АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система показників, які характеризують сферу послуг

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  10. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  11. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  12. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.

Оцінка ринкових процесів в сфері послуг вимагає розробки системи показників, яка забезпечила б можливість всестороньої характеристики її діяльності та сприяла розробці обгрунтованої економічної та соціальної політики на сучасному етапі.

При розробці системи показників необхідно враховувати наступні умови:

· системний підхід в обгрунтуванні її методологічних принципів;

· можливості застосування сучасних статистичних методів аналізу

· різних сторін діяльності підприємств, а також сфери посуг в цілому;

· діючі форми статистичного спостереження;

· використання показників, прийнятих в міжнародній статистиці, з врахуванням особливостей соціально-економічного рохзвитку України.

Система показників сфери послуг- це комплекс взаємоповяза них показників, які всестороннє характеризують стан і розвиток цього сектора економіки, а також окремих його складових.

Враховуючи специфіку сфери послуг, система показників повинна базуватися на побудові узагальнюючих макроекономічних показників розвитку кожної галузі цієї сфери та видів економічної діяльності на різних стадіях процесу відтворення у взаємоузгодженості з відповідними показниками інших сфер екноміки, а також з головними макроекономічними показниками. Група таких узагальнюючих показників є складолвою системи національних рахунків і дає можливість відстежити та оцінити поетапне відтворення послуг, проаналізувати відповідні динамічні і регіональні показники, а також проводити міжнародні порівняння.

Враховуючи вщесказане, система статистичних показників, що характеризують розвиток сфери послуг складається з наступних блоків:

1. Показники чисельності, складу та потенціалу підприємств;

2.Фінансові результати. Показники ефективності та інвестицій;

3. Показники виробництва послуг;

4. Показники реалізації (платні послуги населенню);

5. Показники експорту та імпорту послуг;

6. Показники мегарівня, які застосовуються для міжнародних

порівнянь.

В складі цих блоків виділяються показники різних послуг, що дозволяє проводити наскрізні співставлення відповідних груп показників по всіх галузях та видах послуг.

В перший блок входять наступні показники: число підпрємств сфери послуг; частка підприємств, що займається наданням ринкових послуг; випуск послуг на одне підприємство; середня чисельність працівників; частка середньої чисельності працівників сфери послуг в загальній чисельності працівників зайнятих в економіці; фонд нарахованої заробітної плати; частка фонду нарахованої зарабітної плати працівників сфери послуг в загальному фонді нарахованої зарабітної плати в економіці; основні фонди по балансовій вартості на кінець року; частка основних фондів сфери послуг в загальній вартості основних фондів в економіці країни; фондоозброєність праці; оборотні виробничі фонди; частка оборотних фондів в складі виробничих фондів.

Другий блок містить такі показники: валовий прибуток (збиток); чистий прибуток від реалізації послуг рентабельності окремих видів послуг; загальна і чиста рентабельність, чистий прибуток від реалізації послуг на 1 грн. обсягу витрат на виробництво і реалізацію послуг, читий прибуток від реалізації надійшли в звітному періоді безпосередньо до каси юридичної особи готівкою або на її рахунок через банківські установи України за безготівковим розрахунком, включаючи суми, які надійшли за виконані послуги в рахунок погашення заборгованості їз заробітної плати, стипендій, пенсій, дотацій з державного або місцевого бюджету взагалі, надання послуг на пільгових умовах згідно з чинним законодавством, а також суми компенсацій за реалізовані послуги товарів та продуктів (натуроплата).

3. Показник «Оплачено послуг готівкою» - це загальна сума фінансових надходжень за реалізовані населенню платні послуги, які надайшли в звітному періоді до каси юридичної особи лише готівкою. До цього обсягу не включаються оплата за безготівковим розрахунком, компенсації за надані послуги та натуроплата послуг.

4. Показник «Оплачено послуг у рахунок погашення заборгованості із заробітної плати, стипендій, та пенсій» -е загальна сума фінансових надходжень за реалізовані населенню платні послуги, яка надійшла у звітному періоді на рахунок юридичної особи через банківські установи України в рахунок погашення заборгованолсті їз заборгованості їз заробітної плати, стипендій, пенсій.

До обсягу реалізації платних послуг не включаються

. плата за державним страхуванням, разові збори, податки, проценти, штрафи, пені, що були стягнені через несплату за надані послуги або за порушення діючих положень, законів та за рішенням судів;

. виручка від продажу всіх видів продовольчих та непродовольчих товарів;

. витрати юридичної особи на господарське утримання обєктів соціально-культурного та побутового призначення (житловий фонд, гуртожитки, готелі, спортивні споруди, клуби, санаторно- курортні установи, бібліотеки, дошкільні заклади);

. усі види безплатних послуг, що надаються юридичними особами, фінансування яких здійсьнюється за рахунок коштів державного та / або місцевих бюджетів (безплатне навчання, лікування);

. послуги, які надані підприємствами своїм працівникам безкоштовно.

Споживання населенням товарів та послуг.

Споживання являється заключною стадією відтаорення, яке зводиться до використання виробленого продукту для задоволення певних потреб.

Розрізняють проміжне та кінцеве споживання.

