АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні положення дохідного підходу

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  10. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  11. II. Прикінцеві та перехідні положення
  12. III. Вправи з початкового положення стоячи.

I. Дохідний підхід до оцінки вартості підприємства (бізнесу)

Дохідний підхід вважається найбільш прийнятним з точки зору інвестиційних мотивів, оскільки будь-який інвестор, вкладає гроші в підприємство, що діє, в кінцевому рахунку купує не набір активів, що складається з будівель, споруд, машин, устаткування, нематеріальних цінностей і т.д., а потік майбутніх доходів, що дозволяє йому окупити вкладені кошти, отримати прибуток і підвищити свій добробут. З цієї точки зору всі підприємства, до яких би галузей економіки вони не належали, виробляють лише один вид товарної продукції - гроші.

Дохідний підхід - це сукупність методів оцінки вартості об'єкта оцінки, заснованих на визначенні очікуваних доходів від об'єкта оцінки.

Доцільність застосування дохідного підходу визначається тим, що підсумовування ринкових вартостей активів підприємства не дозволяє відобразити реальну вартість підприємства, оскільки не враховує взаємодію цих активів і економічне оточення бізнесу.

 

Основні положення дохідного підходу

Дохідний підхід передбачає встановлення вартості бізнесу (підприємства), активу або частки (вкладу) у власному капіталі, у тому числі статутному, або цінного паперу шляхом розрахунку приведених до дати оцінки очікуваних доходів. Даний підхід використовують, коли можливо обґрунтовано визначити майбутні грошові доходи оцінюваного підприємства.

Методи дохідного підходу до оцінки бізнесу засновані на визначенні теперішньої вартості майбутніх доходів. Основні методи - це:

- метод капіталізації доходу;

- метод дисконтування грошових потоків.

При оцінці методом капіталізації визначається рівень доходу за перший прогнозний рік і передбачається, що дохід буде таким же і в наступні прогнозні роки (у разі застосування методу дисконтування грошових потоків визначається рівень доходів за кожен рік прогнозного періоду).

Метод використовується при оцінці підприємств, які встигли накопичити активи, що приносять стабільний дохід.

Якщо передбачається, що майбутні доходи будуть змінюватися по рокам прогнозного періоду, коли підприємства реалізують інвестиційний проект, що впливає на грошові потоки, або є досить молодими, застосовується метод дисконтування грошових потоків. Визначення вартості бізнесу цим методом засноване на роздільному дисконтування різночасних грошових потоків, що змінюються.

Передбачається, що потенційний інвестор не заплатить за цей бізнес суму більшу, ніж теперішня вартість майбутніх доходів від цього бізнесу, а власник не продасть свій бізнес за ціною, яка нижче поточної вартості прогнозованих майбутніх доходів. В результаті взаємодії сторони прийдуть до згоди про ринкову ціну, рівну поточній вартості майбутніх доходів.

Грошові потоки - це серія очікуваних періодичних надходжень коштів від діяльності підприємства, а не одноразове надходження всієї суми.

Ринкова оцінка бізнесу багато в чому залежить від його перспектив. Саме перспективи дозволяють врахувати метод дисконтування грошових потоків. Даний метод оцінки вважається найбільш прийнятним з точки зору інвестиційних мотивів і може бути використаний для оцінки будь-якого діючого підприємства. Існують ситуації, коли він об'єктивно дає найбільш точний результат оцінки ринкової вартості підприємства.

Переваги дохідного підходу:

- враховується прибутковість підприємства, що відображає основну мету його функціонування - отримання доходу власником;

- застосування підходу необхідно при прийнятті рішень про фінансування, аналіз доцільності інвестування, при обґрунтуванні рішень про купівлю-продаж підприємства;

- підхід враховує перспективи розвитку підприємства.

Результати дохідного підходу дозволяють керівникам підприємств виявляти проблеми, які гальмують розвиток бізнесу; приймати рішення, спрямовані на збільшення доходу.

Деякі підприємства складно оцінити за допомогою витратного підходу, а для використання порівняльних методик оцінки немає відповідної ринкової інформації, наприклад, це:

- підприємства, пов'язані з інформаційно-рекламної сферою діяльності, так як їх вартість залежить від розмірів і ефективності початкових витрат, майбутніх обсягів реалізації послуг та чистих доходів;

- підприємства, діяльність яких базується на нових технологіях, коли вартість підприємства істотно залежить від кон'юнктури відповідного сектора ринку;

- підприємства, що мають виняткові права, канали зв'язку, канали реалізації продукції, послуг, володіння якими дозволяє таким підприємствам обмежити конкуренцію на відповідному ринку і отримувати високі і стабільні доходи, а отже, мати високу вартість;

- підприємства, що діють на ринку інтелектуальних послуг (оціночних, медичних, юридичних, аудиторських та ін.), так як їх вартість в значній мірі залежить від індивідуальних якостей керівника, його кваліфікації, зв'язків і т.д.

Основні недоліки дохідного підходу:

- прогнозування довгострокового потоку доходу ускладнене сформованою недостатньо стійкою економічною ситуацією в Україні, через що вірогідність неточності прогнозу збільшується пропорційно строкову прогнозного періоду;

- складність розрахунку ставок капіталізації та дисконтування;

- у процесі прогнозування грошових потоків або ставок дисконтування встановлюються різні припущення і обмеження, що носять умовний характер;

- вплив факторів ризику на прогнозований дохід;

- багато підприємств не показують у звітності реальний дохід, на аналізі якого базується дохідний підхід, або ж показують збитки.

При оцінці прогнозованих різночасних грошових потоків підприємства враховується вартість грошей у часі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)