АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Короткий термінологічний словник. Біологічна безпека - стан захисту людей, сільськогосподарських тварин і рослин, навколишнього природного середовища від небезпеки

Читайте также:
  1. Він може перекласти цей текст без словника.
  2. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  3. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  4. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  5. КОРОТКИЙ ДОВІДНИК ДИПЛОМАТИЧНИХ ТЕРМІНІВ І ПОНЯТЬ
  6. Короткий історичний огляд розвитку стандартизації
  7. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  8. Короткий словник політологічних термінів
  9. Короткий термінологічний словник
  10. Лінгвіністичні словники, їх роль у навчанні та професійній діяльності
  11. Методологія та понятійно- термінологічний апарат історіографії

Біологічна безпека - стан захисту людей, сільськогосподарських тварин і рослин, навколишнього природного середовища від небезпеки, що викликана або буде викликана джерелом біологічно-соціальної надзвичайної ситуації.

Біологічно-соціальна надзвичайна ситуація - стан, при якому в результаті виникнення джерела біологічно-соціальної надзвичайної ситуації на визначеній території порушуються нормальні умови життя і здоров'я людей, існування сільськогосподарських тварин і рослин, виникає загроза життю і здоров'ю людей, широкого розповсюдження інфекційних захворювань, втрати сільськогосподарських тварин і рослин.

Вихор — атмосферне утворення з обертальним рухом повітря навколо вертикальної або нахиленої осі.

Вулкан - геологічне утворення, що виникає над каналами і тріщинами в земній корі, якими на земну поверхню виливається лава, викидається попіл, гарячі гази, пари води і уламки гірських порід.

Град - атмосферні опади, що випадають у теплу пору року у вигляді частинок щільного льоду діаметром від 5мм до 15см звичайно разом зі зливовим дощем при грозі.

Гроза - атмосферне явище, що пов'язане з розвитком сильних купчастих дощових хмар, що супроводжується багатократними електричними розрядами між хмарами і земною поверхнею, звуковими явищами, сильними опадами, нерідко з градом.

Джерело біологічно-соціальної надзвичайної ситуації - особливо небезпечна або широко розповсюджена інфекційна захворюваність людей, сільськогосподарських тварин і рослин, в результаті яких на визначеній території виникла або може виникнути біологічно-соціальна надзвичайна ситуація.

Джерело збудника інфекційної хвороби - організм зараженої людини або тварини, в якому іде природний процес зберігання, розмноження і виділення в зовнішнє середовище збудника інфекційної хвороби.

Дезактивація – усунення радіоактивних речовин з поверхні місцевості, споруд, предметів, одягу тощо.

Дегазація — руйнування (нейтралізація) або видалення отруйних речовин (ОР) з різних предметів, техніки, споруд і місцевості.

Дезінфекція — знищення хвороботворних мікроорганізмів і руйнування токсинів на місцевості, спорудах, техніці, різних предметах.

Дезінсекція – комплекс профілактичних і винищувальних заходів для знищення і врегулювання кількості комах (тарганів, мурашок, клопів, бліх, комарів, мух, вошей, молі, кліщів, ос і т.д), які мають епідеміологічне і санітарно-гігієнічне значення.


Дератизація — це комплекс санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та протиепідемічних заходів, які включають роботи з винищування та захисту від синантропних гризунів (у тому числі носіїв та розповсюджувачів інфекційних хвороб людини і тварин) у будівлях і спорудах населених пунктів, на транспорті та в навколишньому середовищі.

Ензоотія - одночасне розповсюдження інфекційної хвороби серед сільськогосподарських тварин у визначеній місцевості, населеному пункті або на об'єкті господарської діяльності, природні і господарсько - економічні умови яких виключають повсюдне розповсюдження цієї хвороби.

Енфітотія — одночасне розповсюдження інфекційної захворюваності серед сільськогосподарських рослин у визначеній місцевості, населеному пункті або на об'єкті господарської діяльності, природні і господарсько-економічні умови яких виключають повсюдне розповсюдження даної хвороби.

Епідемічний осередок - місце зараження і перебування людей, що захворіли інфекційною хворобою або територія, в межах якої за певний відрізок часу можливе зараження людей і сільськогосподарських тварин збудниками інфекційної хвороби.

Епідемія - масове, прогресуюче за часом і у просторі в межах визначеного регіону розповсюдження інфекційної хвороби людей, яке значно перевищує звичайно зареєстрований на цій території рівень захворюваності.

Епізоотичний осередок - місцезнаходження джерела збудника інфекційної хвороби сільськогосподарських тварин, який ізольовано таким чином, щоб була неможливою передача збудника тваринам.

Епізоотія - одночасне прогресуюче за часом і у просторі в межах визначеного регіону розповсюдження інфекційної хвороби серед великої кількості одного або значних видів сільськогосподарських тварин, що значно перевищує звичайно зареєстрований на цій території рівень захворюваності.

