АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір моделі грошового потоку

Читайте также:
  1. B. вимірювання світлового потоку
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. IV. Перевірка застою і перекидання потоку в екрані
  4. Аналітичні показники та середні характеристики рядів динаміки. Трендові моделі
  5. В якому режимi бiльша нерiвномiрнiсть мiсцевих швидкостей в перерiзi потоку в трубi?
  6. Вибір альтернативної стратегії.
  7. Вибір бази практики
  8. ВИБІР БЛИСКАВКОВІДВОДІВ
  9. Вибір варіанта контрольної роботи
  10. Вибір варіанта контрольної роботи
  11. ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  12. Вибір варіанту контрольної роботи. Підбір і вивчення літератури.

Грошовий потік - різниця між притоками і відпливами коштів на підприємстві. При оцінці бізнесу застосовують одну з двох моделей грошового потоку:

1) грошовий потік для власного капіталу;

2) грошовий потік для всього інвестованого капіталу (без борговий грошовий потік).

Грошовий потік для власного капіталу використовується для розрахунку ринкової вартості власного капіталу (табл. 2).

Таблиця 2

Розрахунок грошового потоку для власного капіталу

Знак дії Показник
Плюс   Чистий прибуток після сплати податків
Амортизаційні відрахування
Плюс (мінус)   Зменшення (приріст) власного оборотного капіталу
Плюс (мінус) Зменшення (приріст) інвестицій в основні кошти
Плюс (мінус) Приріст (зменшення) довгострокової заборгованості
Разом Грошовий потік для власного капіталу

У грошовому потоці для всього інвестованого капіталу не розрізняється власний і позичковий капітал, а розраховується сукупний грошовий потік, тобто вартість всього інвестованого капіталу.

Розрахунок грошового потоку для всього інвестованого капіталу проводиться аналогічно визначення грошового потоку для власного капіталу, за винятком наступних операцій:

1) не враховується приріст довгострокової заборгованості;

2) не враховується зменшення довгострокової заборгованості;

3) не враховуються (не віднімаються з прибутку) грошові виплати за відсотками за обслуговування довгострокової заборгованості.

Порядок розрахунку грошового потоку для всього інвестованого капіталу подано в табл. 3.

Таблиця 3

Розрахунок грошового потоку для всього інвестованого капіталу

Знак дії Показник
Плюс Грошовий потік для власного капіталу
Виплата відсотків по заборгованості, які раніше були відняті при розрахунку чистого прибутку
Мінус Частина податку на прибуток (так як раніше відсотки за заборгованістю віднімалися з прибутку до сплати податків, повертаючи їх назад слід зменшити суму на величину податку на прибуток)
Разом Грошовий потік для всього інвестованого капіталу

У грошовому потоці для всього інвестованого капіталу чистий прибуток включає розмір відсотків за довгостроковими кредитами, так як весь інвестований капітал працює не тільки на створення прибутку, але і на виплату відсотків за кредитами, і якщо врахувати виплачені відсотки, відбудеться недооцінка ефективності використання капіталу.

Отже, в грошовому потоці для власного капіталу доводиться враховувати прогнозований рівень заборгованості з урахуванням нарахованих відсотків, що не потрібно при аналізі грошового потоку для всього інвестованого капіталу. А спрогнозувати рівень заборгованості і відсотки, що нараховуються, досить складно, оскільки рівень заборгованості залежить не тільки від необхідних капіталовкладень, але і від наявності власних коштів, причому процентні ставки за період прогнозування можуть змінитися, що вимагає консультацій з банківськими працівниками щодо тенденцій зміни ставок відсотка за заборгованостями.

Основна обставина, що враховується при виборі того або іншого виду грошового потоку: якщо прибуток (або грошовий потік) підприємства формується в основному за рахунок власних коштів без значних заборгованостей, то для оцінки підприємства використовується грошовий потік для власного капіталу; якщо прибуток формується в значної частини за рахунок залучення для виробництва позикових коштів, підприємство доцільніше оцінювати із застосуванням моделі грошового потоку для всього інвестованого капіталу, тобто без урахування плати за відсотками і змін за довгостроковими зобов'язаннями.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)