АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод чистих активів

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Метод опроса
  3. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  4. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  5. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  6. I. Метод стандартизации
  7. I. Методы выбора инновационной политики
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  10. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  11. I.1.3. Организационно-методический раздел
  12. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Метод чистих активів заснований на коригуванні балансу підприємства у зв'язку з тим, що балансова вартість активів і зобов'язань підприємства рідко відповідає їх ринкової вартості.

Коригування балансу підприємства проводиться в кілька етапів:

1) оцінюється обґрунтована ринкова вартість кожного активу балансу окремо;

2) визначається поточна вартість зобов'язань підприємства;

3) розраховується оцінна вартість власного капіталу підприємства як різниця між обґрунтованою ринковою вартістю суми активів підприємства і поточною вартістю всіх його зобов'язань.

Метод чистих активів є непрямим методом визначення вартості комерційного підприємства. Отримана таким чином вартість діючого підприємства не завжди об'єктивно відображає його дійсну вартість, але через дефіцит ринкової інформації цей метод є одним з базових для з'ясування вартості бізнесу в Україні.

В рамках оцінки бізнесу при використанні методу чистих активів традиційний баланс підприємства замінюється скоригованими балансом, в якому всі активи (матеріальні і нематеріальні), а також всі зобов'язання показані за ринковою або будь-якою іншою відповідною поточною вартістю.

Розрахунок з визначення вартості чистих активів представлено у формі таблиці. 9.

Таблиця 9

Розрахунок вартості чистих активів

№ з/п Показник Величина показника за балансом, тис. грн. Величина показника за оцінкою, тис. грн.
  I. Активи Величини показників переписуються з балансу підприємства на останню звітну дату (дату, максимально наближену до дати оцінки). Величини вартостей показників визначаються оцінювачем. Одержувані значення можуть як збігатися, так і істотно відрізнятися від значень, зазначених у балансі.
  Нематеріальні активи
  Основні засоби
  Незавершене будівництво
  Дохідні вкладення в матеріальні цінності
  Довгострокові і короткострокові фінансові вкладення
  Інші позаоборотні активи
  Запаси
  ПДВ за придбаними цінностей
  Дебіторська заборгованість
  Грошові кошти
  Інші оборотні активи
  Усього активи, що приймаються до розрахунку (сума ряд. 1-11)
  II. Пасиви
  Довгострокові зобов'язання за позиками і кредитами
  Інші довгострокові зобов'язання
  Короткострокові зобов'язання за позиками і кредитами
  Кредиторська заборгованість
  Заборгованість учасникам (засновникам) за виплатою доходів
  Резерви майбутніх витрат
  Інші короткострокові зобов'язання
  Разом пасиви, що приймаються до розрахунку (сума ряд. 13-19)
  Вартість чистих активів (ряд. 12 - ряд. 20)

Вартість кожного з активів і пасивів визначається індивідуально для кожного класу активів - пасивів.

1. Активи, які беруть участь у розрахунку, - це грошове і не грошове майно підприємства, до складу якого включаються за балансовою вартістю наступні статті:

1) позаоборотні активи;

2) запаси і витрати, грошові кошти, розрахунки та інші активи.

Позаоборотні активи відображаються в першому розділі балансу. З розрахунків виключається балансова вартість власних акцій товариства, викуплених у акціонерів.

Особливості коригування першого розділу балансу представлені у табл. 10.

Таблиця 10

Особливості коригування I розділу балансу при методі чистих активів

№ з/п Етап робіт по корегуванню вартості активів Примітка
     
  Виявляються і оцінюються нематеріальні активи При розрахунку величини чистих активів приймаються тільки ті нематеріальні активи, що обліковуються у першому розділі бухгалтерського балансу, які відповідають наступним вимогам: - безпосередньо використовуються в основній діяльності підприємства і приносять дохід (права користування земельними ділянками, природними ресурсами, патенти, ліцензії, ноу-хау, програмні продукти, монопольні права і привілеї, включаючи ліцензії на певні види діяльності, організаційні витрати, торгові марки, товарні знаки і т.п.); - мають документальне підтвердження витрат, пов'язаних з їх придбанням або створенням; - право на володіння даними нематеріальними правами повинно бути підтверджено документом (патентом, ліцензією, актом, договором і т.п.), виданими відповідно до законодавства.
  Визначається ринкова вартість нерухомості Оцінюються всі об'єкти, незалежно від того, використовуються вони чи ні у виробничій діяльності підприємства, нерідко допускається використання спрощених методів оцінки (наприклад, замість детального визначення непрямих витрат на будівництво об'єкта допускається використання їх усередненої величини у відсотках від прямих витрат).
  Визначається обґрунтована ринкова вартість машин і устаткування Часто єдино можливим є витратний підхід до оцінки. На відміну від нерухомості, ринкова вартість якої має тенденцію до зростання, балансова і ринкова вартість машин і устаткування можуть збігатися.

