АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Створення нового файлу для архітектурно - будівельного креслення житлового будинку та його компоновка

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. I. Анализ конечных результатов нового учебного года
  3. I. Вивчення нового матеріалу
  4. I. Вивчення нового матеріалу
  5. I. Сприйняття нового матеріалу.
  6. II. Вивчення нового матеріалу
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  8. II. Сприйняття нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Изучение нового материала.
  12. III. Опрацювання нового матеріалу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до лабораторних занять та самостійної роботи

З дисципліни “Комп’ютерна графіка” за темою

“Виконання архітектурно-будівельного креслення проекту житлового будинку у AutoCAD”

Для студентів напрямів підготовки 6.060101 “Будівництво” та 6.060102 “Архітектура” денної та заочної форм навчання

 

 

Дніпропетровськ

Методичні вказівки до лабораторних занять та самостійної роботи з дисципліни “Компю’терна графіка” за темою “Виконання архітектурно-будівельного креслення проекту житлового будинку у AutoCAD” для студентів напрямів підготовки 6.060101 “Будівництво” та 6.060102 “Архітектура” денної та заочної форм навчання / Уклад.: Недодатко С. О., Середа С. Ю. – Дніпропетровськ: ДВНЗ ПДАБА, - 2014. - 44 с.

 

Призначені для удосконалення викладання спеціального блоку інженерної комп’ютерної графіки студентам денної та заочної, у т. ч. дистанційної, форм навчання напрямів підготовки будівництво, архітектура.

Для виконання креслення треба мати певний рівень знань з інженерної графіки [1, 2, 5 - 7] та AutoCAD [3, 4, 8 - 10].

Вказівки надають практичні знання, вміння та навички для створення креслень за спеціальністю. Містять один з можливих шляхів виконання плану, фасаду, поперечного розрізу, плану покрівлі та фрагментів планів житлового будинку, оптимальний на думку укладачів. А також необхідні дані про стандартні [5, 6] правила оформлення креслень, умовні позначення будівельних конструкцій та елементів будинку.

 

Укладачі: Недодатко С. О., кандидат технічних наук, доцент кафедри

нарисної геометрії та графіки ДВНЗ ПДАБА,

Середа С. Ю, асистент кафедри нарисної геометрії та графіки

ДВНЗ ПДАБА.

 

Відповідальний за випуск: Ткач Д. І., кандидат технічних наук, професор,

зав. кафедри нарисної геометрії та графіки ДВНЗ ПДАБА.

 

Рецензент: Ткач Д. І., кандидат технічних наук, професор, зав. кафедри

нарисної геометрії та графіки ДВНЗ ПДАБА.

 

Затверджено на засіданні кафедри нарисної геометрії та графіки

ДВНЗ ПДАБА.

Протокол № 7 від 26.02.2014 р.

Зав. кафедри Ткач Д. І.

 

Затверджено на засіданні

Президії методичної ради

ДВНЗ ПДАБА.

Протокол № 7 (96) від 10.04.2014 р.

 

Зміст

Стор.

Вступ….....…………………........……………………………………….... 1. Створення нового файлу для архітектурно-будівельного креслення житлового будинку та його компоновка................................................... 2. Виконання плану першого поверху....................................................... 3. Виконання поперечного розрізу………………………………………. 3.1. Компоновка креслення і побудова координаційних осей……... 3.2. Викреслювання основних контурів розрізу…………………….. 3.3. Викреслювання елементів розрізу………………………………. 3.4. Нанесення розмірів та напису на розрізі………..………………. 3.5. Нанесення відміток рівнів на розрізі………..…………………... 4. Виконання фасаду.................................................................................... 4.1. Креслення сітки фасаду………………………………………….. 4.2. Креслення контуру фасаду............................................................. 4.3. Креслення елементів фасаду.......................................................... 4.4. Нанесення напису, штриховки та відміток рівнів на фасаді....... 5. Виконання плану покрівлі...................................................................... 5.1. Креслення зовнішнього контуру покрівлі……………………… 5.2. Креслення елементів покрівлі…………………………………… 5.3. Нанесення напису, розмірів та уклонів на плані покрівлі......… 6. Виконання плану третього поверху між осями 2 - 3 та Б - В.............. 7. Виконання плану другого поверху між осями 2 - 3 та Б - В............... 8. Підготовка файлу до друку креслення на плоттері з кольоровим оформленням............................................................................................... 9. Завдання на самостійну роботу.............................................................. Список рекомендованої літератури........................……………..............    

 

Вступ

Пропоновані методичні вказівки розроблені для того, щоб допомогти студентам у виконанні архітектурно-будівельного креслення проекту житлового будинку у системі AutoCAD, рис. 1.

Рис. 1. Архітектурно-будівельне креслення
проекту житлового будинку

У тексті методичних вказівок є наступні умовності:

• (...) – у круглих дужках за необхідністю дається переклад російською мовою команд, їх опцій тощо, якщо в AutoCAD вони висвітлюються англійською, і навпаки;

• [ Enter ], [ Ctrl ] – у квадратних дужках наведено назви клавіш клавіатури, наприклад, Enter, Control. Якщо необхідна комбінація клавіш, то [ Ctrl ]+[ S ]. Це означає, що спочатку треба натиснути першу клавішу і, утримуючи її, другу;

• { ОК }, { Отмена } – у фігурних дужках наведено назви кнопок різноманітних вікон: основного, меню, діалогових, команд тощо;

• <…> - у кутових дужках наведено інформацію “за замовчанням”, наприклад, числові дані тощо;

• → - послідовний вибір операцій, команд, опцій, інших даних;

• стрілка миші – вістря стрілки-вказівки миші;

• включити (виключити) те, що необхідно – на екрані навести стрілку миші на те, що необхідно і натиснути ліву кнопку миші;

