АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 12. Ринок інжинірингових послуг. Особливості надання інжинірингових послугбливості надання інжинірингових послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. Адміністративних послуг
  7. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  8. Адміністративної послуги
  9. Адміністративної послуги
  10. Адміністративної послуги
  11. Адміністративної послуги
  12. Адміністративної послуги

Інжиніринг — сфера діяльності, що включає розробку питань створення об’єктів промисловості, інфраструктури тощо" у формі надання на комерційній основі різних інженерно-консультаційних послуг з використання науково-технічних, технологічних та уп­равлінських розробок. У цьому полягає його відмінність від ліцензійної торгівлі, де об'єктом купівлі-продажу є сама технологія в широкому розумінні. Тобто інжиніринг — це опосередкована форма передачі технології, оскільки надаються послуги з викорис­тання технологічних та інших науково-технічних розробок. Сторо­нами контракту при купівлі-продажу інжинірингових послуг вис­тупають замовник і виконавець.

У міжнародній практиці до інжинірингу належать різноманітні види інтелектуальної діяльності, що спрямовані на отримання най­кращих (оптимальних) результатів від капіталовкладень або інших витрат, пов'язаних з реалізацією проектів різного призначення, за рахунок найраціональнішого підбору та ефективного викорис­тання наявних ресурсів, а також методів організації та управління, на основі новітніх науково-технічних досягнень та з урахуванням конкретних умов і чинників, що впливають на здійснення проектів.

Сучасний інжиніринг грунтується на сукупності принципів, що забезпечують зацікавленість замовника у послугах інжинірингової фірми, а останньої — v сталих прибутках. Основними з цих прин­ципів е:

· системний, комплексний, міждисциплінарний підхід до здійснення проектів (виконання завдань замовника);

· багатоваріантність технічних, технологічних та економічних проробок (варіантів виконання проекту), їх фінансової та мар­кетингової оцінки з вибором оптимального для замовника варіанта;

· розробка проектів з урахуванням можливості застосування прогресивних технологій, обладнання, конструкцій і матеріалів з різних альтернативних джерел, що найкращим чином відповіда­ють конкретним умовам та особливим вимогам замовників:

· використання сучасних методів організації та управління всіма надіями здійснення проектів.

Інжиніринг як особлива форма виробничої діяльності має спе­цифічні особливості, які полягають у наступному:

· інжинірингові послуги мають виробничий характер внаслідок тої о, що вони спрямовані на створення об'єктів (як виробничих, так і невиробничих), поліпшення їх використання, збільшення обсягів реалізації продукції тощо;

· послуги типу «інжиніринг» мають комерційний характер, тобто стають об'єктом купівлі-продажу з усіма особливостями та ха­рактерними рисами цього процесу;

· інжинірингові послуги втілюються не в матеріальній формі про­дукту, а в певному корисному ефекті, який може мати матеріаль­ний носій (документи, креслення, розрахунки тощо), а може і не. мати матеріального носія (управління процесом будівництва, навчання спеціалістів тощо);

· інжинірингові послуги можуть відтворюватися, тобто тиражу­ватися на відміну від ліцензій і ноу-хау (на ринку інжиніринго­вих послуг діють сотні операторів, що пропонують аналогічні послуги, а ціна на них визначається суспільне необхідними вит­ратами часу на їх надання).

Внаслідок своєї універсальності інжиніринг застосовується при реалізації проектів найрізноманітнішого характеру: науково-дослідних, проектно-будівельних, виробничих, збутових тощо. Од­нак найбільшого поширення послуги типу «інжиніринг» набули в проектах капітального будівництва, де основною метою є оптимізація інвестицій.

Усю сукупність інжинірингових послуг можна поділити на дві групи: послуги, що пов’язані з підготовкою виробничого процесу та ті, що пов’язані із забезпеченням нормального процесу виробництва і реалізації продукції.

До інжинірингу, пов'язаного з підготовкою виробництва, нале­жать:

• передпроектні;

• проектні;

• післяпроектні;

• спеціальні послуги.

Передпроектні послуги включають підготовку техніко-економічних обгрунтувань: проведення комплексних досліджень рин­ку, топографічних зйомок, дослідження грунтів: розробку планів забудівлі регіонів і планів розвитку (створення) інфраструктури, а також консультації та нагляд за проведенням зазначених робіт. Сутністю проектного інжинірингу є підготовка генерального пла­ну, супутніх схем, рекомендацій та обгрунтувань; попередня оцінка вартості проекту, калькуляція витрат на його створення та експлу­атацію; розробка зведеного архітектурного плану, робочих крес­лень, технічних специфікацій, а також нагляд і консультації з про­ведення цих робіт. Післяпроектні інжинірингові послуги включають підготовку контрактної документації; організацію торгів (тен­дерів), оцінку пропозицій, визначення переможця; нагляд за прове­денням робіт, управління будівництва, проведення випробувань після здачі об'єкта в експлуатацію, складання заключного акта на об'єкт, підготовку інженерно-технічного персоналу. Спеціальні по­слуги можуть надаватися інжиніринговою фірмою в разі виникнен­ня специфічних проблем створення об'єкта, таких як необхідність утилізації відходів, забезпечення екологічної безпеки функціону­вання, врахування вимог місцевого законодавства тощо.

До другої групи інжинірингових послуг належать роботи, пов'язані з оптимізацією процесів експлуатації, управління підприємст­вом та реалізацією його продукції, в тому числі послуги з огляду та ви­пробування обладнання, матеріально-технічного постачання, підбору та підготовки кадрів, а також консультації з оцінки доходів і витрат та рекомендації з їх оптимізації, рекомендації щодо фінансової політики, маркетингові дослідження, послуги з впровадження інформаційних систем тощо. Значна частина робіт цієї групи в останні де­сятиріччя відокремилась в специфічну сферу діяльності — консалтинг. Причому консалтингові послуга надаються не тільки об'єктам, що створюються, а й функціонуючим підприємствам, фірмам.

Консалтинг — це діяльність з консультування продуцентів, продавців і покупців з широкого кола питань економічної діяльності, в т. ч- У зовнішньоекономічній сфері. Консалтингові фірми надають послуги з дослідження та прогнозування товарних і регіональних ринків, Цін світових ринків, оцінки торговельно-політичних умов країн і регіонів, проведення експортно-імпортних операцій. За класифі­кацією Європейського довідника консультантів, існує 6 груп та 84 ви­ди консультаційних послуг, серед яких управління в різних сферах діяльності, оцінка бізнесу, фінансове управління, маркетинг тощо.

Особливістю міжнародної торгівлі консультаційними послуга­ми с те, що в одних випадках «корисний ефект» послу; її експортується шляхом передачі відповідного матеріального;носія (доку­ментації). а в інших експорт здійснюється шляхом тимчасового пе­реміщення (міграції) в країну, імпортера самого виробника даної послуг (експерта, консультанта),.що зумовлено природними властивостями ями даного типу послуг, момент споживання яких збігається з моментом їх виробництва га реалізації.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)