Епіфітотія - масове, прогресуюче за часом і в просторі інфекційне захворювання сільськогосподарських рослин і (або різке підвищення чисельності шкідників рослин, що супроводжується масовою загибеллю сільськогосподарських культур і зниженням їх продуктивності.

Забезпечення сейсмічної безпеки - прийняття і дотримання правових норм, виконання екологічних і сейсмічних захисних правил і вимог, а також виконання комплексу організаційних, прогнозних, інженерних, технічних, сейсмічних захисних і спеціальних заходів, що спрямовані на забезпечення захисту від дії факторів ураження внаслідок землетрусу людей, об'єктів господарської діяльності і навколишнього природного середовища.

Засуха - комплекс метеорологічних факторів у вигляді тривалої відсутності опадів у поєднанні з високою темпера­турою і пониженням вологості повітря, що призводить до по­рушення водного балансу рослин і викликає їх пригноблення або загибель.

Захист проти селю - комплекс охоронних, обмежувальних та інженерно-технічних заходів, направлених на запобігання виникнення і розвитку селевих процесів, захисту людей і територій від зсувів, а також своєчасного інформування органів виконавчої влади або місцевого самоврядування і населення про загрозу виникнення селів.

Збудник інфекційного захворювання – патогенний мікроорганізм, що має еволюційне пристосування до паразитування в організмі людини або тварини і здатний викликати захворювання інфекційною хворобою.

Землетрус - підземні поштовхи і коливання земної поверхні, що виникають внаслідок раптових зміщень і розривів в земній корі або верхній частині мантії Землі, які передаються на великі відстані у виді пружних коливань.

Зона затоплення - територія, що покривається водою в результаті перевищення притоку води порівняно з пропускною можливістю русла.

Зона катастрофічного затоплення - зона затоплення, на якій сталася загибель людей, сільськогосподарських тварин і рослин, пошкодження або знищення матеріальних цінностей, а також завдано шкоду навколишньому природному середовищу.

Зона пожежі - територія, у межах якої в результаті стихійного лиха аварій, катастроф або необережної дії людей виникають і розповсюджуються пожежі.

Зсув - переміщення мас гірських порід по схилу під дією власної ваги і додаткового навантаження внаслідок підмиву схилу, перезволожування, сейсмічних поштовхів та інших процесів.

Карантин - система тимчасових організаційних, режимних, обмежувальних, адміністративних, господарських, санітарних, епідемічних, гігієнічних, лікувальних і профілактичних заходів, які спрямовані на попередження розповсюдження інфекційної хвороби і забезпечення локалізації епідемічного, епізоотичного або епіфітотичних осередків і наступну їх ліквідацію.

Лавина - швидкий, раптовий рух снігу і (або) льоду вниз по крутим схилам гір, який представляє загрозу життю і здоров'ю людей та завдає шкоду об'єктам економіки і довкіллю.

Лавинонебезпечна територія - гірська місцевість, на якій є реальна потенційна небезпека сходу лавин, які створюють або можуть створити загрозу життю і здоров'ю людей та завдати шкоду об'єктам економіки і навколишньому природному середовищу.

Лісова пожежа - неконтрольований процес горіння в лісах, що виникає стихійно або внаслідок зневажливого поводження людей з вогнем і розповсюджується територією лісу.

Небезпечне геологічне явище - подія геологічного походження або наслідок дії геологічних процесів, що виникають в земній корі під дією різних природних і геодинамічних факторів або їх комбінацій, які впливають або можуть вплинути на людей, сільськогосподарських тварин і рослин, об'єкти економіки і навколишнє природне середовище.

Небезпечне гідрологічне явище - подія гідрологічного походження або результат гідрологічних процесів, що виникають під дією різних природних або гідродинамічних факторів чи їх комбінацій, які здійснюють або можуть здійснювати дію ураження на людей, сільськогосподарських тварин і рослин, об'єкти економіки і довкілля.

Небезпечне метеорологічне явище - природні процеси і явища, що виникають в атмосфері під дією різних природних факторів та їх комбінацій, які створюють або можуть створити загрозу життю і здоров'ю людей та завдати шкоду об'єктам економіки і довкіллю.

Обсервація - режимні і обмежувальні заходи, які передбачають разом з посиленням медичного і ветеринарного нагляду і проведенням протиепідемічних, лікувальних, профілактичних, ветеринарних і санітарних заходів, обмеження пересування і переміщення людей або сільськогосподарських тварин в усіх прилеглих із зоною карантину адміністративно-територіальних утвореннях, які створюють зону обсервації.

Ожеледь - шар щільного льоду, що утворюється на земній поверхні і на предметах при намерзанні переохолоджених капель дощу або туману.

