АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод капіталізації доходу

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Метод опроса
  3. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  4. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  5. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  6. I. Метод стандартизации
  7. I. Методы выбора инновационной политики
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  10. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  11. I.1.3. Организационно-методический раздел
  12. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Метод застосовується для оцінки "зрілих" підприємств, які мають певну прибуткову історію господарської діяльності, встигли отримати активи, стабільно функціонують.

Порівняно з методом дисконтування грошових потоків, метод капіталізації доходу більш простий, оскільки не потрібно складання середньо- і довгострокових прогнозів доходів, однак його застосування обмежене колом підприємств із відносно стабільними доходами, що перебувають на стадії зрілості свого життєвого циклу, ринок збуту яких устоявся і в довгостроковій перспективі не передбачається значних змін.

Метод капіталізації доходу - оцінка майна на основі капіталізації доходу за перший прогнозний рік при припущенні, що величина доходу буде такою ж і в наступні прогнозні роки.

Капіталізація доходу - процес, який визначає взаємозв'язок майбутнього доходу і поточної вартості оцінюваного об'єкта.

Метод капіталізації доходу реалізується за допомогою капіталізації майбутнього нормалізованого грошового потоку або капіталізації майбутньої усередненої прибутку.

Метод використовується, якщо дохід підприємства стабільний. Якщо передбачається, що майбутні доходи будуть змінюватися за роками прогнозного періоду, для оцінки застосовується метод дисконтування грошових потоків.

Етапи методу капіталізації доходу:

1) обгрунтування стабільності отримання доходів;

2) вибір виду доходу, який буде капіталізований;

3) визначення величини доходу, що капіталізується;

4) розрахунок ставки капіталізації;

5) капіталізація доходу;

6) внесення підсумкових поправок.

Етап 1. Обґрунтування стабільності (відносної стабільності) отримання доходів проводиться на основі аналізу нормалізованому фінансової звітності.

Етап 2. Вибір виду доходу, який буде капіталізований. В якості доходу, що буде капіталізуватися, в оцінці бізнесу можуть виступати виручка чи показники, що так чи інакше враховують амортизаційні відрахування: чистий прибуток після сплати податків, прибуток до сплати податків, величина грошового потоку.

Капіталізація прибутку найбільше підходить для ситуацій, в яких очікується, що підприємство протягом тривалого строку буде отримувати приблизно однакові величини прибутку.

Етап 3. Визначення величини доходу, що капіталізується. В якості величини доходу, що підлягає капіталізації, може бути обрана:

1) величина доходу, спрогнозована на один рік після дати оцінки;

2) середня величина обраного виду доходу, розрахована на основі ретроспективних і, можливо, прогнозних даних.

Важливу роль відіграє нормалізація доходу, тобто усунення одноразових відхилень у потоках доходу.

Визначення розміру прогнозованого нормалізованого доходу здійснюється за допомогою статистичних формул по розрахунку простий середньої, середньозваженої середньої або методу екстраполяції.

Етап 4. Розрахунок ставки капіталізації. Ставка капіталізації - коефіцієнт, що перетворює дохід одного року у вартість об'єкта.

Ставка капіталізації характеризується співвідношенням річного доходу та вартості майна:

 

 

де V - вартість.

R - ставка капіталізації;

I - очікуваний дохід за один рік після дати оцінки;

Ставка капіталізації може встановлюватися оцінювачем на основі вивчення галузі.

Часто ставка капіталізації вибирається на основі ставки дисконтування.

Для цього із ставки дисконтування віднімається темп зростання доходу (грошового потоку або прибуток), що капіталізується. Якщо темп зростання доходу вважається рівним нулю, ставка капіталізації буде дорівнює ставці дисконтування.

Етап 5. Капіталізація доходу, тобто визначення вартості бізнесу за формулою:

 

V= I: R,

 

В оцінці бізнесу метод капіталізації доходу застосовується досить рідко через значні коливання величин прибутків або грошових потоків по рокам, характерні для більшості оцінюваних підприємств.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)