АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір методів розрахунку ставок дисконтування

Читайте также:
  1. III.Дифференциация ставок заработной платы.
  2. Алгоритм розрахунку
  3. Б. Методика розрахунку збитків від забруднення водних ресурсів.
  4. В якому випадку не враховується тиск на поверхні рідини при розрахунку навантажень, що спричиняє рідина на тверді поверхні?
  5. В9. Правописание приставок
  6. Вибір альтернативної стратегії.
  7. Вибір бази практики
  8. ВИБІР БЛИСКАВКОВІДВОДІВ
  9. Вибір варіанта контрольної роботи
  10. Вибір варіанта контрольної роботи
  11. ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  12. Вибір варіанту контрольної роботи. Підбір і вивчення літератури.

Ставка дисконтування - коефіцієнт перерахунку, використовуваний для приведення майбутнього грошового потоку в поточну вартість на дату оцінки, що відображає очікувану або потрібну інвестору (покупцю підприємства) ставку доходу. Синоніми, що використовуються у вітчизняній літературі: "ставка дисконту", "коефіцієнт дисконтування", "норма дисконтування".

Ставка дисконтування або вартість залучення капіталу повинна розраховуватися з урахуванням трьох чинників:

1) наявність у підприємств різних джерел залученого капіталу, які вимагають різних рівнів компенсації;

2) необхідність урахування вартості грошей у часі;

3) чинник ризику.

Залежно від обраної моделі грошового потоку (який тип грошового потоку використовується для оцінки в якості бази) застосовують різні методики визначення ставки дисконтування, найбільш поширеними з яких є наступні (табл. 4):

- для грошового потоку для власного капіталу – модель оцінки капітальних активів, модель кумулятивної побудови;

- для грошового потоку для всього інвестованого капіталу - модель середньозваженої вартості капіталу.

Для грошового потоку для власного капіталу застосовується ставка дисконтування, рівна необхідній власнику ставці віддачі на вкладений капітал.

Таблиця 4

Методи визначення ставки дисконтування

Вид грошового потоку Методи визначення ставки дисконтування
Грошовий потік для власного капіталу Метод кумулятивної побудови: заснований на підсумовуванні безризикової ставки доходу та надбавок за ризик інвестування в оцінюване підприємство. Метод найкращим чином враховує всі види ризиків інвестиційних вкладень, пов'язані як з факторами загального для галузі і економіки характеру, так і зі специфікою оцінюваного підприємства. Розрахунки проводять за формулою де DR - ставка дисконтування; DRs- безризикова ставка доходу; Ri - премія за i-тий вид ризику; n - кількість премій за ризик.
Модель оцінки капітальних активів (САРМ -Capital Asset Pricing Model) заснована на аналізі масивів інформації фондового ринку. Ставка дисконтування визначається за формулою: де DR - необхідна норма доходу на власний капітал; Ri - норма доходу за безризиковими вкладеннями; - коефіцієнт бета;

 

Продовження табл. 4

  Rm - середньоринкова норма прибутковості; S1- додаткова норма доходу за ризик інвестування в конкретну компанію (несистемні ризики); S2 - додаткова норма доходу за ризик інвестування в малу компанію; C - додаткова норма доходу, що враховує ризик. Для реалізації моделі САРМ необхідно обґрунтувати три компоненти: безризикову ставку, середню ставку доходу для даного сегмента ринку і коефіцієнт бета.
Грошовий потік для всього інвестованого капіталу Модель середньозваженої вартості капіталу (WACQ - Weighted Average Cost of Capital): передбачає визначення ставки дисконтування підсумовуванням зважених ставок віддачі на власний капітал і позикові кошти, де в якості ваг виступають частки позикових і власних коштів у структурі капіталу. Ставка віддачі на позикові кошти є процентною ставкою банку за кредитами і розраховується за такою формулою: де WACC - середньозважена вартість капіталу (ставка дисконтування); ki - вартість залучення капіталу з джерела; Wi - частка джерела капіталу в структурі капіталу підприємства; n - кількість джерел коштів. Зазвичай цю модель деталізують наступним чином: де kd - вартість залучення позикового капіталу; tc - ставка податку на прибуток підприємства; Wd - частка позичкового капіталу в структурі капіталу підприємства; Kp - вартість залучення акціонерного капіталу (привілейовані акції); Wp - частка привілейованих акцій у структурі капіталу підприємства; K3 - вартість залучення акціонерного капіталу (звичайні акції); W3 - частка звичайних акцій в структурі капіталу підприємства. Середньозважена вартість капіталу - витрати, пов'язані з залученням власного та позикового капіталу. Вартість залучення позикового капіталу (kd) зменшується на ставку податку на прибуток підприємства (I), оскільки у разі включення відсотків за довгостроковими зобов'язаннями в собівартість, їх величина виключається з оподатковуваного прибутку.

- коефіцієнт бета – це показник систематичного ризику, що відображає амплітуду коливань загальної прибутковості акцій конкретної компанії порівняно із загальною прибутковістю фондового ринку в цілому, він відображає мінливість цін на акції окремої компанії порівняно із змінами в котируванні всіх акцій, що обертаються на даному ринку. Якщо він більше 1, значить акції підприємства більш чутливі до систематичного ризику, ніж фондовий ринок в середньому і, отже, у це підприємство більш ризиковано вкладати кошти, ніж в середнє підприємство, що діє на ринку. Якщо навпаки, значить ціна акцій компанії менше залежить від загальноринкових факторів, а отже, ризик інвестування менше, ніж ризик, характерний в середньому для даного ринку.

Модель САРМ і метод кумулятивної побудови засновані на тому, що інвестор готовий йти на ризик тільки в тому випадку, якщо це обіцяє додаткову вигоду порівняно з безризиковими вкладеннями.

З одного боку, модель САРМ краще кумулятивного методу побудови, так як коефіцієнт бета, що статистично розраховується, дозволяє уникати суб’єктивності в оцінці. З іншого боку, на даному етапі розвитку вітчизняного фондового ринку історія котирувань досить коротка, що утрудняє аналіз прибутковості за кілька років; до того ж на ринку обертаються акції порівняно невеликої кількості підприємств, а застосування моделі САРМ для закритих компаній вимагає додаткових коригувань.

Середньозважена вартість капіталу - витрати, пов'язані з залученням власного та позикового капіталу.

Використання методів, зазначених у табл. 4, дозволяє отримати річну ставку дисконтування. Однак іноді при дисконтування грошового потоку потрібне визначення поточної вартості грошових потоків менших періодів, наприклад, при аналізі варіантів реконструкції, у деяких випадках при оцінці незавершеного будівництва (якщо аналізуються витрати на завершення будівництва об'єкта) і т.п.

Для перетворення річної ставки дисконтування використовують такі формули:

 

 

Після визначення ставок дисконтування розраховують вартість підприємства в післяпрогнозний період, для чого часто використовують модель Гордона.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)