АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування структури таблиці

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Аналіз асортименту і структури продукції.
  8. Аналіз номенклатури, асортименту та структури випуску продукції
  9. Аналіз рівня, динаміки і структури фінансових результатів.
  10. Аналіз рольової структури персоналу
  11. Аналіз складу, структури і технічного стану основних фондів
  12. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання

Після завантаження Microsoft Excel та створення нової книги користувачеві надається аркуш, який складається з однакових за розміром клітинок. Такий формат таблиці не завжди є зручним, бо на практиці виникає потреба окремі стовпці або рядки зробити вужчими за інші, окремі клітинки поєднати в одну тощо.

Microsoft Excel надає користувачам широкий спектр можливостей з редагування структури таблиці. За допомогою засобів цього середовища користувач має змогу надати власній таблиці майже будь-якого бажаного вигляду.

Зміна висоти рядків або ширини стовпців. Змінювати ширину стовпця можна на рядку кнопок заголовків стовпців. Для цього треба виконати такі дії: підвести курсор миші до межі між назвами стовпців (курсор перетвориться на вертикальну лінію з двома стрілочками по боках); перетягнути межу мишею. Аналогічно можна змінювати висоту рядка на стовпці кнопок заголовків рядків.

 

Висоту рядків та ширину стовпців можна встановити також за допомогою меню Excel. Висоту рядків у пунктах можна задати в діалоговому вікні Висота рядка (рис.), яке викликається пунктом меню Формат - Рядок - Висота. Аналогічно ширину стовпця можна задати в діалоговому вікні Ширина стовпця, яке викликається пунктом меню Формат - Стовпець - Ширина.

Виділення клітинок. Для виділення діапазону клітинок слід обвести його мишею при натиснутій лівій кнопці.

Для виділення рядка або стовпця необхідно клацнути на його назві.

Додавання клітинок. Для додавання до таблиці нового рядка (стовпця), можна скористатися пунктом меню Вставка - Рядка (Стовпця). Після його виконання перед поточною клітинкою буде доданий один рядок (стовпець). Якщо виділити діапазон клітинок та викликати вищезазначений пункт меню, то перед діапазоном з'являться нові рядки (стовпці), кількість яких буде дорівнювати кількості рядків (стовпців) у виділеному діапазоні.

 

Крім того, додати нові клітинки можна за допомогою діалогового вікна Вставка, яке викликається однойменним пунктом контекстного меню. У цьому вікні (рис.) можна не тільки вставити новий рядок або стовпець, а й перетягнути виділені клітинки праворуч або вниз.

Видалення клітинок. Видалити рядок, стовпець або діапазон клітинок можна за допомогою діалогового вікна Видалення клітинок (рис.). Для цього необхідно виділити діапазон клітинок, а потім скористатися пунктом меню Правка - Видалити або відповідним пунктом контекстного меню.

Якщо виділити декілька повних рядків (стовпців) таблиці та виконати один із указаних пунктів меню, то ці рядки (стовпці) видаляться автоматично без використання діалогового вікна.

Об'єднання та роз'єднання клітинок. Об'єднання діапазону клітинок таблиці в одну клітинку здійснюється так: необхідно виділити діапазон із довільної кількості клітинок, натиснути кнопку на панелі інструментів Форматування. При цьому текст клітинки автоматично центрується.

Об'єднати клітинки можна також за допомогою вкладинки Вирівнювання діалогового вікна Формат клітинок, у якому треба встановити прапорець Об 'єднання клітинок.

Об'єднана клітинка буде мати ту саму адресу, що й ліва верхня клітинка об'єднаного діапазону.

Роз'єднати клітинки можна за допомогою того самого діалогового вікна шляхом зняття прапорця Об'єднання клітинок.

Зверніть увагу на те, що, на відміну від текстового процесора Word, в Excel роз'єднати можна тільки ті клітинки, які були раніше об'єднані, тобто клітинку Excel не можна розділити на декілька.

Оформлення контурів клітинок. У таблиці Microsoft Excel, яку ви бачите на екрані після створення нової книги, контури клітинок мають світло-сірий колір. Ці контури відображаються умовно, при друкуванні таблиці на папері їх не буде видно (за замовчуванням). Для надання таблиці необхідного оформлення користувач має власноруч зафарбувати контури певних клітинок.

Для встановлення товщини та кольору рамки клітинки або діапазону клітинок можна скористатися вкладинкою Межа діалогового вікна Формат клітинок (рис.).

 

У цьому вікні можна вибрати у відповідних полях тип лінії, її колір, а потім клацнути мишею на макеті клітинки (клітинок) у середині вікна або на одній із кнопок біля нього. Зазначимо, що вибір типів ліній в Excel значно бідніший, ніж у Microsoft Word, до того ж тут не можна змінювати товщину ліній.

Для автоматичного оформлення всієї таблиці можна скористатися також одним із запропонованих розробниками ЕТ Excel варіантів дизайну. Їх можна переглянути та вибрати за допомогою діалогового вікна Автоформат, яке викликається пунктом меню Формат - Автоформат.

 

Встановлення кольору клітинок. Встановити колір клітинки можна за допомогою вкладинки Візерунки діалогового вікна Формат клітинок (рис.).

У ньому можна встановити не тільки колір тла клітинки, але й візерунок (поле Візерунок), який є сполученням двох кольорів.

 


Побудова діаграм

Діаграми та їх різновиди. Діаграма — це засіб наочного подання числових даних. Microsoft Excel надає користувачеві можливість створювати діаграми 14 основних видів, для кожного з яких існує декілька модифікацій. Опишемо основні типи діаграм.

Кругова діаграма відображає числові дані у вигляді круга із секторами (рис.). Вона демонструє співвідношення частин і цілого, де ціле відповідає 100%. В Excel дані для діаграми можуть розміщуватися в клітинках одного стовпця або рядка таблиці.

Рис. Різновиди кругових діаграм

Кільцева діаграма, яка на відміну від кругової може містити декілька рядів, збудованих за даними відповідної кількості стовпців або рядків (рис.).

Рис. Приклад кільцевої діаграми та різновиди пелюсткових діаграм

Пелюсткова діаграма подає числові значення як довжини відрізків, які виходять із центра діаграми під різними кутами (рис.).

Кути між сусідніми відрізками однакові й визначаються кількістю відтворюваних значень: 360°/k (k — кількість значень).

Гістограма (стовпчикова діаграма), а також конічна, циліндрична та пірамідальна діаграми подають числові дані таб-лиці у вигляді стовпчиків відповідного розміру (рис.). Довжина (висота) залежить від числового значення, що подається.

Різновиди циліндричних діаграм

 

Точкова діаграма призначена для побудови графіків математичних функцій. Точкові діаграми будуть докладніше описані в наступному параграфі.

Подібно до формул, діаграми автоматично перетворюються при змінюванні даних, за якими вони побудовані.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)