Осередок землетрусу - область виникнення підземного удару в товщі земної поверхні або верхньої мантії, що є причиною землетрусу.

Особливо небезпечна інфекція - стан зараження організму людей або тварин, що проявляється у вигляді інфекційних захворювань, прогресуючий за часом і в просторі, що викликає тяжкі наслідки для здоров'я людей і сільськогосподарських тварин або їх загибель.

Паводок - фаза водного режиму ріки, яка може багатократно повторюватися в різні сезони року, що характеризується інтенсивним, короткочасним збільшенням витрат і рівнів води, які викликаються дощем або інтенсивним танен­ням снігу під час відлиги.

Панзоотія - масове одночасне розповсюдження інфекційної хвороби сільськогосподарських тварин з високим рівнем захворюваності на великій території з охоплюванням цілих регіонів, декількох держав або материків.

Панфітотія - масове захворювання рослин і різке збільшення шкідників сільськогосподарських рослин на території цілих регіонів, декількох держав або материків.

Пильна буря - перенесення великої кількості пилу або піску сильним вітром, що супроводжується погіршенням видимості, видуванням верхнього шару ґрунту разом з насінням і молодими рослинами, засипанням посівів і транспортних магістралей.

Підтоплення ~ підвищення рівня фунтових вод, що порушують нормальне використання території, будівництво і експлуатацію розташованих на ній об'єктів.

Повінь - щорічне затоплення від тривалого підйому рівня води території місцевості, що прилягає до ріки, озера або водосховища, яке повторюється в один і той самий період сезону.

Природна пожежа - неконтрольований процес горіння, що стихійно виникає і розповсюджується в довкіллі, який супроводжується інтенсивним виділенням тепла, диму та світловим випромінюванням, що створює небезпеку для людей і завдає шкоду об'єктам господарської діяльності та навколишньому середовищу.

Прогноз землетрусу — визначення або уточнення місця чи району можливого землетрусу, інтервалів часу і енергії або магнітуди, в межах яких очікується землетрус.

Протизсувний захист - комплекс охоронних, обмежувальних та інженерно-технічних заходів, направлених на запобігання виникнення і розвитку зсувного процесу, захисту людей і територій від зсувів, а також своєчасне інформування органів виконавчої влади або місцевого самоврядування і населення про загрозу виникнення зсуву.

Протилавинний захист - комплекс охоронних, обмежувальних та інженерно технічних заходів, направлених на запобігання виникненню процесів, що утворюють лавини, а також своєчасне інформування органів виконавчої влади або місцевого самоврядування і населення про загрозу виникнення лавин.

Протяжний дощ ~ рідкі атмосферні опади, що випадають безперервно або майже безперервно протягом декількох діб, які можуть викликати повені, затоплення і підтоплення.

Сейсмічна хвиля - пружні коливання, що розповсюджуються в Землі від осередків землетрусів і вибухів.

Сейсмічна шкала - шкала для оцінки інтенсивності землетрусу на поверхні Землі.

Сейсмічне районування - виділення областей, районів або окремих ділянок місцевості на поверхні Землі за ступенем потенційної сейсмічної небезпеки, що проводиться на базі комплексного аналізу геологічних і геофізичних даних.

Сель (селевий потік) - стрімкий русловий потік, який виникає раптово, складається з води, піску, грязі та уламків гірських порід і характеризується різким підйомом рівня води, хвильовим рухом, коротким терміном дії, значним ерозійним і кумулятивним ефектом, що створює загрозу життю і здоров'ю людей, шкоду об'єктам господарської діяльності і довкіллю.

Сильна заметіль — перенесення снігу над поверхнею землі сильним вітром, можливе в сполуці з випаданням снігу, що призводить до значного погіршення видимості і заносу транспортних засобів.

Сильний вітер - рух повітря відносно земної поверхні з швидкістю або горизонтальною складовою більше 14 м/с.

Смерч — сильний милий за масштабами атмосферний вихор діаметром до 1000м, в якому повітря обертається зі швидкістю до 100 м/с, що має велику руйнівну силу.

Степова пожежа - неконтрольований процес горіння, що виникає стихійно або внаслідок штучного запалення в степу.

Торф'яна пожежа - загорання торф'яного болота, осушеного або природного, при перегріві його поверхні променями сонця або внаслідок зневажливого поводження людей з вогнем.

Ураган - вітер руйнівної сили і великої тривалості, швидкість якого більше 32 м/с.

Шквал - різке нетривале посилення вітру до 20-30 м/с і більше, що супроводжується зміною його напрямку, яке поєднано з конвекційними процесами.

Шторм - тривалий дуже сильний вітер з швидкістю більше 20м/с, який викликає сильне хвилювання на морі і руйнування на суші.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)