АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Несприятливі ефекти ліків

Читайте также:
  1. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  2. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  3. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  4. Аналіз ефективності використання основних фондів
  5. Аналіз ефективності лізингових операцій
  6. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання
  7. Аналіз проекту на основі комплексної експертизи. Критерії оцінки проектної ефективності
  8. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  9. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  10. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  11. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  12. Аналіз та оцінка ефективності фінансових інвестицій

Таке значне застосування ліків призводить до великої кількості несприятливих ефектів ліків (НЕЛ). “Усі наслідки поліфармакотерапії — зростаючі витрати, НЕЛ, а також зловживання ліками або їх невідповідне використання — з більшою ймовірністю трапляються серед осіб похилого віку, ніж у будь-який іншій віковій групі” [8].

Дослідження у Великобританії виявило, що НЕЛ були єдиною або частковою причиною 10% випадків госпіталізації в геріатричні відділення [9]. У Канаді підрахували, що в одній провінції у 20% людей похилого віку, госпіталізованих у лікарні невідкладної допомоги, були ускладнення в результаті використання ліків, що відпускаються за рецептом [10]. Однак тривають суперечки про те, чи є пряма залежність між цією непропорційно великою кількістю НЕЛ і віком. На думку Френка Янга [Frank Young], колишнього уповноваженого Агентства США з контролю за харчовими й лікарськими продуктами (FDA), це, найвірогідніше, пов’язано з кількістю ліків, які приймають люди похилого віку [11].

У США: 1 з кожних 6 людей має вік понад 60 років, однак вони застосовують: 1 з кожних 3 призначених доз транквілізаторів 1 з кожних 2 снодійних таблеток 1 з кожних 3 антидепресантів 2 з кожних 3 гіпотензивних ліків 2 з кожних 5 шлунково-кишкових засобів Джерело: Wolfe, S.M., Fugafe, Letal, Worst Pills Best Pills, Waslwglon, Public Citizen Health Research Group, 1988.

Хоча ліки можуть бути необхідними й суттєво впливати на здоров’я, так і на якість життя людей похилого віку, фармацевтичні фірми у своїх рекламних матеріалах занадто часто применшують ризик несприятливих ефектів. Наприклад, у деяких рекламних текстах, які фірма Wyeth-Ayerst використовувала в США в 1991 р. для запровадження на ринок свого нового нестероїдного протизапального препарату (НСПЗП) Лодину (етодолаку), стверджувалося, що він “добре переноситься в будь-якому віці”. Далі було сказано, що “у пацієнтів віком 65 років і більше” не було значних розходжень у картині побічних ефектів порівняно з населенням у цілому. Однак у цьому ж рекламному тексті дрібним шрифтом було стандартне зауваження, що етодолак, як й інші НСПЗП, може викликати ниркову недостатність і що найбільшого ризику зазнають люди похилого віку [12]. Заголовок зі словами “добре переноситься” також відволікає увагу від наявних даних про те, що етодолак викликає “звичайний спектр токсичних ефектів у верхньому відділі шлунково-кишкового тракту” [13].

Таблиця 4.1. Ліки, які частіше ніж інші пов’язують із несприятливими ефектами в осіб похилого віку
Тип ліків % від усіх НЕЛ
гіпотензивні 13,1
засоби для лікування паркінсонізму 13,0
кортикостероїди 12,3
психотропні 12,1
препарати наперстянки 11,5
інсулін і цукрознижуючі засоби 9,2
діуретики 8,0

Примітка. Цифри взято з багатоцентрового дослідження випадків госпіталізації геріатричних пацієнтів для невідкладної допомоги.

Джерело: Source: Denham, MJ., “Adverse drug reactions”, British Medical Bulletin, Vol 46, No 1, 1990, pp 53-62.

Як вказано у дослідженні, опублікованому Департаментом охорони здоров’я й соціального забезпечення США в 1989 р., “важливим фактором у кількості несприятливих ефектів ліків серед людей похилого віку є те, що їхні лікарі занадто покладаються на рекламні матеріали, розповсюджувані фірмами-виготовлювачами ліків” [14].

Відповідно до пропозиції FDA, фірми-виробники повинні забезпечувати лікарів ясною інформацією, що містить усі наявні дані про вплив на людей похилого віку ліків, які відпускаються за рецептом. У тих випадках, коли для конкретних ліків ці дані відсутні, виробники повинні ясно вказати, що такої інформації немає [15].

Подібно до того, як трагедія з талідомідом привела до більшої обережності у призначенні ліків вагітним жінкам і ретельніших перевірок для встановлення потенційного ризику ліків, повинна була статися серйозна подія, щоб викликати зміни щодо призначення ліків для літніх. Смертельні випадки серед людей похилого віку, які на початку 1980-х рр. приймали НСПЗП беноксапрофен (Опрен/Орафлекс), привели до вилучення цього препарату з продажу. Ба більше, це стало причиною появи чіткіших вказівок з боку органів регламентації про необхідність використовувати для оцінки нових ліків не тільки молодих добровольців, а й людей похилого віку, яким ці ліки будуть призначені [16].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)