АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Техніка виконання роботи. Підготувати сировину – моркву до переробки

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. III. Основний зміст роботи
  5. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  6. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  7. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  8. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  9. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. VІІ. Оформлення роботи
  11. А.З Бурова техніка
  12. Автомобільна, бронетанкова техніка списується тільки після зняття установленого на них устаткування.

 

Підготувати сировину – моркву до переробки. Для цього її необхідно помити, проінспектувати, обрізати кінці, очистити, знову помити, подрібнити на тертковій дробарці і поділити на три порції.

З однієї частини отримати на лабораторному пресі сік. Другу порцію моркви розварити, протерти і отримати пюре. Третю частину подрібненої маси переробити на нектар морквяний, для чого протерти та змішати з цукровим сиропом (10 % цукру) у співвідношенні 1:1.

У другому варіанті підготувати моркву та вилучити із неї сік для отримання каротинового концентрату. Для трансформування природного комплексу необхідно ввести у морквяний сік, який знаходиться на водяній бані при температурі 40 °С, білок курячого яйця – 1,2 % або білок соєвого концентрату – 0,6 %, нагріти до температури 70±1 °С, витримати 1,8±0,5 хв для коагуляції, а потім миттєво охолодити під струменем холодної води протягом 10 хвилин. Після охолодження провести декантацію плазми, що відшарувалась, та відцентрифугувати коагулят протягом 10...15 хвилин при частоті обертів 8000 с-1.

Уведення білків до морквяного соку потребує їх попередньої підготовки. Соєві білкові концентрати, які виробляє промисловість, містять від 14 до 43 % жиру, наявність якого ускладнює утворення комплексів. Для знежирення соєвого білка його заливають діетиловим ефіром у співвідношенні 1: 3 і витримують до повного знежирення. Після декантації та висушування соєвого білка його можна ввести у морквяний сік двома способами. При першому: змішати з водою у співвідношенні 1:2:3, витримати 2...4 години. Колоїдну суміш увести в сік при постійному перемішуванні. За іншим способом уводять сухий знежирений білок безпосередньо у сік при постійному перемішуванні.

При уведенні білка курячого яйця його збивають у піну, а вже потім змішують із соком.

Отриманим концентратом збагачують різні продукти за різними рецептурами, вказаними викладачем, і визначають масову частку каротину за методикою, яка наведена у другому розділі методичних вказівок, або за будь-якою іншою методикою, у різних продуктах, а також інтенсивність забарвлення витяжки каротину у неполярному розчиннику при довжині хвилі 400 нм.

Дані результатів досліджень звести у таблицю 2.

Таблиця 2 – Вплив технології виробництва на масову частку каротину

 

Показник Продукт переробки моркви (гарбуза)
Сік Пюре Нектар Продукт, збагачений концентратом за ре-цетурою № 1 Продукт, збагаче-ний кон-центратом за рецеп-турою № 2
Каротин, мг/100 г          
Оптична густина при λ=400 нм          

Зробити висновок про раціональну переробку моркви на продукти оздоровчо-профілактичної дії, збагачені каротином.

4 Контрольні запитання

4.1 В чому полягає функціональність β-каротину та джерела його отримання?

4.2 Як впливає теплова обробка на збереження β-каротину?

4.3 На чому базується одержання водорозчинного каротинового концентрату?

4.4 Як розподіляється каротин при переробці моркви на концентрат?

4.5 На яких технологічних операціях при переробці коренеплодів мають місце значні втрати пігментів?

 

 

Лабораторна робота № 3

 

ВИГОТОВЛЕННЯ ПРОДУКТІВ, ЗБАГАЧЕНИХ ФЕНОЛЬНИМИ СПОЛУКАМИ ТА L-АСКОРБІНОВОЮ КИСЛОТОЮ. ДОСЛІДЖЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ БАР У ПРОДУКТІ ТА ЙОГО КОЛЬОРУ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ ТА ПІСЛЯ ТЕПЛОВОЇ ОБРОБКИ

 

1 Мета роботи: ознайомитися з властивостями фенольних сполук та L-аскорбінової кислоти фруктової та ягідної сировини, впливом технологічної переробки на їх вміст і форму у готовому продукті.

В результаті проведення лабораторної роботи студент повинен:

З н а т и: про роль фенольних сполук та L-аскорбінової кислоти у обміні речовин, їх вміст у плодовій сировині та продуктах її переробки, вплив технології виробництва на масову частку фенольних сполук та L-аскорбінової кислоти.

В м і т и: визначати масову частку фенольних сполук та L-аскорбінової кислоти у продуктах переробки рослинної сировини та зміну кольору продукту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)