АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості надання транспортних послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. Адміністративних послуг
  7. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  8. Адміністративної послуги
  9. Адміністративної послуги
  10. Адміністративної послуги
  11. Адміністративної послуги
  12. Адміністративної послуги

Торгівля товарами і торгівля послугами тісно пов'язані між собою. При посгачанні за глірдоч і'иварів иа-дасгься все більше послуї, починаючії з аналізу ринків і закінчуючи транспортуванням товарів. Міжнародна статистика падас обмежен' відомості про структуру світової торгівлі послугами. Міжнародний Валютний Фонд підрозділяє що торгівлю тільки на чоінрн види -фрахт, інші транспортні послуги, туризм га інші послуги, питома вага яких складає близько 50%. Сьогодні транспортні послу, на галузь економіки, яка динамічно розвивається.

Міжнародний транспорт — послуги усіх видів транспоргу (морського, трубопровідного, повітряного, наземного, річковою і космічно­го). що робляться резнденгамн однієї країни

Транспортні послуги різняться в залежності від:

· виду транспорту: водний (морський, річковий): наземний:

· (залізничний і автомобільний повітряний, трубопровідний)

· предмета транспортної операції

· транспортної характеристики товарів сухої, насипної (зерно, цемент)

· періодичності перевезення (регулярні і нерегулярні,):

· порядку проходження кордону (перевантажувальні і безвантажні):

· виду транспортно-технологічної системи (контейнерна, пором­на, ліхтерна та ін.):

· виду повідомлення (пряме, непряме та ін.).

Зазвичай, процес доставки говару в міжнародній горі їв.и вклю­чає: його перевезення від внутрішнього пункт виробництва до прикордонного пункту (порту) країни-експортера; міжнародне транзитне або морське перевезення від пункіу країни-сксноргера До прикордонною пункту (порту) країни-імпортера (якщо між да­ними країнами не встановлена заі альна суходольна межа): транс-поріування від прикордонною пункту країни - імпортера до внутрішньої до пункту споживання товару.

Транспортні операції вважаються міжнародними, якщо вони повязанні з переміщенням зовнішньо торгівельних вантажів на зовнішніх, відносно країни-продавця і країни-покупця, ділянках мар­шруту перевезення.

Питання транспортних операцій потребує розгляду ще одного важливого аспекту, що стосується діяльності транспортних органі­зацій, а саме транспортних витрат. Транспортні витрати — усі вит­рати доставки товару від продавця до покупця, що включають вартість фрахту, страхування, навантаження/розвантаження, упа-ковку/розпаковку та інші супутні витрати.

Вплив транспортних витрат на міжнародну торгівлю вияв­ляється в наступному:

> вони призводять до зниження обсягів торгівлі (як експорту, так і імпорту), рівня спеціалізації країн а, отже, розмірів виграшу від торгівлі;

> вони перешкоджають повному вирівнюванню вартості чинників виробництва між торгуючими країнами відповідно до теореми Хекшера — Оліна — Самуельсона;

> вони обумовлюють зміни в територіальному поділі праці, у розміщенні підприємств і галузей;

> розподіл транспортних витрат між торгуючими країнами зале­жить від еластичності попиту і пропозиції товару по цінах: чим нижче еластичність попиту в країні, яка імпортує, тим більшу частку транспортних витрат вона сплачує; чим менше елас­тичність пропозиції товару в країні, що експортує, тим більшу частку транспортних витрат вона сплачує. Розрахунки транспортних витрат безпосередньо впливають на прийняття рішень про територіальне розміщення виробництв. Оскільки транспортні витрати входять у витрати виробництва, во­ни враховуються як експортерами, так і імпортерами при прий­нятті рішень про те, де створювати ті чи інші підприємства або навіть галузь.

З погляду територіального поділу праіці виділяють:

> галузі, орієнтовані на ресурси — в основному видобувні галузі, у яких транспортні витрати на перевезення готової продукції значно нижчі, ніж на перевезення сировини, із якої вона виго­товляється. Оскільки кінцева продукція значно легше і дорожче сировини, такі галузі розташовуються в місцях знаходження природних ресурсів. Це головним чином гірничорудна, алюмі­нієва і хімічна промисловість.

> галузі, орієнтовані на ринок — галузі, у яких транспортні витра­ти на перевезення готової продукції вищі, ніж на перевезення си­ровини, з якої вона виробляється. Продукцію таких галузей називають «набираючою вагу». В основному це обробні галузі, що мають у своєму розпорядженні підприємства, які займають­ся зборкою поблизу ринків збуту, оскільки вартість перевезення частин для зборки нижча, ніж вартість перевезення готової про­дукції (автомобілебудування).

> вільно орієнтовані галузі — територіальне мобільні галузі, що не тяжіють ні до джерел ресурсів, ні до ринків збуту. Зазвичай, це галузі, що виготовляють дуже дорогу, але легку кінцеву про­дукцію, для якої вартість транспортування складає незначну ча­стку від ціни (електронні компоненти, коштовності). При виборі місця- розташування цих галузей головну роль відіграє мінімізація витрат виробництва, а не транспортних витрат. Наприклад, американські компанії, що продають комп'ютери, виго­товляють їх коїмпоненти, відправляють їх у Мексику, де комп'ютери збираються за допомогою дешевої мексиканської робочої сили, потім вони реекспортуються у США і продаються споживачам.

Отже, транспорт включає послуги усіх видів транспорту, що надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни. Транспортні витрати включають усі витрати по до­ставці товару від продавця до покупця. Вони призводять до зни­ження обсягів торгівлі, рівня спеціалізації країн і розмірів виграшу від торгівлі; перешкоджають повному вирівнюванню вартості чин­ників виробництва між торгуючими країнами; обумовлюють зсуви в територіальному поділі праці — виділяються галузі, орієнтовані на ресурси, на ринок, і вільно орієнтовані галузі. Розподіл транс­портних витрат між торгуючими країнами залежить від еластич­ності попиту і пропозиції товару за цінами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)