АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретична частина. З урахуванням вимог науки про харчування набуло інтенсивного розвитку виробництво низькокалорійних продуктів

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  7. II.Основна частина
  8. II.Практична частина
  9. II.Практична частина
  10. III. Практична частина.
  11. III. Практична частина.
  12. V. Заключна частина.

 

З урахуванням вимог науки про харчування набуло інтенсивного розвитку виробництво низькокалорійних продуктів, продуктів для людей, що страждають на ряд захворювань (у першу чергу – діабет), що обумовило розширення випуску замінників сахарози як природного походження, так і синтетичного. Вони можуть мати такий же солодкий смак, або бути більш інтенсивними підсолоджувачами, відрізняючись за солодкістю від сахарози у сотні раз. Цукрозамінники, які не мають глюкозного фрагменту, можуть з успіхом використовуватись у виробництві продуктів харчування для хворих на цукровий діабет. Високий коефіцієнт солодкості (Ксл) дозволяє застосовувати їх у виробництві низькокалорійних дешевих дієтичних продуктів, при частковій або повній заміні легкозасвоюваних вуглеводів.

Порівняльна оцінка підсолоджувачів за енергетичним рівнем та коефіцієнтом солодкості наведена у таблиці 7.

Таблиця 7 – Порівняльна оцінка окремих цукрозамінників та підсоложувачів

Показники Цукор Підсолоджувачі Поліоли Фруктоза
Енергетичний рівень, ккал/г 4,0 Фактично не мають калорій 2,4 4,0
Коефіцієнт солодкості 1,0 30–3500 0,5–0,7 1,2
Закінчення табл. 7
Вплив на рівень інсуліну сильний не впливають слабкий слабкий
Вплив на травну систему нейтральний не впливають можлива послаблююча дія нейтральний
Вплив на здоров’я зубів може викликати карієс не впливають не впливають може викликати карієс

Як видно з наведених даних, поліоли та підсолоджувачі за своїми властивостями суттєво відрізняються від сахарози.

У той же час виключення сахарози з рецептури деяких продуктів є не- можливим, тому що вона впливає на структурно-механічні властивості деяких виробів.

До підсолоджувачів відносяться такі природні продукти:

Міракулін – глікопротеїд; білковий компонент побудовано із 373 залишків 18 амінокислот; вуглеводна складова містить залишки глюкози, фруктози, арабінози, ксилози та інших моноз. Джерело отримання – плоди рослини – Richazdella dulcifia (Африка). Термостабільний при рН 3…12.

Монелін – білок, побудований з двох поліпептідних ланцюгів, які містять 50 або 44 залишки амінокислот відповідно. Джерело – ягода Dioscoreophyllum cumminsii (Африка). У 1500 – 3000 разів солодше сахарози. Стабільний при pH 2…9. При нагріванні, особливо при інших значеннях pH, є термолабільним, втрачає солодкий смак.

Тауматин Е 957 – підсолоджувач, пидсилювач смаку та аромату. Білковий продукт, виділений із плодів Thaumatococus danielli (Західна Африка). Найсолодша з відомих природних речовин, солодше сахарози у 1600 – 2500 разів. Наявність у його молекулі алюмінію надає продукту солодкість, яка у 3500 разів перевищує солодкість сахарози (Ксл 3500).

Стевіозид – солодкий кристалевий гликозид, вилучений з листя рослини Stevia rebaudiana (Парагвай, Китай, Японія, Корея). Добре розчиняється у воді, Ксл 300. Термолабільний.

Гліцерризин Е 958 (підсолоджуюча речовина, лакриця) – підсолоджувач, підсилювач смаку та аромату. Отримують із кореня солодкого дерева (південь Європи та Середня Азія). Основний солодкий компонент – гліцеризинова кислота, Ксл 50 –100, немає ясно вираженого солодкого смаку.

Неогесперидин дигідрохалкон Е 959 – підсолоджувач з шкурки цитрусових. Отримують модифікацією нарингіну, вилученого із шкурки грейпфруту. Обмежено розчинний у воді, добре у спирті. Ксл 1800 –2500.

Цукорозамінники

Багатоатомні спирти (поліоли) відносяться до групи цукрозамінників. Серед них широко розповсюджені як підсолоджувачі: ксиліт (Е 967), сорбіт (Е 420), лактит (Е 966). Солодкість ксиліту та сорбіту порівняно з сахарозою 0,85 і 0,6 відповідно. Вони практично повністю засвоюються організмом. Ксиліт, крім того, є водоутримуючим агентом. Вони не впливають на вміст цукру у крові. Сорбіт та сорбітний сироп часто відносять не до харчових добавок, а до нових видів харчових продуктів.

Лактит (Е 966) – підсолоджувач, текстуратор. Багатоатомний спитр, отриманий гідруванням природногомолочного цукру – лактози, Ксл 0,4. Добре розчинний у воді. Має чистий солодкий смак, не залишає присмаку у роті. За своїми фізико–хімічними властивостями він найближчий до сахарози і не потребує технологічних змін при використанні.

Мальтит і мальтитний сироп (Е 965). Підсолоджувач, стабілізатор, емульгатор.

Ізомальтит (Е 953) Підсолоджувач, добавка, що запобігає злежуванню, комкуванню, наповнювач, глазуруючий агент.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)