АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінологічний мінімум. Розділ 1. Українська мова як мова професійного спілкування

Читайте также:
  1. Активний і пасивний граматичні мінімуми
  2. Глосарій (Термінологічний словник)
  3. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  4. Докладний термінологічний опис рухової дії
  5. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  6. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  7. Короткий термінологічний словник
  8. Короткий термінологічний словник
  9. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  10. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  11. Короткий термінологічний словник з дисципліни «Фінанси»
  12. Методологія та понятійно- термінологічний апарат історіографії

УКРАЇНСЬКА МОВА ЗА ПРАВОЗНАВЧИМ СПРЯМУВАННЯМ. 2 КУРС

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ МІНІМУМ, ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

ТА РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

Розділ 1. Українська мова як мова професійного спілкування

 

Термінологічний мінімум

Мова – система звукових і графічних знаків, що виникла на певному рівні розвитку людства, розвивається і має соціальне призначення; правила мови нормалізують використання знаків та їх функціонування як засобів людського спілкування. Мова — це найважливіший засіб спілкування і пізнання.

Основні функції мови:

- комунікативна функція реалізується у спілкуванні, розмовах, діалогах, полеміці. Вона створює суспільство як соціум, сприяє самовираженню особистості;

- пізнавальна (гносеологічна) функція полягає в тому, що мова є засобом пізнання, збирання й оформлення всіх тих знань, які накопичені людьми в процесі їх свідомої діяльності;

- мислетворча (когнітивна) функція полягає в тому, що мова є засобом формування думки;

- історична функція полягає в накопиченні знань про минуле роду, нації, певної країни чи людства в цілому.;

- соціальна функція виявляється в суспільній значущості кожної мови: наскільки максимально вона охоплює сфери спілкування, чи є мовою міжнародного, міжнаціонального чи локально-територіального спілкування;

- експресивна функція – це виявлення емоцій за допомогою різних мовних засобів;

- імпресивна функція полягає в переконуванні співрозмовника за допомогою мовних засобів, у зверненні його уваги на актуальні для іншого мовця питання;

- волюнтативна функція виявляється в наказовості, можливості примусити співрозмовника діяти всупереч власним переконанням;

- естетична (поетична) функція сприяє виникненню позитивних емоцій, несе приємність, насолоду читачеві чи слухачеві;

- виховна функція полягає у вихованні громадської позиції, закріпленні правил поведінки, формуванні особистості завдяки художнім творам, виставам, кіно;

- ідентифікаційна функція допомагає кожному з мовців вирізнити себе з мовного середовища, відшукати близьких за мовою співрозмовників; при цьому завдяки мові кожен народ чи народність заявляє про себе, ідентифікує своє існування серед інших націй і мов.

Національна (загальнонародна) мова – сукупність усіх мовних одиниць, тобто і діалектного, просторічного мовлення, жаргону, сленгу, арго.

Літературна мова – удосконалена, регламентована форма національної мови, що має певні норми у граматиці, лексиці, вимові, наголошуванні.

Ознаки літературної мови: унормованість, уніфікованість, наддіалектність, поліфукціональність, стилістична розрізненість, загальнообов’язковість для всіх членів суспільства, наявність усної та писемної форм вираження.

Норма – це сукупність загальновизнаних мовних засобів, закріплених в процесі суспільної комунікації, що вважаються правильними та зразковими на певному історичному етапі. Мовні норми характеризуються системністю, історичною та соціальною зумовленістю, стабільністю й водночас змінністю.

Державна мова – це мова корінного населення, мова, що має свої традиції, закріплена конституцією, тобто визнана на законодавчому рівні, й уживання якої є обов’язковим в органах державного управління, громадських органах, організаціях, на підприємствах, у державних установах, закладах освіти, науки, культури, у сферах зв’язку та інформатики.

Функції державної мови:

- державного управління;

- міжнаціонального спілкування;

- загального інформаційного еквівалента;

- державного суверенітету;

- об’єднання народу країни;

- регулятивна;

- виховна.

Мовлення — це процес (або результат процесу) вираження думки засобами мови. Фердинанд де Сосюр характеризував мовлення як «комбінації, за допомогою яких суб'єкт, що говорить, користується мовним кодексом з метою вираження своєї особистої думки». Разом із тим, визначаючи відношення мовлення до мови, він бачив у ньому реалізацію мовної потенції, свого роду «виконання» мови.

Мовами міжнародного спілкування є найпоширеніші у світі та закріплені в між­народному праві офіційні та робочі мови Організації Об‘єднаних Націй. Мовами міжнародного спілкування в Україні є англійська, іспанська, китайська, німецька, російська, французька мови.

Мова міжнаціонального спілкування – цемова-посередник, яка використовується народами багатонаціональної держави для взаємного спілкування, наприклад, українська мова як засіб спілкування в Україні. Відповідно до Закону УРСР «Про мови в Українській РСР» мовами міжнаціонального спілкування в Українській РСР є українська, російська та інші мови.

Ділова мова – відгалуження літературної мови, що забезпечує писемне та усне спілкування на офіційно-діловому рівні.

Мовою правознавчого спрямування - одна з форм сучасної літературної мови, специфіку якої зумовлюють особливості спілкування та діяльність у правознавчій та правозахисній сферах. Це сукупність усіх мовних засобів, які правознавець використовує у професійній діяльності.

Функції мови правознавчого спрямування:

- номінативна – називання фахових реалій та понять;

- пізнавальна – знаряддя й спосіб фахового пізнання, запам’ятовування, оволодіння фаховим досвідом;

- аксіологічна – фахова та морально-етична оцінка;

- культороносна – збереження й передавання фахових знань і культури професійного спілкування;

- естетична – мовностилістична довершеність текстів.

Нормативно-правовий акт -офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб'єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має неперсоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.

 

Це цікаво знати


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)