АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лізинг як різновид фінансових послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. Австралопітеки:різновиди, датування, місця знаходження
  3. Адміністративних послуг
  4. Адміністративної послуги
  5. Адміністративної послуги
  6. Адміністративної послуги
  7. Адміністративної послуги
  8. Адміністративної послуги
  9. Адміністративної послуги
  10. Аналіз ефективності лізингових операцій
  11. Аналіз обсягу реалізації продукції (послуг)
  12. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.

Термін «лізинг» походить від англійського дієслова «to iease» і означає «здавати і брати майно в найми». Процес лізингу виражає комплекс майнових і грошових відносин, що виникають між учас­никами лізингової операції. Лізинг, як економіко-правова кате­горія, являє собою особливий вид підприємництва в області інвес­тиційної діяльності. Суть лізингу полягає в інвестуванні тимчасово вільних чи залучених фінансових засобів, коли лізингодавець прид­бає у власність обумовлене договором майно у визначеного про­давця і надає це майно лізингоотримувачу за плату в тимчасове ко­ристування і для підприємницьких цілей.

Таким чином, сутність лізингових відносин не зводиться тільки до відносин сторін, визначених рамками лізингового договору. Комплексність лізингової угоди визначається тим, що вона може бути обумовлена крім договору лізингу і договором купівлі-прода­жу, і кредитним договором, і договором страхування, і договором застави, і договором постачання продукції, виготовленої на лізин­говому устаткуванні. Лізинг має певну схожість з кредитом, нада­ним на купівлю устаткування. Дійсно, виходячи з приведеного виз­начення, лізинг можна розглядати як майнові відносини на основі надання кредиту лізинговою компанією лізингоотримувачу на умовах терміновості, поверненості і платності. Однак це тільки од­на з характеристик лізингу. Інша основна характеристика ба­зується на відносинах власності.

При лізингу власність на предмет оренди зберігається за лізингодавцем, а лізингоотримувач одержує його лише в тимчасове ко­ристування, тобто право користування майном відокремлюється від права володіння ім. За володіння цим правом лізингоотримувач сплачує лізинговій компанії відповідні суми — лізингові платежі, розмір, вид і графік перерахування яких визначаються умовами двостороннього лізингового договору.

Після закінчення терміну лізингового договору лізингоотриму­вач може в залежності від того, як домовляться сторони, придбати об'єкт угоди за узгодженою ціною (залишкової вартості майна); продовжити лізинговий договір на колишніх або скоректованих

умовах; повернути устаткування власнику після закінчення терміну договору. Виділяють наступні види лізингу:

qрейтинг — короткострокова оренда майна на термін від одного дня до одного року, що являє собою оренду машин, устаткуван­ня, транспортних засобів і інших видів техніки без права їх на­ступного придбання орендарем:

qхайринг — середньострокова оренда майна на термін від одного до трьох років;

qлізинг — довгострокова оренда майна на термін від трьох років і більше.

У класичній лізинговій угоді відносини між суб'єктами лізингу будуються за наступною схемою: потенційний (майбутній) лізингоотримувач, зацікавлений в одержанні конкретних і визначених видів майна (устаткування, техніки і т.д.), самостійно на основі на­явної в нього інформації, досвіду, рекомендацій, результатів попе­редньо досягнутих угод підбирає постачальника, який володіє цим майном. Через недостатність власних засобів і обмеженого доступу до кредитних ресурсів для придбання майна у власність або через відсутність необхідності в обов'язковій покупці майна він (лізингоотримувач) звертається до потенційного лізингодавця, що має не­обхідні засоби, із проханням про участь його в угоді. Ця участь лізингодавця виражається в тому, що лізингова компанія:

· перевіряє відповідність ціни, яку узгодив лізингоотрнмувач, по­точному ринковому рівню;

· купує необхідне лізингоотрнмувачу майно в постачальника або виробника на основі договору купівлі-продажу у власність лі­зингової компанії;

· передає куплене майно лізингоотримувачу в тимчасове користу­вання на обговорених у договорі лізингу умовах.

До прямих учасників лізингової угоди тобто до суб'єктів лізингу, відносяться лізингоотримувачі, постачальники (продавці) лізингового майна. Непрямими учасниками лізингової угоди вважають комерційні та інвестиційні банки, що кредитують лізингодавця гаранта лізингових угод, страхові компанії, посередники, лізингові брокери.

Необхідно зазначити вузькоспеціалізовані лізингові компанії зазвичай мають справу з одним видом товару (легкові автомобілі, контейнери) чи з товарами однієї групи стандартних видів (будівельне устаткування, устаткування для текстильних підприємств)

Ці фірми, як правило, мають у своєму розпорядженні власний парк машин або запас устаткування і надають їх лізингоотримувачу за заявкою клієнта. При цьому лізингодавці самі здійсню­ють технічне обслуговування і стежать за підтримкою товару в нормальному експлуатаційному стані.

У світовій практиці при виділенні видів лізингу виходять насампе­ред з ознак їхньої класифікації, що характеризують: відношення до орендованого майна; тип фінансування лізингової операції; тип лізингового майна; склад учасників лізингової угоди; тип переда­ного в лізинг манна; ступінь окупності лізингового майна; сектор ринку, де проводяться лізингові операції; відношення до податко­вих, митних і амортизаційних пільг і преференцій; порядок лізинго­вих платежів; ступінь ризику для лізингодавця.

