АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання статистичного вивчення послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Вивчення нового матеріалу
  4. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  5. II Завдання додому
  6. II. Вивчення нового матеріалу
  7. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  8. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  9. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  10. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  11. II. Практичне завдання.
  12. II. Практичне завдання.

 

Послуги відіграють важливу роль в житті людини.

Транспортна послуга – результат діяльності на транспорті, пов'язаний із задоволенням потреб населення в перевезеннях.

Ринок транспортних послуг – сфера надання послуг пасажирського автотранспорту з урахуванням сукупності соціально-економічних відносин на транспорті.

При формуванні ринку транспортних послуг за основу можна прийняти логістичну структуру системи пасажирських перевезень автотранспортом за видами сполучень [1, 19], яка базується на системному підході. Важливе значення має збалансування попиту на перевезення і пропозиції транспорту.

При цьому необхідно вирішити дві основні проблеми:

- задоволення потреби населення в перевезеннях як кількістю, так і якістю транспортних послуг;

- досягнення перевізниками максимального прибутку за рахунок збільшення доходів і зниження витрат.

Як відомо, суспільно-необхідні витрати на перевезення не є високорентабельними. Зменшення потреби населення в користуванні транспортом залежить від близькості місця проживання до сфери виробництва і споживання, або навпаки.

На сучасному етапі в Україні спостерігається перехід ринку транспортних послуг від олігополії, до форми поліполії, коли транспортну послугу надають багато відносно невеликих перевізників, які конкурують між собою на окремих ділянках загального ринку. Вони прагнуть до того, щоб їхні послуги виділялися порівняно з послугами конкурентів (у першу чергу – забезпечення якісного сервісу), або вони спекулюють на кон’юнктурі ринку.

Попит населення на перевезення вивчається визначенням існуючих пасажиропотоків. Дані про їхню величину та розподіл за часом і напрямком використовують для організації раціональної системи маршрутів та її коригування, координації роботи різних видів пасажирського транспорту, обґрунтування оптимальної структури і загальної кількості автотранспортних засобів та їх розподілу за маршрутами.

Показник забезпеченості автомобілями, що перебувають в приватній власності для країн Євросоюзу (Іспанія, Італія, Польща, Франція) в 3,5–5 разів вищий ніж для України. Середня відстань перевезення одного пасажира автомобільним транспортом (автобусами) у 2010 році становила 14,4 км, що порівняно з 2009 роком зросла на 2,7 кілометра.

У практиці статистики до послуг прийнято відносити різ­ні види діяльності, що не створюють матеріальних благ, тобто діяльність у невиробничій сфері.

Обсяг вироблених послуг (у діючих цінах, без ПДВ, з урахуванням субсидій, дотацій, пільг тощо) - це вартісна оцінка фактично вироблених підприємством послуг. Включає послуги вироблені та передані (або передбачені для передачі) споживачам - іншим підприємствам та населенню, а також послуги вироблені та призначені для внутрішнього споживання підприємством.

Обсяг реалізованих послуг (у ринкових цінах, включаючи ПДВ, без субсидій, дотацій, пільг тощо) - це доход підприємства від реалізації (передачі) послуг споживачам, незалежно від того оплачені вони чи ні. Враховується по моменту підписання актів на передачу послуг або підтверджується іншими документами (квитанціями, чеками, квитками тощо). У коло звітуючи входять госпрозрахункові підприємства та підприємства зі змішаною формою фінансування (юридичні особи та їх відокремлені структурні підрозділи), що ідентифікуються за основним видом діяльності, як підприємства сфери послуг.

Особливо важливий такий розподіл при вивченні стану народного добробуту. При обчисленні показників рівня життя слід брати до уваги лише ті послуги, що надаються галузями та видами діяльності, які входять до першої групи. Галузі та види діяльності, що входять до другої групи, задовольняють загальнодержавні та суспільні потреби і при обчисленні показників рівня жит­тя до уваги не приймаються.

У нас в країні розроблена досить детальна статисти­ка окремих видів діяльності, створені самостійні галузі статистики послуг, кожна з яких має свою систему показ­ників, причому серед них переважають натуральні по­казники. Тому при розробці системи економіко-статистичних показників послуг виникає велика кількість методо­логічних проблем. Насамперед, це стосується проблем розробки синтетичних показників, що характеризують загальний обсяг послуг, що надаються населенню (як платних, так і безплатних). Наявність таких показників дозволяє через побудову економіко-математичних моде­лей здійснювати аналіз та прогнозування розвитку сфери послуг у зв'язку з зростанням громадського виробництва.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)