. – 2004. - № 1. – С. 39-42.

Пулина Г. А. Система символов в романе У. Голдинга «Повелитель мух» // Зарубіжна література в навчальних закладах. – 2004. - № 4. – С. 40-43.

Баліна К. Ю. Роман Голдінга «Володар мух» як антиробінзонада // Тема. – 2003. – № 4. – С. 63-68.

Ганич Н. І. Твір В. Голдінга «Володар мух» - пародія на «робінзонади» // Все для вчителя. – 2002. - № 19. – С. 3-10.

Безобразова Л. Л. Чи відрізняється людина від тварини? // Зарубіжна література в навчальних закладах. – 2001. - № 5. – С. 19-21.

Мірошніченко Л. «Подвійний язик» - остання притча мораліста В. Голдінга // Вікно в світ. – 2001. - № 3. – С. 97-106.

Ганич Н. І. Залучаючи власний досвід учнів: Система уроків за романом В. Голдінга «Володар мух» за особистісно-орієнтовною методикою // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України. – 2004. - № 4. – С. 17-21.

Султанов Ю., Мафтин Н., Мариновська О. Людина та цивілізація: Система уроків // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України. – 2000. - № 4. – С. 7-13.

Ярошовець С. «Ми ж не дикуни…»: Роман В. Голдінга «Володар мух» як літературна притча. 6 кл. // Зарубіжна література в навчальних закладах. – 2000. - № 1. – С. 38-44.

 

Практичне заняття № 4

Т Е М А: Світ дитинства у творчості Е.Портер («Полліанна») й П.Маара («Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу»): жанрово-стильовий аспект

М Е Т А: з’ясувати особливості теми дитинства у світовій прозі ХХ ст., визначити її жанрово-стильові домінанти.

Завдання: письмово визначити жанрові ознаки творів; укласти порівняльну характеристику образів Полліанни і Суботика за планом (вік, портрет, соціальне положення, освіта, виховання, стосунки з батьками, відношення до праці, ставлення до людей, сприйняття життя, улюблені заняття, риси характеру, мова, майбутнє героя, авторська оцінка, висновки (що об`єднує і чим відрізняються герої); підготувати два фрагменти уроків з вивчення творчості Е.Портер («Полліанна») і П.Маара («Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу») у 5 класі; укласти бібліографію до практичного заняття.

 

П Л А Н

1. Тема дитини у творчому доробку Е.Портер і П.Маара.

2. Історія написання й жанрова природа роману «Полліанна» Е.Портер.

3. Образ Полліанни у художній системі роману Е.Портер. Художні засоби його розкриття (портрет, вчинки, мова, ставлення до інших тощо).

4. Жанрові особливості повісті П.Маара «Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу». Реальне і фантастичне у творі. Елементи фольклору (казки) у ньому.

5. Оптимістичний образ Суботика у повісті П.Маара. Віра героя в силу думки й фантазії.

6. Українські перекладачі творів Е.Портер, П.Маара. Втілення сюжетів творів митців у кіно, живописі, графіці. Методичні аспекти вивчення творчості Е.Портер і П.Маара в школі.

Л І Т Е Р А Т У Р А

Портер Е. Полліанна. – Л., 2011.

Маар П. Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу. – Л., 2011.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)