1. По відношенню до орендованого майна (або за обсягом обслуго­вування) лізинг поділяється на:

• чистий — усі витрати по обслуговуванню майна приймає на се­бе лізингоотримувач. При цьому він переводить лізингодавцю чисті (нетто) платежі.

• повний — (з повним набором послуг, або «мокрий» лізинг) лізингодавець приймає на себе всі витрати по обслуговуванню майна. Його використовують, як правило, виробники устаткування. Різновидом «мокрого» лізингу можна назвати лізинг «під ключ».

• частковий (з частковим набором послуг) — на лізингодавця по­кладаються лише окремі функції по обслуговуванню майна.

2. За типом фінансування лізинг поділяється на:

• терміновий, коли має місце одноразова оренда майна;

• поновлюваний (револьверний), при якому після закінчення першо­го терміну договір лізингу продовжується на наступний період. Різновидом поновлюваного лізингу виступає генеральний лізинг, що дозволяє лізингоотримувачу доповнити список орендованого устаткування без укладання нових контрактів. Це дуже важливо для підприємств з безупинним виробничим циклом і при жорсткій контрактній кооперації з партнерами, насамперед закордонними. За умовою угоди в режимі генерального лізингу лізингоотримува­чу у випадку виникнення термінової непередбаченої необхідності в одержанні додаткового устаткування достатньо направити лізин­годавцю запит на постачання необхідного устаткування з посилан­ням на узгоджений перелік або каталог. Наприкінці періоду, на який укладена угода, здійснюється перерахунок лізингових пла­тежів з урахуванням різночасності витрат лізингодавця і укла­дається нова угода.

3. В залежності від складу учасників (суб'єктів) угоди розрізняють наступні види лізингу: •

• прямий лізинг, при якому власник майна (постачальник) са­мостійно здає об'єкт у лізинг (двостороння угода). Лізинг за уча­стю двох сторін, по оцінках провідних західних експертів, зай­має відносно скромне положення в загальному числі лізингових угод, що укладаються. Його частка не перевищує 5-7%. По суті, цю угоду не можна назвати класичною, тому що в ній не бере участь лізингова компанія.

• непрямий лізинг, коли передача майна в лізинг відбувається через посередника. Такого роду угода схожа з класичною лізинговою операцією, тому що в ній беруть участь постачальник, лізингодавець і лізннгоотримувач. Кожний з них виступає роздільно і самостійно;

• лізинг за участю безлічі сторін, або роздільний лізинг. Цей вид лі­зингу розповсюджений як форма фінансування складних, велико­масштабних об'єктів, таких, як авіатехніка, морські і річкові суд­на, комплектне устаткування підприємств, залізничний і рухомий склад, бурові платформи і т.п. Такий лізинг називається ще групо­вим чи акціонерим, тобто лізингом за участю декількох компаній постачальників, лізицгодавців і залученням кредитних засобів у банків, а також із страхуванням лізингового майна і поверненням лізингових платежів за допомогою страхових пулів. Однією з форм прямого лізингу варто визнати поворотний лізинг, що пред­ставляє собою систему взаємозалежних угод, при якій фірма — власник землі, будинків, споруд чи устаткування продає цю влас­ність фінансовому інституту й одночасно оформлює угоду про до­вгострокову оренду своєї колишньої власності на умовах лізингу.

4. За типом майна розрізняють:

· лізинг рухомості (устаткування, техніка, автомобілі і т.п.), у то­му числі нової та тієї, що вже використовувалася;

· лізинг нерухомості (будинки, споруди, судна, літаки).

5.За ступенем окупності майна лізинг підрозділяється на:

· лізинг з повною (чи близькою до повної) окупністю, коли протягом терміну дії лізингового договору відбувається повна чи близька До повної амортизація майна і, відповідно, виплата лізингодавцю вартості майна;

· лізинг з неповною окупністю, при якому протягом терміну дії од­ного лізингового у відбувається часткова амортизація майна покупається тільки частина його.

6. Відповідно до ознак окупності (умовами амортизації) майна виді­ляють:

• фінансовий лізинг являє собою взаємини партнерів, що передба­чають протягом періоду дії угоди між ними виплату лізингових платежів, що покривають повну вартість амортизації або устат­кування велику його частину, додаткові витрати і прибуток лізингодавця.

• оперативний чи сервісний, лізинг являє собою орендні відносини, при яких витрати лізннтодавця, пов'язані з придбанням і зміс­том предметів, що здаються в оренду, не покриваються орендни­ми платежами протягом одного лізингового контракту. Він ук­ладається найчастіше на термін від декількох місяців/до трьох років.

7. В залежності від сектора ринку, де проводяться лізингові опе­рації, розділяють:

• внутрішній лізинг, коли. всі учасники угоди представляють одну країну;

• зовнішній (міжнародний) лізинг. До зовнішнього лізингу відно­сяться угоди, у яких хоча б одна із сторін належить до різних країн. До цього ж виду лізингу відносять і угоди, укладені лізингодавцем і лізингоотримувачем однієї країни, якщо хоча б одна із сторін є спільним підприємством.

8. З урахуванням податкових, амортизаційних пільг розрізняють лізинг:

• з використанням пільг по оподатковуванню майна, прибутку, ПДВ, різних зборів, прискореної амортизації і т.п.

• без використання пільг.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)