 

 

Продовження табл. 10

     
  Визначається ринкова вартість фінансових вкладень підприємства Фінансові вкладення - інвестиції підприємства в цінні папери і в статутні капітали інших організацій, а також надані іншим організаціям позики на території країни і за її межами. Якщо акції котируються, то їх вартість відома з даних фондового ринку, якщо ж акції не котируються, то оцінювач проводить відповідні розрахунки щодо визначення їх вартості. Якщо підприємств, в які вкладалися кошти, вже не існує, оцінювач підтверджує факт їх ліквідації випискою з реєстру.
  Оцінюються незавершені капітальні вкладення Незавершені капітальні вкладення – ті, що знаходяться на балансі підприємства, об'єкти незавершеного будівництва та обладнання до встановлення. Обладнання до встановлення зазвичай приймається у розрахунки за балансовою вартістю (не коригується), аналогічно можуть прийматися за балансовою вартістю й інші капітальні вкладення, якщо дати цих вкладень близькі до дати оцінки (вироблені протягом останнього року).

Коригування другого розділу балансу підприємства. В цілях оцінки коригуються запаси і витрати, грошові кошти, розрахунки та інші активи, що відображаються у другому розділі бухгалтерського балансу, за винятком заборгованості учасників (засновників) за внесками до статутного капіталу та балансової вартості власних акцій, викуплених у акціонерів.

Особливості коригування окремих статейдругого розділу балансу підприємства:

1) Товарно-матеріальні запаси переводяться в поточну вартість, виробничі запаси оцінюються за поточними цінами з урахуванням витрат на транспортування і складування, застарілі та ті, що прийшли в непридатність, запаси списуються. Запаси можуть накопичити значний знос, який враховується у розрахунках, визначається оцінювачем самостійно або із залученням сторонніх фахівців з експертизи таких запасів. Так, дорога тканина, що пролежала кілька років на складі, за результатами експертизи може бути ідентифікована як ветош, і відповідно після коригування її вартість буде незначною;

2) Готова продукція оцінюється за ринковою вартістю. Не коригується та частина готової продукції, що випущена згідно з укладеним договором;

3) Витрати майбутніх періодів оцінюються за номінальною вартістю, якщо ще існує пов'язана з ними вигода, якщо ж вигода відсутня, то величина витрат майбутніх періодів списується. Висновок оцінювача: "Вартість витрат майбутніх періодів не корегувалася і оцінювалася за номінальною вартістю, так як у підприємства існує пов'язана з даними активами вигода";

4) Грошові кошти не підлягають коригуванню, якщо немає рахунків у проблемних банках.

5) Дебіторська заборгованість аналізується за строками її погашення, виявляється прострочена заборгованість з подальшим поділом її на дві частини:

- безнадійну, що виключається з розрахунків по визначенню вартості, наприклад дебіторська заборгованість, за якою минув трирічний строк позовної давності;

- заборгованість, яку підприємство ще сподівається отримати (вона бере участь у розрахунках, оцінюється дисконтуванням майбутніх основних сум і виплат відсотків до їх поточної вартості).

При аналізі дебіторської заборгованості оцінювач повинен перевірити, чи не є сумнівними векселі, випущені іншими підприємствами. При оцінці виданих авансів і дебіторської заборгованості інших покупців і замовників, величина яких незначна, їх ринкова вартість зазвичай приймається рівною сумі номінальної.

Якщо платежі з погашення дебіторської заборгованості очікуються протягом трьох місяців від надійного дебітора, вартість такої заборгованості не дисконтується, а приймається рівною величині, зазначеній в балансі. Якщо прийнято рішення дисконтувати частину дебіторської заборгованості, то ринкова вартість цієї дебіторської заборгованості визначається множенням величини балансової вартості заборгованості на коефіцієнт дисконтування залежно від терміну неплатежу за зобов'язаннями.

Коефіцієнти дисконтування визначаються для кожної організації-дебітора з урахуванням терміну неплатежу по грошовим зобов'язаннями. Дебіторська заборгованість, яку можна продати на ринку боргових зобов'язань, оцінюється за даними цього ринку.

2. Пасиви, які беруть участь у розрахунку, - це зобов'язання підприємства, до складу яких включаються наступні статті:

- довгострокові і короткострокові зобов'язання за позиками і кредитами;

- інші довгострокові зобов'язання;

- кредиторська заборгованість;

- заборгованість учасникам (засновникам) по виплаті доходів;

- резерви майбутніх витрат;

- інші короткострокові зобов'язання.

Зобов'язання підприємства переводяться в поточну вартість.

 

3. Вирахуванням вартості зобов'язань підприємства з ринковою вартості його активів отримують ринкову вартість власного капіталу підприємства або відповідно вартість 100% пакету акцій. У разі оцінки не контрольного пакету акцій робиться знижка.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)