Проміжне споживання представляє собою вартість продуктів та послуг, спожитих на протязі даного періоду з метою виробництва інших товарів та послуг. До складу проміжного споживання включаються матеріальні продукти і матеріальні послуги, витрати організацій, які здійснюються в інтересах виробництва, нематеріальні послуги. Зокрема:

. витрати на купівлю спожитих продуктів, крім покупки квартир та будинків;

. витрати на купівлю ринкових споживчих послуг, вироблених домашніми господарствами для власного кінцевого споживання;

. поступлення продуктів та послуг в натурі в якості оплати.

Кінцеве споживання – це витрати господарських одиниць на прродукти та послуги, які використовуються безпосередньо для задоволення поточних індивідуальних та колективних потреб людей, послуг на 1 грн. затрат на оплату праці, фондовіддача, фондоємкість, матеріаловіддача, матеріаломісткість. В окрему підсистему зведені показники: інвестицій на її розвиток, до яких відносяться інвестиції в сферу послуг всього, в тому числі довгострокові та короткостроукові інвестиції, інвестиції, які здійснюють підприємства сфери послуг, джерела інвестицій в сферу послуг, власні та залучені кошти; а також показники поточних затрат живої та уречевленої праці, повязані з функціонуванням сфери послуг: частка матеріальних затрат, частка на оплату праці, затрати на оплату праці в розрахунку на 1 грн. реалізації послуг, затрати на виробництво і реалізацію послуг на 1 грн. обсягу реалізації послуг, виручка від реалізації послуг без ПДВ.

В сфері послуг фондовіддача розраховується за формулою:

Ф=ВДВ/Фс,

 

де ВДВ- валова додана вартість від виробництва послуг;

Фс – середньорічна вартість основних фондів.

Матеріаломісткість в сфері послуг розраховують:

за вартістю оборотних фондів: МЄ= ОБФ/ВДВ,

за вартістю проміжного споживання: МЄ= ПС/ВДВ.

В якості показників ефекта при виробництві послуг використовують ВДВ і прибуток, а на ринках послуг- обсяг реалізації послуг населенню, валовий дохід і прибуток. Показники ефекта утворюють систему показників результатів функціонування сфери послуг. Ресурсами сфери послуг виступають: трудові ресурси, зайняті в цій сфері (Т), основні (Ф) і оборотні (ОБФ) фонди задіяні у виробництві послуг. Ефективність використання ресурсів сфери послуг здійснюють за формулою:

Ер= ВДВ/ Т+Фс+ОБФс.

Ефективність поточних затрат в сфері послуг розраховують за формулою:

Ез= ВДВ/ ФОП-ПС+ВСОК.

де ФОП- фонд оплати праці;

ВСОК- вартість споживання основнго капіталу.

Показник рентабельності в сфері послуг розраховують як;

. відношення чистого прибутку (П) до виручки від реалізації;

. відношеннявалового прибутку до середньорічної вартості основних фондів;

. відношення прибутку від виробництва послуг до затрат на їх виробництво.

Показник рентабельності окремих видів послуг визначається як відношення отриманого прибутку від наданої послуги до рівня її собівартості.

Третій блок включає характеристику засобів виробничої діяльності і послуг в цілому окремих видів діяльності підприємств та організацій різних видів, а також фізичних осіб. Сюди відносяться:

· валовий випуск ринкових послуг- сумарна вартість всіх

· вироблених за рік в економіці країни послуг (ринкових і неринкових) в основних цінах, тобто за мінусом податків на продукти, але включаючи дотації та інші субсидії, які отримує галузь;

· проміжне споживання- вартість всіх продуктів (крім основних фондів) і ринкових послуг, спожитих на протязі даного періоду в процесі виробництва і реалізації послуг;

· індекс валового випуску послуг;

· індекс фізичного обсягу послуг;

· обсяг виробництва послуг на душу населення.

Показники четвертого блоку використовуються для аналізу ринку послуг. Вони необхідні для оцінки попиту та пропозиції різного виду послуг. Сюди відносяться наступні показники: обсяг платних послуг населенню, темпи росту платних послуг на душу населення, індекс споживчих цін на платні послуги, індекс фізичного обсягу виробництва послуг на одного зайнятого в сфері послуг.

П’ятий блок відображає діяльність зовнішньоекономічного сектору країни та окремих регіонів в плані експорту та імпорту послуг.

Шостий блок включає показники, які використовуються для міжнародних порівнянь. Сюди відносяться: валовий випуск послуг, валовий випуск послуг на одного зайнятого, вартість проміжного споживання, частка послуг в валовому випуску товарів та послуг, частка зайнятих в сфері послуг, динаміка виробництва послуг на одного зайнятого, коефіцієнт покриття експортом імпорту послуг, коефіцієнт спеціалізації по послугах і т. д.

 

 


Тема 4.
Особливості маркетингу послуг як складової її економіки

4.1. Специфіка маркетингу послуг.

4.2.Становлення маркетингу послуг.

4.2.1.Історія вивчення маркетингу послуг.

4.2.2. Концепція Д. Ратмела.

4.2.3. Концепція П. Ейгліє і Е. Лангеарда.

4.2.4. Концепція К. Грьонроса.

4.2.5. Концепції М. Бітнер та Ф. Котлера.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)