АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради до вивчення теми. Починаючи вивчати тему «Авіаційне страхування», студент насамперед повинен зробити акцент на його необхідності

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. IV. Вивчення нового матеріалу.
  9. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. V. Вивчення нового матеріалу
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

 

Починаючи вивчати тему «Авіаційне страхування», студент насамперед повинен зробити акцент на його необхідності, сутно­сті і значенні.

Авіаційне страхування — це цілий комплекс страхових послуг, що тягне за собою відповідальність по багатьох різних об'єктах, яка проявляється при настанні одного спільного для всіх випадку - авіаційної катастрофи.

Таким чином, саме авіаційному страхуванню найбільше при­таманна кумуляція ризику, коли відшкодування по випадках част­кової аварії набагато менше, ніж у разі випадків повної загибелі авіаційних суден.

З огляду на світовий досвід, до галузі авіаційного страхування, крім страхування авіасуден (каско), відносять багато, інших видів страхування: страхування авіазапчастин і двигунів, страхування від нещасних випадків пасажирів, членів екіпажів, авіадиспетчерів, страхування відповідальності аеропортів та власників (опе­раторів) ангарів та іншої продукції авіаційно-промислового комп­лексу і пов'язаних з авіацією галузей.

Необхідно звернути увагу на те, що в авіаційному страхуванні ризики можуть бути застраховані як в обов'язковій, так і в добровільній формах. Студенту слід розібратися в сутності цих форм авіаційного страхування, необхідності їх застосування.

Однією з причин введення обов'язкової форми авіаційного страхування в Україні можна вважати її вступ в члени ІКАО, а також приєднання до міжнародних конвенцій, які стосуються міжнародного права в сфері цивільної авіації. Тому студенту не­обхідно з'ясувати, якими саме конвенціями та іншими міжнародними зобов'язаннями керуються в цивільній авіації під час стра­хування ризиків.

Засвоїти, які види авіаційного страхування проводяться в Україні в обов'язковій формі, можна, якщо звернутись до Закону України «Про страхування».

В межах добровільних видів страхування ліцензії в Україні видаються на майнове страхування засобів повітряного транспорту і страхування відповідальності власників повітряних суден, включаючи відповідальність вантажоперевізника. Цим видам авіа­ційного страхування студенту треба приділити належну увагу.

Усі види страхування авіаційних ризиків регламентуються Повітряним Кодексом України: стаття 103 (обов'язкове страху­вання) і стаття 105 (страхування при авіаційних роботах).

Для більшого розуміння сутності і взаємозв'язків в страхуван­ні авіаризиків студенту необхідно детальніше розглянути питан­ня, що стосується суб'єктів страхування та організацій, які рег­ламентують діяльність ринку авіаційного страхування в Україні.

Характеризуючи суб'єкти ринку авіаційного страхування, важ­ливо згадати про особливі об'єднання авіастраховиків, які функ­ціонують в Україні. Так, кілька років на вітчизняному страхово­му ринку працює Національний консорціум авіастраховиків. На питанні про функції, що їх виконуєте об'єднання, студенту треба зосередити увагу.

До суб'єктів авіаційного страхування належить і Авіаційне страхове бюро, створене для координації діяльності національних страховиків в галузі авіаційного страхування, збору статистичних даних, розробки програм та методів страхування авіаційних ризиків і т. ін.

Далі при вивченні цієї теми необхідно зосередити увагу на конкретних видах страхування в авіаційній галузі. Розглядаючи кожний вид авіаційного страхування, треба враховувати певні їх ні особливості.

Як вже було зазначено, авіаційне страхування охоплює широ­ке коло специфічних ризиків, які виникають в результаті експлу­атації засобів Повітряного транспорту, але лідером серед бага­тьох видів авіаційного страхування, безперечно, виступає страху­вання авіасуден (каско). Цей вид страхування може бути прове­дений як в обов'язковій, так і в добровільній формах.

Починати розгляд страхування авіасуден (каско), як і будь-який інший вид страхування, треба з визначення суб'єктів страхування.

Власник повітряного судна (ПС), якщо він не перевізник (ПКУ, ст. 59), зобов'язує авіаексплуатанта застрахувати повітря


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)