• перетягнути - на екрані навести стрілку миші на необхідний елемент, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, мишею показати для нього нове місце (аналогічно роботі зі смугою прокрутки);

• вибір прицілом – у графічному вікні за допомогою миші навести приціл на необхідний об’єкт і натиснути ліву кнопку миші;

• вибір точки – у графічному вікні за допомогою миші навести графічний курсор на необхідну точку і натиснути ліву кнопку миші

 

Створення нового файлу для архітектурно - будівельного креслення житлового будинку та його компоновка

Відкрийте AutoCAD та створіть новий файл для архітектурно - будівельного креслення житлового будинку командою Создать. Оберіть у вікні Выбор шаблона потрібний шаблон [9] “СПДБ.А1. Горизонтальний. dwt ”, рис. 1.1. Відкриється новий файл “ Чертеж *. dwg ”, зовнішня та внутрішня частини якого будуть відповідати вимогам Системи проектної документації для будівництва (СПДБ). Це аркуш формату А1 з розмірами 841х594 мм, розташований горизонтально, рис. 1.2.

Збережіть файл на локальному диску D: комп’ютера, за яким Ви працюєте, у певній папці під власним іменем за допомогою команди Сохранить как…. Ім’я повинно складатися з: номеру групи, Вашого прізвища та порядкового номера файлу - 3. Наприклад, D:/Нарисна геометрія/ПЦБ-12-1_Сердюк_3.dwg.

Зробіть шар Основная надпись поточним та заповніть основний напис креслення як показано на рис. 1.2. Позначення “6.060101 – ПЦБ – 01592” складається з: 6.060101 – напрям підготовки “Будівництво”, ПЦБ – найменування спеціальності, 01592 – номер індивідуального плану.

Підготовка файлу до креслення проекту складається з наступного.

 
Рис. 1.1  
Рис. 1.2 По-перше, у статусному рядку включіть кнопки Шаговая привязка, Отображение сетки, Режим Орто, Объектная привязка, Динамический ввод, Отображение линий в соответствии с весами, рис. 1.3.
Рис. 1.3

По-друге, встановіть крок прив’язки по осям x та y 10 мм. Для цього у статусному рядку натисніть правою кнопкою миші Шаговая привязка та оберіть опцію Настройка з контекстного меню. Відкриється вікно Режимы рисования, рис. 1.4, де треба встановити крок прив’язки, включити 2 D пространство модели, відключити Показать сетку за лимитами.

Рис. 1.4 По-третє, підготуйте шари файлу креслення. Відкрийте вікно Диспетчер свойств слоев, рис. 1.5, команди Свойства слоя на панелі Слои вкладки Главная. Файл креслення має наступні шари: 0, Defpoints, Оборудование, Оси, Основная надпись, Размеры тощо.
Рис. 1.5

Кожен з шарів має певні властивості: Статус, Имя, Включено, Заморожено, Блокировано, Стиль печати, Печать, Пояснение та властивості об’єктів, розташованих на них: Цвет, Тип линий, Вес линий.

Для побудови стін, віконних та дверних прорізів, сходових маршів, вентиляційних каналів, що попадають у січні площини вертикальних та горизонтальних розрізів (планів), скористайтеся шаром 0. Якщо вони не попадають у січні площини, тому що знаходяться за ними в напрямках зору, будуйте їх у шарі Оборудование. Сітку координаційних осей - у шарі Оси. Розміри - у шарі Размеры. Написи - у шарі Текст.

Створіть новий шар Фасад для побудови контуру та елементів фасаду. Для цього натисніть кнопку Создать слой , рис. 1.5. Установіть властивості об’єктів шару Фасад у відповідності до таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 Властивості об’єктів шару Фасад
Имя Цвет Тип линий Вес линий
Фасад Красный Continuous 0,4 мм

Креслення, рис. 1, містить: фасад 4-1, плани першого, другого та третього поверхів, поперечний розріз 1-1, виконані у масштабі М 1:100 та план покрівлі, виконаний у масштабі М 1:200.

 

2. Виконання плану першого поверху

Одна з можливих технологій виконання архітектурно-будівельного креслення плану житлового будинку, оптимальна на думку авторів, надана у методичних вказівках [10]. Робота була виконана у електронній формі на форматі А3 з інженерної графіки. З попереднього Вашого файлу ПЦБ-12-1_Сердюк_2.dwg слід скопіювати готовий план з написом у новий ПЦБ-12-1_Сердюк_3.dwg. Для цього відкрийте його і виділіть план з написом. Натисніть праву кнопку миші для виклику контекстного меню редагування виділених об'єктів та оберіть команду Копировать с базовой точкой, рис. 2.1. На запит у командному рядку Базовая точка: оберіть за допомогою прив’язки Пересечение точку перетину осей А та 1. Закрийте файл. Вставте план з написом у новий файл. На запит у командному рядку Точка вставки: вкажіть точку з координатами 140, 140, рис. 2.2. Разом з планом до шарів нового файлу додалися шари попереднього файлу. Відредагуйте напис до виду План першого поверху (М1:100), рис. 1.

Рис. 2.1

Якщо файл креслення з планом першого поверху відсутній, то у новому файлі план слід виконати [10].

На плані проведіть слід січної площини вертикального поперечного розрізу 1-1 по сходових маршах, рис. 2.2. Для цього у шарі 0 нанесіть лише початковий і кінцевий штрихи довжиною 10 мм товщиною 0.8 мм. У штрихів нанесіть у шарі Размеры стрілки, що показують напрямок погляду справа наліво. Позначте січну площину двома цифрами 1 біля стрілок у шарі Текст. Слід врахувати, що в розрізах по сходах, січну площину зазвичай проводять по маршу розташованому ближче до спостерігача.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)