АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обґрунтування вибору стратегій за допомогою моделі ADL/LC

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Алгоритм 1. Зупинка артеріальної кровотечі за допомогою закрутки
  3. Аналітичні показники та середні характеристики рядів динаміки. Трендові моделі
  4. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  5. В) Вибору джерел фінансування
  6. Варіанти стратегій розвитку організації й відповідні їм стратегії управління людськими ресурсами
  7. Введення заних за допомогою форматування
  8. Вибір моделі грошового потоку
  9. Вибір моделі транспортного засобу
  10. Види стратегій по підтримці конкурентних переваг по М.Портеру.
  11. Види стратегій фізичного розподілу
  12. Визначення вологості повітря за допомогою психрометрів

Назва моделі походить від абревіатури назви консалтингової фірми Arthur de Little та скорочення Life Cycle – життєвий цикл. У матриці ADL – LC по горизонталі (вісь Х) відкладається інтегральна багатофакторна оцінка конкурентної позиції яка дуже схожа за своїм змістом з конкурентним статусом моделі GE McKinsey. При її визначенні використовують до десяти факторів і їх вагові коефіцієнти, визначені шляхом експертних оцінок.

Вісь Х поділяється на п’ять можливих станів конкурентної позиції напряму діяльності: слабка, міцна, помітна, сильна, ведуча.

По вертикалі (вісь У) відкладається чотири стадії життєвого циклу галузі: народження, розвиток, зрілість, старіння.

Особливості стадії життєвого циклу за моделлю ADL – LC полягають в наступному:

1. Народження – зміни технологій, фрагментарність позицій на швидкомінливому ринку, енергійний пошук споживачів, швидкий ріст реалізації, але практично без прибутків, тому що все поглинають інвестиції.

2. Розвиток – подальше зростання обсягів реалізації із паралельним зростанням прибутків, але результат діяльності поки що може залишатися від’ємним.

3. Зрілість – обсяг реалізації та прибуток досягають максимального значення, NPV стає позитивним і зростає з часом.

4. Старіння – падіння обсягів реалізації та прибутків, приріст NPV знижується, але повільніше ніж прибуток.

Стратегічний аналіз та розробка стратегій за допомогою моделі ADL – LC зводяться до наступного:

1. Проводиться цільовий аналіз кожного напряму діяльності підприємства за результатами якого всі напрями діяльності заносяться в конкретні квадранти матриці.

2. По бізнесах, що потрапили у визначенні клітинки матриці робиться вибір одного стратегічного маршруту із 2-3-х можливих, потім у відповідності до обраного маршруту обирається можлива типова стратегія, яка конкретизується у відповідності до набору типових стратегічних оточень.

3. За допомогою спеціальних процедур і аналітичних інструментів проводиться стратегічне збалансування бізнес-портфелю підприємства за наступними критеріями:

· на визначену стратегічну перспективу проводиться збалансування стратегічних маршрутів бізнесів з урахуванням стадій життєвого циклу відповідних ринків;

· збалансування (оптимізація) бізнес-портфелю підприємства за обсягами потоку готівки (NPV);

· балансування портфелю за показником RONA (Return On Net Assest) “повернення на чисті активи”, тобто за показником середньозваженої норми прибутку на чисті активи;

· збалансування бізнес-портфелю за всіма іншими можливими критеріями.

Недоліки моделі ADL – LC:

1. Якість і точність результатів практичного використання моделі в значній мірі залежить від правильного визначення, як пройденого так і майбутнього відрізків реальної траєкторії життєвого циклу кожного ринку, що в умовах сучасного розвитку будь-якого ринку є досить складною задачею.

2. В моделі ADL – LC розглядаються не стратегії, що можуть змінити життєвий цикл, а дії, що відповідають змінам життєвого циклу.

3. Модель ADL – LC багатоваріантна, а стратегічний вибір може бути тільки одним, тому не досить якісне та нетворче використання моделі може призвести до неправильного вибору стратегії підприємства в цілому.

Підводячи підсумки по даній темі, можна зробити наступні висновки:

1. Всі моделі мають як переваги так і недоліки, тому для кожної конкретної бізнес-ситуації необхідно вибирати найбільш відповідну модель.

2. Використовувати подібні моделі можна й необхідно, але тільки за умови їхньої глибокої адаптації до специфіки економіки в цілому, так і до економічної ситуації підприємства.

3. Використання всіх типових моделей для визначення стратегічного шляху підприємства можливе тільки за умови наявності як високого кваліфікованих спеціалістів із стратегічного управління так і фахівців з конкретного бізнесу. В іншому випадку розробкою стратегії підприємства використанням матричних моделей краще не займатись.

4. Правильне практичне використання будь-якої типової матричної моделі це не тільки досить складна та відповідальна справа, але й майже завжди досить дороге задоволення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)