АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Побічні дії ліків на старий організм

Читайте также:
  1. Вимога про безоплатне усунення недоліків роботи, виконаної
  2. Несприятливі ефекти ліків
  3. Перелік питань до заліків та екзаменів
  4. Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за
  5. Порівняльна характеристика переваг і недоліків якісних та кількісних методів дослідження
  6. Послідовність дій під час оформлення вимоги та порядок зберігання ліків
  7. Правила роздавання ліків для приймання всередину
  8. Санітарні вимоги до умов виготовлення ліків в аптеках в асептичних умовах
  9. Система криміналістичних обліків
  10. Старий институционализм
  11. Сучасні проблеми створення дитячих ліків

§ Барбітурати

§ Сечогінні

§ Морфій

§ Аміназин, регітин

§ Саліцилати, НПЗП

§ Антибіотики, сульфаніламідні препарати

§ Глюкокортикоїди

§ Холінолітичні, спазмолітичні препарати

§ Адреналін та ін. адреноміметики

 

Висновки

· Таким чином, проблеми геріатри вимагають широкої участі громадськості, органів охорони здоров’я, соціального забезпечення та ін. Весь цей комплекс заходів при відповідній координації є важливим для організації обслуговування людей старших вікових груп.

· Особливе значення при цьому повинно надаватись ролі медсестри. Усвідомлення, що основним принципом у відношенні до геріатричного пацієнта повинна бути повага.

· Проблема адекватного догляду за хворими старечого віку є актуальною.

Соціальний феномен постаріння населення виник у другій половині 19 сторіччя в промислове розвинених країнах, в яких кількість літніх людей зросла майже вдвічі. Це викликало серйозні економічні, соціальні та психологічні зрушення в суспільстві та дало поштовх до розвитку нових наукових дисциплін, зокрема соціальної геронтології та геріатрії.

¡ Геронтологія це наука про старість, старіння окремої людини, його біологічні механізми, темпи, особливості, чинники та ін.

 

Треба чітко розрізняти поняття старіння і старості.

 

l Старість - це закономірне настання

періоду вікового розвитку.

l Старіння -- це руйнівний процес, який настає внаслідок наростаючої з віком пошкоджуючої дії зовнішніх і внутрішніх факторів, що веде до недостатності функцій організму. Старіння призводить до обмеження пристосування організму, розвитку вікової патології.

 

В житті людини виділяють 3 періоди.

n 1. період росту - до 20 р.

n 2. репродуктивний (до 45 р.)

n 3. старіння.

 

Зовнішні ознаки старіння:

l 1) зміна форми і статури тіла

l 2) уповільнення і порушення координації ходи

l 3) швидка психічна і фізична втомлюваність

l 4) зниження працездатності

l 5) поява на лиці зморшок

l 6) випадання, посивіння волосся

l 7) зниження гостроти зору і слуху

l 8) пам'яті

l 9) адекватності сприймання ситуації

Внутрішні ознаки старіння:

• 1) зниження активності умовних і безумовних рефлексів

• 2) м’язової сили і м’язового тонусу

• 3) погіршення діяльності ссе, органів травлення, виділення

• 4) пригнічення системи імунного захисту

• 5) порушення адаптації організму проти дії хворобливих чинників.)

Вікові періоди
(класифікація ВООЗ)

 

· 1. дитинство

· 2. юність

· 3. молодість

· 4. зрілий вік - 40-44 роки,

· 45-59 років - середній вік 60-74 років – похилий, 75-90 років - старі 90років і більше - довгожителі.

 

Біологія старіння: старіння людини

n - це закономірний біологічний процес, що визначається його індивідуальною, генетичне обумовленою програмою розвитку. Протягом життя у людини відбувається старіння одних складових елементів його організму і виникнення нових.

n Загальний розвиток організму людини можна поділити на 2 періоди: висхідний (він закінчується з періодом повної зрілості людини) і низхідний (він починається вже в 30-35 років). З цього часу поступово змінюються різні види обміну, стан функціональних систем організму, що невблаганно веде до обмеження його можливостей пристосовуватись, збільшується вірогідність патологічних процесів, гострих захворювань і смерті.

2 види старіння:

n Фізіологічного збереження розумових здібностей, фізичного здоров'я, працездатності, контактности зацікавленості до оточуючого сучасного. В організмі при цьому поступово і рівномірно наступають зміни у всіх фізіологічних системах з пристосуванням до його зменшених можливостей, передчасного (патологічного прискореного).- Воно спостерігається \ більшості людей. Характеризується більш раннім розвитком вікових змін. наявністю вираженої неоднорідності, гетерохронності в старінні різних систем і органів.

n Передчасне старіння обумовлено перенесеними хворобами, дією від'ємних факторів довкілля, значними фізичними і розумовими навантаженнями. Крім того прискорює старіння: гіподинамія, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем, грубі порушення режиму праці і відпочинку недосипання, переїдання, порушення регулярності прийому їжі. психоемоційні фактори, депресія, соціальна пасивність, невдоволення життям, порушення усталеного режиму трудової діяльності, втрата звичних зв'язків з колективом. Проявами передчасного старіння є легка втома. зниження працездатності, зниження пам'яті, емоційної сфери, репродуктивної здатності, зниження адаптаційних можливостей серцево-судинної і дихальної систем.

 

поняття календарного і біологічного віку.

n Біологічний може передувати календарному тоді ми говоримо про передчасне старіння. Біологічний вік визначається комплексною характеристикою функціонального стану різних систем, але чітких критеріїв для його визначення, на жаль, немає.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)