АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Способи статистичного спостереження

Читайте также:
  1. А) Концентрация, вызывающая изменения, выходящие за пределы физиологических приспособительных реакций или, скрытую (временно компенсированную) патологию.
  2. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  3. Види і способи спостереження.
  4. Визначення конфлікту, зміст, типи і способи протікання
  5. Виникнення держави. Шляхи (способи) виникнення держави у різних народів світу
  6. Виникнення права. Шляхи (способи) формування права
  7. Граматичне значення і способи його вираження
  8. Дисципліни і способи її збереження
  9. Ефективність і способи її підвищення
  10. Завдання статистичного вивчення послуг
  11. Ініціація переказу грошей. Способи переказу готівкових грошей в Україні. СЕП, НСМЕП
  12. Інформаційний аркуш 12 Способи вираження почуттів

Статистична інформація може бути отримана різними способами, найважливішими з яких є безпосереднє спостереження, документальний облік фактів і опитування.

Безпосереднім називають таке спостереження, при якому самі реєстратори шляхом безпосереднього виміру, зважування, підрахунку або перевірки роботи і т.д. встановлюють факт, що підлягає реєстрації, і на цій підставі роблять записи у формуляри спостереження. Цей спосіб застосовують при спостереженні за запровадженням у дію житлових будинків, або наприклад при метеорологічному спостереженні.

Документальний спосіб спостереження заснований на використанні в якості статистичної інформації різного роду документів, як правило, облікового характеру. При належному контролі за постановкою первинного обліку і правильному заповненні статистичних формулярів документальний спосіб дає найбільш точні результати. Використовується, наприклад, при переоцінці основних фондів підприємств.

Опитування - це спосіб спостереження, при якому необхідні дані одержують зі слів респондента. Він припускає звертання до безпосереднього носія ознак, що підлягають реєстрації під час спостереження, і використовується для одержання інформації про явища і процеси, що не піддаються безпосередньому прямому спостереженню.

У статистиці застосовуються наступні види опитувань: усне (експедиційне), самореєстрація, кореспондентське, анкетне і явочне.

1) При усному (експедиційному) опитуванні спеціально підготовлені працівники (реєстратори) одержують необхідну інформацію на основі опитування відповідних осіб і самі фіксують відповіді у формуляри спостереження. За формою проведення усне опитування може бути прямим (як це має місце при переписі населення), коли лічильник "віч-на-віч" зустрічається з кожним респондентом, і опосередкованим, наприклад по телефону. Цей спосіб є досить точним, однак дорогим і використовується, наприклад, при переписах населення.

2) При самореєстрації формуляри заповнюються самими респондентами, а реєстратори роздають їм бланки, роз'ясняють правила їх заповнення, а потім збирають у заповненому вигляді.

3) Кореспондентський спосіб полягає в тому, що інформацію в органи, що ведуть спостереження, повідомляє штат добровільних кореспондентів чи відповідні організації, яким надіслані бланки і які дали згоду на їх заповнення і повернення статистичному органу у встановлені строки. Цей вид опитування вимагає найменших витрат, але не дає впевненості в тім, що отриманий матеріал є високоякісним, тому що не завжди можливо безпосередньо на місці перевірити правильність отриманих відповідей.

4)Анкетний спосіб припускає збір інформації у виді анкет. Визначеному колу респондентів вручаються спеціальні запитальники (анкети) або особисто, або шляхом публікації в періодичній пресі. Заповнення анкет носить добровільний характер і здійснюється, як правило, анонімно. Звичайно назад одержують менше анкет, чим розсилають. Цей спосіб збору інформації використовується при несуцільному спостереженні. Анкетне опитування застосовується в обстеженнях, де не потрібна висока точність, а потрібні наближені, орієнтовані результати, наприклад при вивченні суспільної думки про роботу міського транспорту, торговельних підприємств і т.д.

5) Явочний спосіб передбачає надання даних в органи, що ведуть спостереження в явочному порядку, наприклад при реєстрації шлюбів, народжень, розводів і т.д.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)